Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Поезія і пісня на вечір стали молитвою

На сцені академічний камерний оркестр «Кантабіле», який виконує шедеври світової музики.

Волинь-нова

Поезія і пісня на вечір стали молитвою

Минулої суботи напередодні Всесвітнього дня поезії у Волинському академічному обласному театрі ляльок відбулася традиційна зустріч учасників міжнародного проєкту культурно-професійних обмінів, керівник якої — лучанин Володимир Павлік

 Гостем волинян був поет Ігор Павлюк із презентацією своїх книг, зокрема останньої під назвою «Спас», у якій зібрана духовна лірика. «Коли поезія стає як молитва, її слухає Всевишній і вона допомагає людям», — зауважив митець. Він відповідав на запитання зацікавлених присутніх, розкриваючи своє бачення літератури і того, що надихає його на творчість.

Вокалістка Галина Конах виконала авторські пісні, що стануть саундтреком до майбутнього фільму за твором Володимира Павліка «Гандзя». Перед глядачами виступали юний піаніст Макар Войнаровський, актори театру-студії «ГаРмИдЕр» із фрагментом еротично-сатиричного твору Костя Шишка «Епупея», музиканти камерного академічного оркестру «Кантабіле»…

Ім’я нашого земляка поета Ігоря Павлюка  знане і в Україні, і в закордонні.
Ім’я нашого земляка поета Ігоря Павлюка знане і в Україні, і в закордонні.

 Упродовж останніх років понад 40 чоловік одержали нагороди міжнародного проєкту культурно-професійних обмінів за причетність до створення позитивного образу України у світі. Цього разу було відзначено внесок членів родини Войнаровських у розвиток музичних традицій Волині. Диплом для організатора міжнародного фестивалю «Поліське літо з фольклором» Юрія Войнаровського передали його внуку Макару.

Дипломи також отримали адвокат Євгенія Коваленко, майстер спорту Василь Вдовенко, громадська діячка Наталія Гуркіна, головний редактор інтернет-видання «Волинь Online» Мар’яна Метельська, бізнесмен Віктор Білотін, театр-студія «ГаРмИдЕр». 

Катерина ЗУБЧУК.

 

Війна зберігала таємницю  77 років

Неподалік села Дольськ на Турійщині знайшли могилу солдата Другої світової, який вважався безвісти зниклим із 1944-го

Розкопки проводив пошуковий загін «Відродження» на чолі з Вадимом Дорофєєнком та небайдужими волинянами. Було виявлено останки воїна та його особисті речі: саперну лопатку, 15 патронів, каску, ложку, маслянку для змащування зброї та іменну особисту капсулу. Її передали до Харкова в науково-дослідний інститут, де провели експертизу тексту. За допомогою електронної архівної справи вдалося встановити, що загиблий поблизу Дольська солдат — це Торгашов Олександр Федорович.

Він народився 1913 року в селі Березове Саратовської області. Його дружиною була Торгашова Галина Вікторівна. Призвали воїна у місті Баку Азербайджанської РСР у 1944 році. У списках значився як безвісти зниклий 09.06.1944-го. Відомо, що бійця було представлено до нагородження медаллю «За відвагу», але її він так і не отримав. Нині ведуться пошуки рідних Олександра Торгашова. 

Ірина ПАСІЧНИК.

Реклама Google

Історія — це не лише запам’ятовувати факти, а вчитися думати

Лідія Гонтар неймовірно любить працювати із дітьми, сама себе називає педагогом-волонтеркою, а своїх учнів переконує, що наука про минувшину — це не трагічно і не сумно

Лучанка безплатно готує школярів до ЗНО.
Лучанка безплатно готує школярів до ЗНО.

 Учителька з обласного центру Волині вже другий рік проводить заняття у бібліотеці для юнацтва. Підтягнути знання можуть випускники, які готуються до зовнішнього незалежного оцінювання з історії України. Увесь необхідний матеріал пані Лідія згрупувала у 15 занять та займається з учнями раз на тиждень упродовж години. Далі — робота онлайн, де педагог постійно на зв’язку з одинадцятикласниками через мобільні додатки.

