Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Запам’ятайте:  гроші і машини  з неба не падають. Щоденник Тамари Трофимчук

Волинь-нова

Запам’ятайте: гроші і машини з неба не падають. Щоденник Тамари Трофимчук

Якщо досі вам щастило не мати справи з шахраями, це зовсім не означає, що можна розслабитися і втратити пильність. «Затишшю» рано чи пізно приходить кінець, і дурисвіти можуть будь–якої миті постукати у ваші двері. У мої, наприклад, вони вже намагалися вдертися кілька разів. Уперше — коли дорогою додому в тролейбусі задзвонив телефон. Підняла слухавку і почула у ній розпачливий хлопчачий голос: «Мамо, це я. Допоможи…»

Знаючи, що мій син сто відсотків удома, бо щойно з ним розмовляла, відповідь на запитання «Хто це?» напрошувалася сама собою — шахраї. Крім того, голос у слухавці був зовсім не схожий на голос сина. Інший тембр, інтонації, неприродно багато слів «мама» і «гроші». Великий режисер Станіславський про таку гру сказав би: «Не вірю». Не сприймала її і я, але продовжувала вести діалог уже з журналістської цікавості. «Мамо, — плакав у трубку шахрай. — Допоможи мені. Я в біді». — «В якій?». — «Мені треба гроші». — «Скільки?». — «П’ять тисяч». — «Добре, зараз приїду і поговоримо». — «Куди?». — «Як куди? Хіба ж ти не знаєш, де ми живемо?». Після цього в слухавці почулися короткі гудки…

— «Мені треба гроші». — «Скільки?». — «П’ять тисяч». — «Добре, зараз приїду і поговоримо». — «Куди?». — «Як куди? Хіба ж ти не знаєш, де ми живемо?»

Ця схема стара, як світ, але все одно дієва. Найчастіше людям телефонують серед ночі або надсилають СМС із проханням про допомогу: «Я потрапив у біду, перекажи гроші на цей номер». Кошти потрібно знайти терміново — завдання шахраїв полягає у тому, щоб жертва не мала часу подумати або з кимось обговорити ситуацію. Порада в подібних випадках одна: яким би страшним не було повідомлення, візьміть себе в руки і для початку передзвоніть самій людині, з якою буцімто сталася біда.

Другий «привіт» від дурисвітів чекав мене у поштовій скриньці. Там серед купи рекламних буклетів лежали два листи від якоїсь «лотереї–фортуни». Раніше подібні послання летіли б у смітник, але ж знову прокинувся професійний азарт: цікаво, що вони там тепер пишуть? У конверті лежала листівка «Отримайте квартиру в Києві. Або 1 зі 100 цінних призів вартістю до 400 тисяч гривень». Стерла на ній захисне покриття і побачила цифру 400 тисяч! Мушу визнати: на психіку це впливає. Хоч твердо знала, що це лохотрон, серце все одно забилося швидше…

Реклама Google

Як не дивно, на цей гачок досі клюють люди, особливо літні. Але хочу попередити наших читачів, що ніяких грошей від подібних «акцій» ви не отримаєте. А от зі своїми кровними можете легко розпрощатися. Бо як тільки проявите інтерес до «листів щастя», до вас одразу вчепляться його «автори» з пропозицією оплатити то одне, то інше, купити книгу, журнал, замовити якусь непотрібну річ. Будуть тиснути до кінця, поки не закінчаться гроші.

Читайте також  Мідії, сири, ковбаси: волинянин тайком протягом місяця харчувався у одному з супермаркетів Луцька.

Третій нині поширений лохотрон, який теж мала можливість перевірити на собі, — телефонна есемеска про виграний автомобіль. Обіцяли червоне «Рено», машина от–от мала стати моєю, але треба було виконати «прості» інструкції «доброї фірми». Перша вимога — відправити копії паспорта та ідентифікаційного коду на електронну адресу. Друга — сплатити певний відсоток «державного податку на виграш». Третя — розрахуватися за міжбанківську комісію, потім — з юристами за послуги, далі — за мокрі печатки. Перелік шахрайських схем можна продовжувати — він довгий і весь час оновлюється. Але пам’ятайте принаймні ці три афери і не ведіться на дешеві «розводи» безсовісних спритників.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel