Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Першу леді» Джо Байден вибрав «наосліп»

Під час передвиборчої кампанії Джилл не раз буквально фізично захищала Джо від загроз: у Лос-Анджелесі, зокрема, вона виштовхала нахабу, який проривався на сцену, де виступав її чоловік.

Фото bbc.com.

«Першу леді» Джо Байден вибрав «наосліп»

Особисті трагедії не раз випробовували нового президента наймогутнішої держави світу – США. Але Бог та Любов ніколи не давали йому зійти на манівці 

Після жахливої автокатастрофи хотів піти у священники 

Джо Байден став найстарішим лідером США: 20 січня 2021 року, як тільки заступив на пост президента, мав уже повних 78 літ. А в далекому 1972-му, коли Байдену було лише 29, він став одним із наймолодших в історії Америки сенаторів – представляв рідний штат Делавер. 

Йому пророкували блискуче майбутнє. Але 18 грудня 1972 року світ Байдена перевернувся. Він був у Вашингтоні, де укладав угоду про купівлю нового будинку для своєї сім’ї, як пролунав телефонний дзвінок. Політику повідомили, що його дружина Нейлія із трьома дітьми поїхали купувати ялинку і в їхнє авто врізалася вантажівка. Нейлія та 13-місячна донька Наомі загинули на місці, двоє його синів отримали серйозні травми. Пізніше у своїх мемуарах Байден напише, що довго не міг вимовити й слова після цієї звістки... Він хотів покинути політику і стати священником. Ходив уночі небезпечними районами у пошуках пригод. Але зумів узяти себе в руки – треба було дбати про синів. Не раз казав, що готовий піти у відставку, якщо його робота буде забирати надто багато часу: «Виборці завжди зможуть знайти іншого сенатора, але мої діти не зможуть знайти іншого батька». 

Виборці завжди зможуть знайти іншого сенатора, але мої діти не зможуть знайти іншого батька.

Він не перебрався у столицю і кожен вечір після роботи в сенаті витрачав півтори години на поїздку потягом додому, до дітей. «Він пам’ятав кожного провідника, і всі пасажири любили його», – згадують соратники Байдена.

Читайте також: Після інавгурації у США в Україні… відкрили ще дві кримінальні справи проти Байдена і Порошенка!.

«Вона повернула мені життя»

У 1977 році Байден вдруге одружився. Його обраницею стала на 9 років молодша Джилл Трейсі Джейкобс — ​педагог, за спиною якої уже був невдалий шлюб. Байден пізніше згадуватиме, що Джилл допомогла йому пережити втрату дружини й доньки. «Вона повернула мені життя. Вона спонукала почати думати, що моя сім’я може знову бути повною», — ​писав чоловік у своїх мемуарах.

А познайомились вони у 1975 році… «наосліп». Зустріч організував брат Байдена. «Я зустрічалася з хлопцями в джинсах і футболках, а він прийшов у піджаку та мокасинах, і я подумала: «Боже, це ніколи не спрацює, навіть за мільйон років». Він був на дев’ять років старший за мене! Але ми пішли на фільм «Чоловік і жінка» в кінотеатрі у Філадельфії і знайшли спільну мову. Потім стояли біля моїх дверей. У сімдесятих зазвичай хлопець починав обіймати вас прямо на ґанку, але цей просто потис руку і побажав доброї ночі. Я зайшла в будинок, о першій ночі зателефонувала матері і сказала: «Мамо, нарешті я зустріла джентльмена», — ​згадує про їхнє перше побачення перша леді США. Втім згоду стати на рушничок щастя Джилл дала Джо лише з п’ятого разу!..

Я зайшла в будинок, о першій ночі зателефонувала матері і сказала: «Мамо, нарешті я зустріла джентльмена», — ​згадує про їхнє перше побачення перша леді США.

У них одна спільна дитина — ​дочка Ешлі, яка народилася в 1981 році. Місіс Байден формально не всиновлювала Бо і Хантера, але завжди називала їх своїми дітьми, синами.

Смерть старшого сина Бо від раку мозку в травні 2015 року стала для подружжя серйозним ударом. «Моє життя змінилося в одну мить. Під час його хвороби я щиро вірила, що житиме, аж до того моменту, коли він назавжди закрив очі», — ​написала Джилл в автобіографічній книзі в 2019-му.

Кажуть, що Джилл не лише добре танцює, а й допомагає чоловікові підбирати кадри, зокрема, за її порадою віцепрезидентом США стала Камала Гарріс – перша жінка, а також перша афроамериканка на цій посаді.
Кажуть, що Джилл не лише добре танцює, а й допомагає чоловікові підбирати кадри, зокрема, за її порадою віцепрезидентом США стала Камала Гарріс – перша жінка, а також перша афроамериканка на цій посаді.

 Перед від’їздом на інавгурацію до Білого дому під час промови в рідному штаті Делавер Джо Байден заплакав, коли згадав покійного сина Бо, який був генеральним прокурором цього штату і багато хто саме його бачив на чолі США.

Дружина президента і далі перевірятиме контрольні на борту офіційного літака

До речі, після смерті Бо Джилл на певний час покинула улюблене викладання англійської мови, щоб бути поруч із чоловіком і підтримати його. Хоч з роботи вона не йшла, навіть коли під час президентства Барака Обами була «другою леді»: у 2009–2017 роках, нагадаємо, Джо Байден працював віце-президентом. Доходило до того, що «друга леді» перевіряла контрольні учнів на борту офіційного літака — ​Байден жартома скаржився на це в одному з інтерв’ю. Ба більше: агенти Секретної служби США, які охороняли Джилл, вдавали із себе студентів, щоб не викликати підозр.

Не збирається вона кидати роботу і зараз, уже в статусі «першої леді». «Викладання — ​моя пристрасть. Я його обожнюю. Це мій професійний шлях і суттєва частина мого життя. І я вважаю, що можу поєднати викладання з обов’язками першої леді», — ​заявила Джилл.

Вона стане першою в історії США дружиною президента, яка поєднуватиме цю «посаду» зі своєю попередньою роботою.

Василь КІТ

Telegram Channel