Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Замість «какой разніци» нам підсовують «українську російську»?

«Как парасть вінаграднай лази плєкайтє…» — так в інтернеті пожартували над пропозицією пані Мендель.

Фотожаба із сайту 24tv.ua.

Замість «какой разніци» нам підсовують «українську російську»?

Що тільки не вигадають, аби не дати українцям повноцінно повернутись до мови предків

Прессекретарка Президента Володимира Зеленського Юлія Мендель спровокувала новий скандал, коли висловилась про «українську російську мову». В ефірі телеканалу «Дом» вона заявила, що після прийняття мовного закону «страна так и не заговорила на украинском», і додала: «Россия не является монополистом русского языка. И нам пора давно самим демонополизировать русский язык. И громко заявить, что в Украине есть украинский русский язык».

Реклама Google

Якщо ви залишаєтеся в російськомовному середовищі, то залишаєтеся під впливом Росії. Якими б розумними думками ви себе не тішили.

Коментарі

Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, народний депутат від «Європейської Солідарності»:

«По–перше, української стало значно більше у публічному просторі. По–друге, закон ще навіть не повністю почав діяти. Він приймався не для того, щоб після голосування всі раптом заговорили у публічному просторі українською, а для того, щоб за 10 років українську у Харкові і у Львові було однаково чути повсюдно. Росія, звичайно, не є монополістом російської. Як і Україна — української. Але РФ захищає і розвиває російську мову, а Україна — українську. І це єдиний спосіб забути про колоніальне минуле. Замість того, щоб турбуватися за «украінскій рускій», Офіс Зеленського мав би дбати про українську українську. І непогано б захистити теж російську українську, польську українську, румунську українську і розвивати різні українські мови, а не різні російські».

Сергій ФУРСА, фінансист:

«Питання мови — це питання націо­нальної безпеки. Ні більше, ні менше. Тому що мова формує інформаційне середовище. І якщо ви говорите російською, то читаєте російською, дивитеся фільми російською, завантажуєте YouTube російською. А в сучасному світі ключова війна — інформаційна. Війна за мізки. А мова визначає те, як ви думаєте. І про що ви думаєте… І якщо ви залишаєтеся в російськомовному середовищі, то залишаєтеся під впливом Росії. Якими б розумними думками ви себе не тішили.

Читайте також: Влада перешкоджала кандидатці від «ЄС» Юлії Кузьменко, але не завадила організатору проросійського псевдореферендуму – Ірина Геращенко

Носіїв російської мови ніяк не обмежують. Це говорить носій. І так, відразу в країні не відбулося дива, і всі не заговорили українською. Але див не буває. Це поступовий процес. Немає простого рішення, яке відразу приведе до мети. Але якось безглуздо починати бігти марафон, а через 100 метрів зупинитися, бо ще не добігли».

Василина СМЕТАНА.

Telegram Channel