«Хто їсть, нехай не погорджує тим, хто не їсть. А хто не їсть, нехай не осуджує того, хто їсть, Бог бо прийняв його»: Топ-6 пісних страв - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.04 € 32.79
«Хто їсть, нехай не погорджує тим, хто не їсть. А хто не їсть,  нехай не осуджує того, хто їсть,  Бог бо прийняв його»: Топ-6 пісних страв

Фото papigutto.com.ua.

«Хто їсть, нехай не погорджує тим, хто не їсть. А хто не їсть, нехай не осуджує того, хто їсть, Бог бо прийняв його»: Топ-6 пісних страв

Ці слова із «Послання до римлян» нагадують нам, аби аскетизм чи його відсутність не перетворювалися на чинник чвар між людьми. Ну а тим, хто вирішив постити, пропонуємо добірку рецептів, які ще раз переконають, що й без м’ясних та молочних продуктів можна харчуватися смачно

Пісний квасолевий салат

Страва не тільки дуже смачна, але й корисна та поживна, адже містить багато вітамінів. А ще неймовірно проста в приготуванні, тому з нею легко впораються навіть початківці

 

 Інгредієнти: 0,5 кг квасолі білої (вареної або консервованої), 0,5 кг квасолі червоної (вареної або консервованої), 3–4 свіжі помідори, 1 великий болгарський перець, 1 цибулина, пучок зелені, 100–120 мл соусу сальса, 50 мл червоного винного оцту, 3 гілочки свіжої кінзи, сіль та перець — ​за смаком.

Приготування. Білу і червону квасолю змішати в мисці, зцідивши рідину. Болгарський перець і помідори нарізати невеликими кубиками, цибулю — ​півкільцями, зелень дрібно посікти, додати все до квасолі. В окремій мисочці змішати соус сальса з червоним винним оцтом, посолити, поперчити і ложкою чи міксером добре збити до однорідної маси. Влити заправку до решти інгредієнтів і вимішати салат безпосередньо перед подачею. Прикрасити гілочками петрушки.

Гречаники з грибами

Традиційна страва української кухні, що відома здавна, нині має безліч варіантів, у тому числі й пісних

 

 Інгредієнти: 0,5 кг свіжих шампіньйонів, 2 ст. л. борошна (з чубком), 2 цибулини, 1 скл. гречаної крупи, олія, сіль, перець.

Приготування. Почищені гриби та цибулю дрібно нарізати, підсмажити на олії до м’якості, перемолоти на м’ясорубці або подрібнити блендером і змішати з вареною гречкою. Посолити, додати борошно і ретельно вимісити. Змоченими у воді руками сформувати з цього фаршу котлетки, обкачати їх у борошні та обсмажити в олії на середньому вогні. Подавати з картопляним пюре чи іншим гарніром (крім гречаної каші) або як самостійну страву — ​з хлібом та соусом.

Гарбузова каша, запечена в горщику

Якщо у вас ще збереглися гарбузи, радимо скуштувати цю страву

 

Інгредієнти: 700–800 г гарбуза, 150 г рису, 2 ст. л. цукру, дрібка солі, 1–2 ст. л. родзинок, 3–4 ст. л. олії без запаху.

Приготування. Із гарбуза зріжте тверду шкірку, виберіть волокна та насіння. Чисту м’якоть наріжте невеликими кубиками, залийте водою і варіть до напівготовності на малому вогні, щоб вміст каструлі ледь-ледь кипів. Коли шматочки гарбуза стануть м’якими, відкиньте на друшляк і дайте стекти. Рис промийте і всипте до гарбуза, додайте промиті родзинки, цукор, дрібку солі. Усе перемішайте і викладіть у горщики, долийте води на 1 см над поверхнею, зробіть виделкою декілька проколів у каші, щоб рідина краще проникала всередину. У кожен горщик влийте трохи олії, закрийте кришками. Поставте в холодну духовку та виставте температуру 180 градусів. Запікайте кашу 35–40 хвилин. При подачі на стіл можна заправити медом, посипати подрібненими горіхами.

Смажені гриби з горіхами

Цікава ідея для вечері припаде вам до смаку, якщо ви полюбляєте горіхи

 

Інгредієнти: 0,5 кг шампіньйонів, 1 цибулина, 0,5 скл. волоських горіхів, 2 ст. л. олії, 1,5 ст. л. яблучного оцту, пучок зелені, сіль та перець — ​до смаку.

Приготування. Горіхи дрібно посікти або змолоти у блендері чи кавомолці. Гриби порізати тонкими пластинами, всипати у розігріту з олією сковорідку, посолити й готувати до м’якості. Сік, що утворився в процесі тушкування, злити в окремий посуд. Цибулину покраяти півкільцями, підсмажити в невеликій кількості олії, змішати з грибами і трохи протушкувати все разом. Грибний бульйон заправити перцем, яблучним оцтом, всипати посічену зелень і горіхи. Перемішати і додати до готових грибів. Подавати як гарнір чи як основну страву до картопляного пюре або каші.

«Багрянець»

Легкий салат із доступних фруктів та овочів не тільки дуже смачний та ароматний, але й корисний

 

 Інгредієнти: 2 варені буряки, 2 яблука, 50 г сухофруктів (курага, чорнослив, родзинки), 2 ч. л. яблучного оцту, 2 ст. л. оливкової олії, зелень або горішки, сіль та чорний мелений перець — ​за смаком.

Приготування. Яблука, очищені від шкірки та серцевини з насінням, натираємо на тертці з великими отворами або нарізаємо красивою соломкою. Буряк чистимо і подрібнюємо так, як і яблука. Сухофрукти викладаємо у друшляк, ретельно промиваємо під проточною водою, після чого просушуємо на кухонному рушнику від рідини. Інгредієнти зсипаємо в миску, солимо, перчимо, додаємо в салат оцет, оливкову олію, перемішуємо і викладаємо в салатник. Можна прикрасити шматочками сухофруктів або дрібно посіченою зеленню чи горішками.

Булгур з овочами

Така крупа з’явилась у нас недавно, але вже встигла здобути популярність

 

Інгредієнти: 200 г булгуру, 1 цибулина, 1 морквина, 2 зубчики часнику, 2 помідори, 1 баклажан, 2 болгарські перці, олія, сіль до смаку.

Приготування. Баклажани нарізати кубиками, всипати солі, перемішати і залишити на 15–20 хвилин, потім промити. Цибулю та моркву покраяти кубиками й обсмажити на олії 5–7 хвилин, додати так само нарізані перець та помідори і готувати ще 3–4 хвилини. Потому всипати баклажани, смажити разом 3–4 хвилини, влити трохи води й тушкувати овочі до готовності. Додати часник, сіль. Булгур промити декілька разів, поки вода після перемішування залишатиметься прозорою. На сухій сковорідці підсушити булгур, помішуючи, щоб не пригорів. Коли крупа підсохне, влити столову ложку олії, перемішати і смажити ще 5–7 хвилин. Залити булгур двома склянками води, всипати сіль, перемішати і варити під кришкою на слабкому вогні до готовності (20–25 хвилин), тоді каструлю з кашею вкутати і залишити на пів години. В готовий булгур додати овочі, перемішати, за потреби досолити. Можна подавати овочі й окремо, не змішуючи їх із кашею.

Читати також: У Нью-Йорку пролунала «Червона рута» (Відео)