Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Уже журавлі-веселики весну несуть

Фото із сайту kordon.in.ua.

Волинь-нова

Уже журавлі-веселики весну несуть

Величезний пташиний ключ днями помітили у небі над Волинню. Богдан Борисюк налічив 56 журавлів, які пролітали в напрямку з півдня на північ. Ще й досить низько трималися — на висоті якихось 30-40 метрів. Чоловік зізнається: далі збився з рахунку. Бачили рекордного ключа і чули курликання птахів й інші мешканці області. Весна!

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометцентру Василя Климюка, 12 березня — хмарно, вночі мокрий сніг, місцями налипання мокрого снігу, на дорогах ожеледиця. Вдень — сніг із дощем. Вітер південний, 7–12 метрів за секунду, пориви 15–20 м/сек. Вночі очікується від 2 градусів морозу до 3 тепла, вдень —  0–5 із позначкою «плюс». За багаторічними спостереженнями, цього дня найтепліше було у 2001 році — плюс 16, найхолодніше — 1987–го — 16 градусів морозу.

13–го — хмарно з проясненнями, без істотних опадів, подекуди ожеледиця. Вітер південний, 7–12 метрів за секунду. Вночі від мінус 2 до плюс 3 градусів, вдень — 5–10 вище нуля.

14–го — хмарно, вдень по області невеликий дощ, а вночі — місцями. Вітер південно–західний, 7–12 метрів за секунду. Вночі 1 морозу — 4 градуси тепла, вдень — 3–8 тепла.

У Рівному 12 березня буде хмарно, падатиме мокрий сніг. Температура повітря від  2 морозу до 2 градусів тепла. В суботу буде ясно, температура вночі — 1 градус з позначкою «мінус», а вдень підніметься до 6 вище нуля.  14–го — хмарно з проясненнями, невеликий дощ, температура — 1–7  градусів тепла.

«Ходімо, щоб Шевченко нас бачив»

У Луцьку понад сотню людей з «Кобзарями» відзначили день народження великого українця біля пам’ятника Тарасові

Кожен має свою дорогу до Кобзаря.
Кожен має свою дорогу до Кобзаря.

 «Нам, малим, мама читала цю книгу постійно, бо ж тоді дитячих і не було», — ділилася 70–літня Наталія Пушкар, яка декламувала біля мікрофона уривок із «Наймички». Кожного 9 березня до пам’ятника Шевченку приходить не лише вона. Тут і Ростислав Кушнірук із «Кобзарем», який придбав, як тільки повернувся із заслання в Сибір. Має й новіші видання, але до Тараса несе позначене поверненням на Батьківщину. Демонструє свою особливу книгу й Леся Гірська, яка переїхала на Волинь із села Демидівка Рівненської області. «Кобзар» її батьки купили, коли мала лише 4. Каже, що читає його, як Біблію, «бо має потребу»… Обіч неї — дівчата й хлопці з місцевого ліцею. Гріють руками в білих рукавичках новісінькі книги й пояснюють: «Прийшли, щоб подивитися й послухати». Старшокласник Павло Богонос акуратно дістає з рюкзака білосніжний сувій, у який спеленав книгу з–понад 100–літньою історією читання. «Вона у нас передається від прабабусі по материнській лінії, яка жила в Локачах. Був навіть охочий купити за 500 доларів», — ділиться хлопець, бережно торкаючись пожовклих сторінок.

А неподалік дуже схожими вивіреними дотиками жінки поправляють рушник на вишитому портреті Шевченка. Картину, яку два десятиліття тому вишила мама, принесла на свято Галина Марчук. У неї є й «Кобзар» 1906 року. Зачитаний родиною в Сибіру настільки, що мусила зшивати по–новому… В якийсь момент одна з її знайомих пропонує стати перед пам’ятником Тарасу й промовляє слова, в які хочеться вслухатися: «Ходімо, щоб Шевченко нас бачив».

Олена КАЛЕНЮК

8 березня голова Волинської обласної ради знайшов сестру

Григорій Недопад не бачив її близько 30 років (обоє на фото)

«Не забувайте своїх рідних  і близьких людей!»
«Не забувайте своїх рідних і близьких людей!»

 Радісною новиною чиновник поділився на своїй сторінці у фейсбуці.

«8 Березня цьогоріч особливе, адже сьогодні наче заново знайшов сестру по татовій лінії Тетяну Головенець, із якою ми не бачилися близько 30 літ! Пам’ятаю її ще маленькою дівчинкою. Але життя розвело кожного своєю стежиною. Згодом Тетяна знайшла мене у соцмережі. Оскільки завжди намагаюсь у міру можливостей читати повідомлення і підтримувати зв’язок із людьми у фейсбуці, виявив і лист від Тетяни. А сьогодні вирішив зробити їй сюрприз у вигляді несподіваного ранкового візиту. Потрібно було бачити реакцію та емоції сестри і її чоловіка. Дякую за теплу зустріч, надалі обов’язково будемо підтримувати родинні стосунки!

Друзі, усім вам щиро бажаю берегти і не забувати своїх рідних і близьких людей! Знаходьте час одне для одного! Адже життя швидкоплинне. Не втрачаймо можливості ділитися добрими емоціями з людьми!» — написав Григорій Недопад.

Додамо, що Тетяна Головенець проживає в Маневичах і є депутаткою селищної ради VIII скликання. Тож у політиків є багато спільного. 

Кликун у будні й у свята виконуватиме гімн Волині

У Луцьку відбулося театралі­зоване дійство, під час якого оповісник підписав угоду з міською радою, виконав перший ритуал сурмління та зобов’язався повторювати його щодня

 

 На свято прийшли кілька десятків лучан. Тож договір підписали при свідках. Функції окличника виконує лучанин Андрій Єдинак (на фото) — фронтмен одного з гуртів і викладач музичної школи. Він зобов’язався здійснювати ритуал сурмління та проголошення важливих для міста подій із В’їзної вежі замку Любарта. Щодня йому потрібно подолати 126 сходинок вежі та виконати на чотири сторони гімн  Волині. Це відбуватиметься о 12.00 по буднях, а у вихідні та святкові дні — двічі: о 12.00 та 18.00.

Сурмити музикант має незалежно від погоди та інших обставин щороку, починаючи з 6 березня і до кінця туристичного сезону. Тож відтепер цього дня офіційно відзначатимуть День кликуна. 

Олена МИТРОФАНОВА

Календар

12 березня
Сонце (схід — 6.37, захід — 18.22, тривалість дня — 11.45).
Місяць у Рибах. 28/29 день Місяця.
Іменинники: Макар, Степан.

13 березня
Сонце (схід — 6.33, захід — 18.23, тривалість дня — 11.50).
Місяць у Рибах. 29/30/1 день Місяця.
Іменинники: Нестор, Марина, Василь, Микола, Кіра, Арсен, Нифонт.

14 березня
Сонце (схід — 6.31, захід — 18.25, тривалість дня — 11.54).
Місяць у Рибах, Овні. 1/2 день Місяця.
Іменинники: Антоніна, Євдокія, Докія, Антон, Нестор, Домна.

15 березня
Сонце (схід — 6.29, захід — 18.27, тривалість дня — 11.58).
Місяць в Овні. 2/3 день Місяця.
Іменинники: Федот, Сава, Богдан, Арсен, Йосип, Василь, Іларіон.

16 березня
Сонце (схід — 6.27, захід — 18.28, тривалість дня — 12.01).
Місяць в Овні, Тельці. 3/4 день Місяця.
Іменинники: Василь, Севастіан, Зіновій, Зенон, Нонна.

17 березня
Сонце (схід — 6.25, захід — 18.30, тривалість дня — 12.05).
Місяць у Тельці. 4/5 день Місяця.
Іменинники: Данило, Василь, В’ячеслав, Юлія, Уляна, Яків.

18 березня
Сонце (схід — 6.22, захід — 18.32, тривалість дня — 12.10).
Місяць у Тельці. 5/6 день Місяця.
Іменинники: Іраїда, Раїса, Юрій, Андрій, Кирило, Костянтин.

Telegram Channel