Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Батько із сином плекають 30 тисяч томатів та 15 тисяч перців (Фото)

Іван Свіржевський звичний до роботи в теплиці.

Фото Сергія Наумука.

Батько із сином плекають 30 тисяч томатів та 15 тисяч перців (Фото)

Сергій та Іван Свіржевські з Дубечного нині Ковельського району забезпечують садивним матеріалом цілу округу

Займатися розсадництвом Сергій Йонович почав, коли вийшов на пенсію. З тих пір минуло майже 30 років. За цей час здобув колосальний досвід, випробував сотні сортів. Його продукція вже не потребує реклами: її залюбки купують, бо впевнені в якості. Рослини виростають міцними та добре приживаються.

 

Пізніше його справу підтримав син Іван. Колишній атовець так само добре вміє доглядати за томатами та перцями.

Це основні рослини у їхньому господарстві. Хоча Свіржевські вирощують і огірочки, і редиску, і зелену цибульку. Нині в них уже почалася гаряча пора.

Коли розсада готова, плівку треба знімати поступово: у перший день на пів години, потім потрохи більше. 

Господарів застаю у теплицях, над якими в’ється димок. Опалюють їх тирсою, що згоряє у буржуйках спеціальної конструкції.

 

— Часом можу і вночі встати. Але якщо закинути більше тирси, то бочка горить до 12 годин. Знизу є дверцята: якщо вони ширше відчинені, то більша тяга, швидше горить і тепліше, — ​пояснює Іван.

Ще восени готують ґрунт: дають перегній і фрезують. За п’ять днів до посіву починають топити теплицю, аби прогрілася. Хоча цього року зима вдалася міцнішою, то Іван визнав, що краще було б опалювати сім днів. Насіння висівають просто у ґрунт (коли він досягнув температури 10–15 градусів) або в ящики чи склянки.


Біля рослин господар насипав отруту проти ведмедки.
Розсада зі склянки краща, переконаний Іван Свіржевський.

Перець і помідори цього року почали сіяли 5 лютого. Поливають не сильно. Адже закритий ґрунт добре утримує вологу.

У пластикових склянках рівними рядами вишикувалися перці. Молодший Свіржевський пояснює, що розсада зі склянки краща. Він спеціально примічав, як ростиме пересаджений перець та витягнутий зі склянки разом із ґрунтом. І переконався, що другий значно швидше тягнеться вверх та краще приживається.

— Той, що зі склянки, одразу став рости, а другий два тижні був однаковий, — ​каже Іван Свіржевський. — ​Мало значення те, що корені не пошкоджені. І терміни дозрівання будуть різні.

Реклама Google

— Нині висіваємо до 50 сортів помідорів, які добре пристосовані до наших умов, — ​долучається до розмови Сергій Йонович. — ​У пріоритеті ранні та надранні, які встигають плодоносити до поширення фітофтори: Бета, Промік, Видимо-невидимо, Санька, Молодіжний, Ефемер, Золоті куполи, Рожевий мед. Для консервації добре зарекомендували себе: Де Барао червоний, Де Барао рожевий, Сливка італійська, Сливка голландська, Ефемер широколистий, Поранек, Ріо-гранде. Свіжими смакують: Сливка-груша, Чорний принц, Волове серце, Рожевий велетень, Рожевий рафаело.


Теплиці батько з сином опалюють по черзі.

Для палива ще з літа заготовляють тирсу.
 

Розсаду реалізовуємо оброблену та добре загартовану. Люди з навколишніх сіл це вже знають. Нам це вдається, хоча у моїй практиці траплялися різні випадки, — ​зізнається Сергій Йонович і розповідає далі: — ​Ще у 1990-х роках висадив 300 кущів помідорів і не доглянув, не захистив — ​усе мороз побив. Було таке. У 1998-му, коли Іван служив, я поїхав на прийняття присяги. Вертаюся — ​помідори аж чорні. За два дні фітофтора їх з’їла. А в 2010 році, коли ми вже відмовилися від парників і перейшли на дуги, виросла розсада і треба було її полоти. Після роботи не закрив плівку — ​і рослини згоріли на сонці.

Читайте такожНа Волині затримали росіянина та білоруса, які хотіли незаконно пробратися в Польщу

— Коли розсада готова, плівку треба знімати поступово: у перший день на пів години, потім потрохи більше. Бо рослини не готові до прямих сонячних променів і можуть згоріти, — ​пояснює Іван. — ​Траплялося, що і я добре не промив пульверизатора від попередніх хімікатів і частина розсади пожовтіла.

 

Зрозуміло, що розповідати про свої невдачі можуть тільки впевнені в собі люди, які вже навчилися їх долати.

Уже за два тижні у Свіржевських буде готова розсада. Огірки дозріють на початку квітня. А 20 червня чекають на перші помідори. Заїжджайте.


Від розсади аж в очах рябіє.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel