Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Таких рецептів березового соку ви ще не мали

«Чорно-біла одежина, зверху – листяна хустина. Навесні дарує сік – п’ємо радо цілий рік» 

Фото-із-сайту-vidpoviday.com

Таких рецептів березового соку ви ще не мали

Щойно починає танути сніг, першими серед дерев прокидаються берези і упродовж приблизно трьох тижнів дарують людям цілющий напій, який люблять і з нетерпінням чекають, напевно, всі без винятку, адже це справжнє джерело мікроелементів, вітамінів, поліцукрів, білків, кислот, ароматичних і дубильних речовин. Насиченість березового соку мікроелементами й іншими корисними речовинами унікальна. На жаль, період, коли можна збирати його, дуже короткий. Щоб смакувати довше цим тонізуючим напоєм, його можна законсервувати чи приготувати з нього квас

Основні правила консервації березового соку:

1. Підготуйте банки, переконайтеся, що шийка слоїка ціла, добре вимийте та простерилізуйте ємності зручним для вас способом: над парою, кип’ятком, у духовці, в мікрохвильовій печі чи в посудомийці. 

2. Процідіть березовий сік. Рідина може містити дрібні гілочки, листя, комах, тож пропустіть його через кілька шарів марлі чи густе ситечко. 

3. Сік підігрівайте до 90–95°C, але не кип’ятіть, адже це спричинить втрату корисних речовин. 

4. Піну, що утворюється, потрібно зібрати, інакше вона осяде на дні банки та зіпсує смак напою. 

5. Щоб банка не лопнула, поставте всередину звичайну столову ложку. Коли заповните слоїк рідиною, дістаньте ложку. 

6. Закатавши кришку, переверніть банку догори дном і вкутайте ковдрою до повного охолодження.

Зі смородиною

Якщо хочете чогось пікантного, тоді вам сподобається березовий сік зі смородиновим смаком. Вибирайте обов’язково молоді пагони, вони багаті на вітаміни

Інгредієнти: 6 л березового соку, 25 г лимонної кислоти, 10–12 гілочок смородини, 160 г цукру.

Реклама Google

Приготування. Сік процідіть у каструлю, поставте на вогонь та доведіть до 90–95°C. Зніміть піну, додайте цукор і кислоту, добре розмішайте. Гілочки смородини вимийте, наріжте шматочками, які легко помістяться на дно банки. Розлийте сік у слоїки, закатайте, переверніть і загорніть ковдрою.

Якщо хочете чогось пікантного, тоді вам сподобається березовий сік зі смородиновим смаком. Вибирайте обов’язково молоді пагони, вони багаті на вітаміни.

З лимонною кислотою

Це найпростіший спосіб зберігання березового соку

Інгредієнти: 3 л березового соку, 15 г лимонної кислоти, 200 г цукру.

Приготування. Проціджений сік у каструлі доведіть до 90°C, але не дайте йому закипіти, зніміть піну, додайте цукор і лимонну кислоту, помішайте до їх повного розчинення. Знову доведіть до кипіння, розлийте у стерильні слоїки і закатайте їх. Доки сік повністю схолоне, банки слід тримати закутаними.

Із м’ятою
 

Особливих весняних ноток додасть напою ароматна м’ята

Інгредієнти: 7 л березового соку, 3 гілочки сухої м’яти, 1,5 скл. цукру, 0,5 ч. л. лимонної кислоти.
Приготування. Процідіть сік, щоб очистити його від сміття, влийте в каструлю,  поставте на вогонь і доведіть до кипіння, але не кип’ятіть. Зберіть піну. Всипте цукор, лимонну кислоту, покладіть гілочки м’яти. Знову доведіть до кипіння і розлийте напій у підготовлені простерилізовані банки. Закатайте слоїки з соком, переверніть їх, укутайте ковдрою і залиште так до повного охолодження.

Квас із березового соку

Цей корисний напій має цілющі властивості, благотворно впливає на людський організм. А ще березовий квас чудово втамовує спрагу

Інгредієнти: 5 л березового соку, 25 родзинок, 200 г цукру.

Приготування. Бажано не використовувати пластиковий посуд, краще взяти скляні або емальовані ємності. Процідити березовий сік через кілька шарів марлі, щоб очистити його від сміття. Додати родзинки та цукор і залишити бродити в прохолодному місці на 3–4 доби. Готовий квас процідити, закупорити пляшки і поставити у темне холодне місце. Напій може зберігатися до осені.

Читайте також: Волинянам розповіли, як правильно цідити сік з дерев-піонерів


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel