Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Після інсульту забув англійську мову і став розмовляти… українською

В останні роки свого життя Волтер Грецкі представлявся як Володимир Грецький.

Фото із сайту sport.24tv.ua.

Після інсульту забув англійську мову і став розмовляти… українською

У Канаді на 83–му році життя помер Волтер Грецкі — батько одного з найкращих хокеїстів в історії Вейна Грецкі

«Для мене, моєї сестри і трьох братів тато був капітаном нашої команди. Він керував сім’єю, захищав її і був лідером завжди і в усьому. Він зіграв головну роль у тому, що я полюбив хокей. Він надихав мене на те, щоб стати найкращим. Не тільки в хокеї, а й у житті. Він був справжнім номером один і найбільш гордим канадцем з тих, кого ми знали. Ми любимо тебе, тату», — написав 60-літній Вейн Грецкі на своїй сторінці у Facebook.

 Із шайбою його син Вейн (Іван по-нашому) вмів витворяти будь-які трюки.
Із шайбою його син Вейн (Іван по-нашому) вмів витворяти будь-які трюки.

 В останні роки Грецкі–старший боровся з хворобою Паркінсона, яка була діагностована у нього в 2012-му, а також іншими проблемами зі здоров’ям.

У 2007–му його нагородили орденом Канади за внесок у розвиток хокею в країні і благодійну діяльність.

Рідне село Грецьких — Огдемир Брестської області Білорусі — знаходиться за якихось 40 кілометрів від України — Камінь–Каширського району Волині.

Волтер Грецкі був громадянином Канади з українським корінням. Його батьки — вихідці з України. Так, на початку ХХ століття дід Вейна Грецкі Терентій Грецький іммігрував до Канади з Берестейщини, яка на той момент була територією України, а зараз Білорусі (село Огдемир входить до Дорогичинського району Брестської області і знаходиться за якихось 40 кілометрів від України — Камінь–Каширського району Волині). У Канаді він одружився з уродженкою Тернопільської області (на той момент була частиною Польщі) Марією Годенецькою. У родині спілкувалися українською мовою. А також шанували всі традиції. Хокеїст №1 у світі Вейн Грецкі сам розповідав, що в дитинстві розмовляв із бабусею українською. А під час Революції гідності допомагав фінансово пораненим на Майдані.

Найкращий хокеїст в історії Вейн Грецкі (праворуч) тримає синьо-жовте знамено разом із режисером документального фільму «Юкі» Володимиром Мулою.
Найкращий хокеїст в історії Вейн Грецкі (праворуч) тримає синьо-жовте знамено разом із режисером документального фільму «Юкі» Володимиром Мулою.

 Відомо, що Волтер Грецкі кілька років тому переніс інсульт, після чого забув англійську мову і… розмовляв тільки українською. «Батько потім два роки згадував англійську», — розповів Вейн.

Реклама Google

Нагадаємо, Вейн Грецкі є найкращим бомбардиром в історії НХЛ. За час своєї кар’єри (1978—1999) закинув 894 шайби і зробив 1963 гольові передачі (в сумі — 2857 очок).

Читайте також  Для росіян один вихід – увімкнути «Ще не вмерла України»​.

До речі

Торік у грудні в прокат вийшов документальний фільм «Юкі» режисера Володимира Мули. Над цією стрічкою він працював три роки. У ній показав, що Uke, або ж Юкі, — це збірне прізвисько, яке канадці вигадали для українців, що грають у Національній хокейній лізі. І аж 56 вихідців з України тріумфально здобували Кубок Стенлі — чемпіонський титул НХЛ.

Антон ДУДАР, unian.ua.

Telegram Channel