Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Заробляйте з Грицьком Гарбузом: «Щоб мене мером обрали, коли брешу!» (Розумна вікторина)

Спробуйте свої сили в ному конкурсі!

Фото liveinternet.

Заробляйте з Грицьком Гарбузом: «Щоб мене мером обрали, коли брешу!» (Розумна вікторина)

Нє, я в політику не збираюся. Поки що. Це лише один із перлів багатої на фразеологізми книги, про яку сьогодні піде мова

Наші бувалі у бувальцях гравці–знавці вже здогадались, що книга, соковитими перлами багата, і надихнула Грицька Гарбуза на це запитання, яке виявилося для багатьох непідйомним. Бо тут не треба було відкривати Гамерики: багато знає той, хто багато читає. Або багато риється в інтернеті. І не тільки цікаві картинки чи відосики там переглядає. Отож, повторюю це важке–важченне запитання.

«Гарбуз із секретом» — 6 (2021)

У книжці сучасного українського письменника, в назві якої згадується давньокитайська філософія чи вид зброї, тісто з товченого мигдалю, горіхів, арахісу з цукровою пудрою, а також «l’amour», на одній зі сторінок від третьої до 103–ї є такий епізод:

«— У дерев — сніжинки на віях, — мовила Ця.

Ї занепокоївся. Цю «пробило» на лірику, а це був поганий знак. Вона не вміла поєднувати лірику з домашнім господарством. Коли Ця віддавалася ліриці, Ї переходив на підніжний корм…

Ї тихенько вийшов із кімнати, підійшов до холодильника. Вареної ковбаси не зосталося… На верхній полиці лежала…»

Ось саме те, що лежало на верхній полиці, ми сьогодні і заховали. Навіть при спогляданні цього предмета у вас потече слинка. Як написав автор роману, «Слина виділялася швидше, ніж він устигав її ковтати».

…Вареної ковбаси не зосталося. Нічим їстівним тут не пахло. На верхній полиці лежала кулінарна книга…

А якщо ще ви матимете час, бо фантазії особливої тут не треба — все продумано, і головну приправу — любов, то…

Читайте також: Юлія Тимошенко зізналася, чи робила пластику обличчя (Відео).

Що знаходиться у гарбузі?

Відповідь на це запитання розкусили лише троє наших учасників. І всі троє надіслали листи. І кожен із них був хоч і схожим (це ж треба не любовні послання писати, а давати відповідь на запитання, тим паче що інтернет–джерела доступні всім), але й особливим (як співає гурт «Очеретяний кіт» у пісні «Тихо падає сніг»: «І слава Богу, що на світі Сердець двох схожих не знайти…» Послухайте цю композицію: круть!). Тому сьогодні на правах господаря процитую потрохи кожного зі знавців, перед тим оголосивши: всі з трійки отримають ниньки по 150 гривень призових. Гулять — так гулять! ☺

Розпочнемо із Василя Момотюка з села Росошани Дністровського району Чернівецької області: «Через негоду газету отримав аж у неділю, з обіду, а це втрачених два дні на пошук відповіді (зазвичай, «Цікава» приходить у п’ятницю). Перше, на що звернув увагу, це давньокитайська філософія, але там треба далеко залазити, тому пішов далі. Що ж то за рецепт? Набираю його в інтернеті і він видає, що це — марципани (з італійської — «Березневий хліб» — різновид кондитерських виробів). О, так у нас вони згадуються в прислів’ї: «Обійдеться циганське весілля без марципанів». Чудово! Є за що зачепитись! Запитую, у якій книзі йдеться про марципани, і ось готова відповідь: «Кохання, Дао і марципани» Василя Слапчука.

Цікаво, що початкова редакція першої частини роману була створена більше 20 років тому. Мені дуже сподобались у ньому афоризми (оскільки сам пишу їх — мо–візми)…

А ДАО — це однорубовий китайський меч (шабля), що в основному використовується для відсікання та відрубування. Друге значення ДАО (з китайської — шлях) — напрям у давньокитайській філософії. В ієрогліфі ДАО присутні 3 складові частини: 1. Око (бачити). 2. Голова (розуміти). 3. Дорога (іти)».

Тепер почитаємо Ольгу Сидорук із села Кропивники Ковельського району Волині: «Епізод із роману, який процитував Грицько Гарбуз, не з тих, що забуваються. Не в кожного в холодильнику лежить кулінарна книга…

Мені розгадати завдання допоміг випадок. У книжковому магазині я невимушено стала свідком розмови двох студенток ВНУ, які в пошуку чергової новинки захоплено ділились враженнями від прочитаної. Можливо, я б не звернула на них уваги, якби не звучали трохи дивні імена героїв Ї, Ця… Дівчата радо поділились зі мною назвою книги. Ще й із гордістю розповіли, що Василь Слапчук – випускник факультету філології і журналістики ВНУ, де вони зараз навчаються. Тоді в продажу книги не було…

Прочитала рецензію на роман Анни Багряної з «Української літературної газети», де наведено багато цитат із твору «Кохання, Дао і марципани»: «У давнину чоловіки ганялися за мамонтом. Тепер за мамонтом жінки ходять на базар», «Після такого дитинства — хоч одразу на пенсію», «З твоїм іміджем лише стихійні лиха сповіщати», «Що це за депутатська звичка перебивати!», «Завжди є від чого відпочити», «Не знаю, як тебе в’язниця з божевільнею між собою поділять», «Щоб мене мером обрали, коли брешу!», «Ти був би ідеальним чоловіком, якби не вдавав із себе пасічника», «Після того, як я вийшла за тебе заміж, Радянський Союз розвалився»… Зробила висновок, що віднайду і обов’язково прочитаю цю філософську книгу».

Реклама Google

Ну і слово козацькій Берегині, від якої я щоразу «жду ответа, как соловей лета» (☺) — Тетяні Репетило з села Гуляйполе Звенигородського району Черкаської області:

«…Вареної ковбаси не зосталося. Нічим їстівним тут не пахло. На верхній полиці лежала кулінарна книга…» — це епізод із 7–ї сторінки книги «Кохання, Дао і марципани» українського прозаїка, поета, лауреата Шевченківської премії, воїна–афганця родом із Волині Василя Слапчука. Звісно, якщо є кулінарна книга, то, знайшовши час і продукти (☺), можна навіть без особливої фантазії приготувати чудову страву. Вона буде особливо смачною, якщо в якості основної приправи додати до неї частинку своєї щирої любові. Бажаю Вам щастя, здоров’я і добра та смачних страв, приправлених цим почуттям!»

Ну бомбезне побажання. Ним я і закінчу нашу сьогоднішню зустріч. Але поки що — час оголошувати нове запитання.

Читайте також: «Благаю, вибач»: українець замовив 10 білбордів, щоб повернути дружину (Фото).

«Гарбуз із секретом» — 8 (2021)

Перед вами підсумкова таблиця футбольного турніру. Одразу зауважу: вивчайте її по «Цікавій газеті» — інтернет цього разу не дуже прийде вам на поміч. ☺ А ось фанати копанки — так.

Команда І В Н П М О
1. «Лицарі» 6 3 3 0 8:5 12
2. «Козаки» 6 1 4 1 9:9 7
3. «Мушкетери» 6 1 4 1 9:9 7
4. «Москалі» 6 0 3 3 3:6 3

З яким рахунком закінчився вирішальний матч команди «Козаки» у Кубку Євросоюзу, який гарантував їй 2–ге місце в групі і вихід у плей–оф турніру, якщо перед тим клуб удома здобув 5 очок. Єдина звитяга колективу, до речі, була аналогічна єдиній виїзній поразці. А найкращий бомбардир козаків — Джон Паляниця — збільшив у цьому вирішальному заключному поєдинку кількість своїх голів на 25%. Тим часом його партнер по команді — Мухаммед Поліщук — у цій грі повторив свою результативність, яку продемонстрував у першому матчі з цим головним конкурентом. По ходу турніру «Козаки» мали і «суху» нічию…

Листок із яким рахунком ми заховали сьогодні у гарбузі?

Слово–відповідь треба надіслати до 8 березня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Коляда», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова–відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «Ялинка (Микола Римар)»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз – 150 гривень – отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]найяскравіше опише, як шукав відповідь.

Бажаю Вам щастя, здоров’я і добра та смачних страв, приправлених любов’ю!

Telegram Channel