Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У під’їзді квітнуть маки і муркочуть закохані коти (Фото)

Ольга Гончарук перетворює похмурі та холодні стіни на барвисті й кольорові.

Фото Ольги Гончарук.

У під’їзді квітнуть маки і муркочуть закохані коти (Фото)

Луцька майстриня-кулінарка Ольга Гончарук, яка відома тим, що випікає та розписує неймовірної краси печиво і виготовляє композиції з овочів та фруктів, вирішила застосувати свій художній хист у зовсім новій сфері

Інна ПІЛЮК

Талановита жінка оздобила оригінальними стильними орнаментами стіни під’їзду в одній із багатоповерхівок обласного центру, де проживає.

 

  Тепер будівля, яка із часу своєї появи на світ у 1980-х роках бачила хіба побілку з вапна чи глини, зустрічає мешканців тендітними квітами, птахами та ліхтариками. «Не хлібом єдиним і пряничками. Розпис стін у під’їзді після ремонту. Дякую моїм хорошим сусідам за довіру, натхнення і добрі слова!» — ​написала пані Ольга на своїй сторінці у фейсбуці.

 

 

Календар

19 березня

Сонце (схід — ​6.20, захід — ​18.33, тривалість дня — ​12.13).

Місяць у Тельці, Близнюках. 6/7 день Місяця.

Іменинники: Аркадій, Федір, Максим.

20 березня

Сонце (схід — ​6.18, захід — ​18.35, тривалість дня — ​12.17).

Місяць у Близнюках. 7/8 день Місяця.

Іменинники: Євдокія, Василь, Антоніна.

21 березня

Сонце (схід — ​6.16, захід — ​18.36, тривалість дня — ​12.20).

Місяць у Близнюках, Раку. 8/9 день Місяця.

Іменинники: Лазар, Опанас, Володимир.

22 березня

Сонце (схід — ​6.13, захід — ​18.38, тривалість дня — ​12.25).

Місяць у Раку. 9/10 день Місяця.

Іменинники: Олександр, Валерій, Ілля.

23 березня

Сонце (схід — ​6.11, захід — ​18.40, тривалість дня — ​12.29).

Місяць у Раку, Леві. 10/11 день Місяця.

Іменинники: Анастасія, Віктор, Галина.

24 березня

Сонце (схід — ​6.09, захід — ​18.41, тривалість дня — ​12.32).

Місяць у Леві. 11/12 день Місяця.

Іменинники: Юхим, Сабіна, Софрон.

25 березня

Сонце (схід — ​6.07, захід — ​18.43, тривалість дня — ​12.36).

Місяць у Леві. 12/13 день Місяця.

Іменинники: Григорій, Семен, Костянтин.

 

Погода

Весняне сонечко ще гратиме у піжмурки із нами

Існує легенда, що колись снігур був непомітною сіренькою пташкою. Але коли витягнув колючку з чола Сина Божого, то забруднив свої груди кров’ю, і залишився назавжди особливим. Петро Катеринич із села Любиковичі Сарненського району Рівненщини нещодавно спіймав цих яскравих красенів на гілці калини у свій фотооб’єктив (на світлині). Знімок здобув «золото» VI Національного конкурсу «Моя найкраща фотографія». Дослідники птахів припускають, що снігурі, які огніздилися в наших краях, уже не відлітатимуть, просто з настанням тепла перекочують у ліс.

 

 А за прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометцентру Валентини Набоки, тепла у ці вихідні ще не буде: 19 і 20 березня — ​мінлива хмарність, без істотних опадів, вночі та вранці місцями ожеледиця. Вітер північно-західний, 5–10 метрів за секунду. Вночі очікується 1–6 градусів морозу, вдень — ​0–5 із позначкою «плюс». За багаторічними спостереженнями, цього дня найтепліше було у 1990 році — ​плюс 22, найхолодніше — ​1962-го — ​19 градусів морозу.

21-го — ​мінлива хмарність, без істотних опадів, вночі та вранці місцями ожеледиця. Вітер південно-західний, 7–12 метрів за секунду. Вночі від мінус 1 до мінус 6 градусів, вдень — ​0–5 вище нуля.

У Рівному 19 березня буде хмарно з проясненнями, без опадів. Температура повітря від 4 морозу вночі до 0 градусів вдень. У суботу буде хмарно з проясненнями, без опадів, температура вночі — ​4 градуси з позначкою «мінус», а вдень підніметься до плюс 1.

21-го — ​ясно, без опадів, температура — ​від 5 градусів морозу до 2 градусів тепла.

 

Бистрі води – повні таємниць

Незвідана й велична ріка неподалік Нововолинська навіює спогади дитинства.
Незвідана й велична ріка неподалік Нововолинська навіює спогади дитинства.

 Уже кілька років не було таких весен, щоб так розливався наш Буг. Їхав у Львів, не міг не зупинитися, аби вийти погуляти. Мені доводилося жити на берегах кількох річок – Авачі, Пярну та Дніпра. Але найулюбленіша і найрідніша – Західний Буг

Віктор МАРТИНЕНКО

Буг красивий. Його звивисте річище – дуже мальовниче. З дитинства люблю милуватися його обривами і вирами, стріминами та тихими заводями.

Буг цікавий. Сюди мене, малого, брали на рибаловлю батько з дядьком. Тут вперше ночував у наметі. Колись зловили рибу, схожу на акулу, – ніхто до того такої не бачив, – гугла тоді не було. Потім знайшов у книжках – подуст.

Буг романтичний. В юності гуляв його мальовничими берегами зі своєю майбутньою дружиною. А зараз, кожного травня, їздимо сюди вечорами слухати солов’їв.

Буг страшний. Змалку чув розповіді рибалок про кількадесятметрові ями, у яких живуть величезні соми. Переказували і моторошні історії про потопельників, яких тижнями шукали у його глибоких коловоротах.

Буг величний. Саме на його берегах стояли Червенські міста: літописний Червень, таємничий Угровеськ, славний Волинь. Тут була колиска Русі. По Бугу пливли кораблі перших християнських проповідників із Моравії. Кажуть, саме у цих краях народився і дитиною бігав святий рівноапостольний князь Володимир. У всякому разі він точно був тут, коли відбивав Червенські міста у ляхів.

Буг незвіданий. Археологи свідчать, що на його берегах стояли розвинуті поселення ще за три-чотири тисячі років до Різдва Христового. Тут знаходять артефакти трипільської культури, кістки мамонтів та римські монети. Історики сперечаються про локалізацію літописних Всеволожа й Угровська.

Буг – прекрасний! Тому, як будете проїжджати, не минайте – зупиніться, пройдіться берегами, подивіться на його красу і подумайте про його таїни...

 

В особливих дітей і вівторки особливі

Ось таким бачить рідний Луцьк «сонячний» Андрій Мельник.
Ось таким бачить рідний Луцьк «сонячний» Андрій Мельник.

 У кав’ярні «Старе місто» молоді люди із синдромом Дауна не просто готують — вони насамперед розвиваються і соціалізуються. Тож у закладі завжди затишно і сонячно, пахне шоколадом і тістечками. А ще в такій теплій атмосфері кипить творча робота: тут діють хореографічний і театральний гуртки, проводяться спортивні заняття, тренінги із соціально-побутової орієнтації та приготування їжі

Мирослава КОЗЮПА

Днями стартував проєкт «Соціально-творча майстерня та денний догляд для людей з інвалідністю». У рамках його реалізації передбачено, що юнаки і дівчата, які закінчили школу, але не мають де отримувати інші соціальні послуги, зможуть на певний час залишатися під наглядом соціальних працівників та здобувати навики для покращення якості життя, емоційного стану, підвищення соціалізації, подолання ізоляції, і навіть розвивати та реалізувати свої здібності. У «вівторок добрих справ» волонтерка Олександра Гусєва збирає «сонячну» молодь на цікаві майстерки. Зі своїми помічниками вона проводить безкоштовні творчі заняття. А мисткиня Олеся Іщук повірила в особливих хлопців та дівчат і разом із ними малювала картини на тему «Старе місто». Під час творчої години учасники навчались художніми засобами передавати зв’язок між об’єктами, зображати предмети ближнього і далекого плану, розвивати фантазію та уяву. І хоч кожен із них по-різному бачить рідне місто, власною творчістю намагалися зробити Луцьк веселішим, красивішим і охайнішим.

Telegram Channel