Лідія Гонтар — із родини вчителів, тому викладацька робота, як то кажуть, у неї в генах. Проєкт «Щасти на ЗНО», у рамках якого навчалися близько 30 учнів, діє вже другий рік. «Зазвичай завдання складені так, що дитина може не знати точно матеріал, але завдяки логічному мисленню і обізнаності з інших тем вона зуміє знайти відповідь. Учні, які сумлінно готуються, завжди мають гарний результат. Мої вихованці зазвичай отримують 190 балів».

Школярі теж у захваті від учительки: мовляв, вона доступно пояснює інформацію та відкриває цікаві факти, яких не дає підручник. Коли торік уперше шукала приміщення для безплатних занять, знайшла порозуміння з керівництвом обласної юнацької бібліотеки. За популярністю серед предметів на незалежному оцінюванні історія України — на другому місці у волинян, до того ж цьогоріч дисципліна залишається напівобов’язковим предметом для ЗНО. Тож ідея лучанки-волонтерки може бути досить актуальною і затребуваною.

Олена МИТРОФАНОВА.

 

26 березня

Сонце (схід — 6.04, захід — 18.43, тривалість дня — 12.39).

Місяць у Леві, Діві. 13/14 день Місяця.

Іменинники: Олександр, Терентій, Христина, Никифор.

27 березня

Сонце (схід — 6.01, захід — 18.45, тривалість дня — 12.44).

Місяць у Діві. 14/15 день Місяця.

Іменинники: Ростислав, Михайло, Феодосій, Бенедикт.

28 березня

Сонце (схід — 6.59, захід — 19.47, тривалість дня — 12.48).

Місяць у Діві/Терезах. 15/16 день Місяця.

Іменинники: Агапій, Олександр, Никанор, Денис.

29 березня

Сонце (схід — 6.57, захід — 19.48, тривалість дня — 12. 51).

Місяць у Терезах. 16/17 день Місяця.

Іменинники: Трохим, Іван, Роман, Юліан, Павло, Олександр.

30 березня

Сонце (схід — 6.55, захід — 19.50, тривалість дня — 12.55).

Місяць у Терезах/Скорпіоні. 17/18 день Місяця.

Іменинники: Олексій, Макар, Віктор, Павло.

31 березня

Сонце (схід — 6.53, захід — 19.52, тривалість дня — 12.59).

Місяць у Скорпіоні. 18/19 день Місяця.

Іменинники: Трохим, Кирило, Данило.

1 квітня

Сонце (схід — 6.53, захід — 19.53, тривалість дня — 13.00).

Місяць у Скорпіоні/Стрільці. 19 день Місяця.

Іменинники: Дарина, Софія, Іван.

Магнітні бурі у квітні:

2–4 квітня — сильні,

8–12 — середньої інтенсивності,

21 – слабка.

 

Вже грибочки усміхаються і ясним дням, і весняному дощику

Гливи знайшов 20 березня на Маневиччині Юрій Лихач. Неподалік Луцька Віталій Олійник побачив фламуліну в селі Боголюби, а Олександр Ісаєв у Жидичині натрапив на стадіонник звичайний

Трофеї в капелюхах чоловіки підтвердили світлинами у фейсбуці. І хоч гриби зазвичай збираємо восени, деякі їх види можуть рости і навесні за температури 5–10 градусів тепла. Минулорічні, перемерзлі губи краще обійти — радять любителі тихого полювання, які вже можуть готувати кошики для нового врожаю.

А за прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометцентру Василя Климюка, 26 березня буде хмарно з проясненнями, без опадів. Вітер північно–західний, 5–10 метрів за секунду. Вночі від мінус 3 до плюс 2 градусів, вдень — 5–10 вище нуля.

За багаторічними спостереженнями, цього дня найтепліше було у 1981 році — плюс 17, найхолодніше — 1962–го — мінус 17 градусів.

27–го — мінлива хмарність, без опадів. Вітер південний, 7–12 метрів за секунду. Вночі очікується від 3 градусів морозу до 2 тепла, вдень — 8–13 із позначкою «плюс».

28–го — хмарно з проясненнями, невеликий дощ. Вітер північно–західний, 7–12 метрів за секунду. Вночі від 0 до 5 градусів тепла, вдень — 5–10 вище нуля.

У Рівному 26 березня буде похмуро, без опадів. Температура повітря від 0 до 6 градусів тепла. В суботу хмарно, без опадів, повітря прогріється до 3–9 градусів із позначкою «плюс». 28–го очікується хмарна погода з проясненнями, дощ, температура — 4–8 градусів вище нуля.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel