Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Брежнєв спочатку дав Героя… Штірліцу! (Розумна вікторина)

За даними Держтелерадіо СРСР, прем’єру «Сімнадцяти миттєвостей весни» подивилися більше 200 мільйонів глядачів.

Фото із сайту filmaffinity.com.

Брежнєв спочатку дав Героя… Штірліцу! (Розумна вікторина)

Чесно, не знав про цей факт. І він став вирішальним у визначенні переможця, точніше – переможниці конкурсу історій пошуку правильної відповіді. Адже легендарний фільм часів СРСР багатьом навіяв чимало сентиментальних спогадів, пов’язаних із молодими роками чи дитинством… А ось я прем’єрний показ не бачив, оскільки ще навіть не планувався батьками мій приліт із космосу, хоча їхня зустріч уже відбулася. ☺ Фанатіти Штірліцом почав десь після відльоту ведмедика Михася з олімпійського московського стадіону «Лужнікі»…

Але перед тим, як надати право нинішній переможниці розкласти по поличках відповідь на запитання нинішнього туру, спочатку його ще раз нагадаю. Ті, хто вперше тримає в руках «Цікаву газету на вихідні», зрозуміють, що нічого тут складного не було. Тож думайте-гадайте, грайте – і вигравайте!

«Гарбуз із секретом» – 13 (2021)

У класі навчається 15 дівчаток та 11 хлопчиків. Половина учнів бере участь у конкурсі «Найрозумніш-ий (а) ». Яка найменша кількість дівчаток із класу може взяти в ньому участь? Число-відповідь помножте на 284750 і поділіть на 33500. Отриманий результат і буде асоціюватися з назвою мегапопулярного фільму, презентація якого відклалася на три місяці, але не через коронавірус. Його афішу ми і заховали. До речі, якщо додати всі цифри року прем’єри картини, вийде число, що дорівнює найменшій кількості дівчаток із класу, яка може взяти участь у конкурсі «Найрозумніш-ий (а)».

Яка назва фільму знаходиться у гарбузі?

Отож, слово представниці краю Шацьких озер – Ользі Сидорук із села Кропивники нині вже Ковельського району.

«...Виконавши математичні обрахунки, зрозуміла, що йдеться про число 17 (в основу запитання лягла задача з математики для 4 класу. — Г.Г.). А щоб при додаванні цифр року прем’єри фільму отримати число 2, «зачепилася» за 2000-й і 2018 роки. Нічого не знайшла. ...«Безумовно, я вас десь бачив». – «Коли ви вручали мені Залізний хрест, ви сказали, що в мене обличчя професора математики, а не шпигуна». – «М-так... Ну, тепер у вас обличчя шпигуна, а не професора». Грицько, звичайно, не шпигун, але круто змішав в одному завданні логіку, математику, історію, кіно і заховав у «Гарбузі» фільм «Сімнадцять миттєвостей весни».

Читайте також: Українець влаштував пробіжку перед трамваєм, на який не встиг (Відео).

Для того щоб перемагати ворога, потрібно знати його ідеологію, чи не так? А вчитися цьому під час бою – прирікати себе на поразку. 

Військова драма про радянського розвідника, впровадженого у вищі ешелони влади нацистської Німеччини, знімалася з 1971 по 1973 рік. Показ фільму повинен був початися до Дня Перемоги в травні 1973-го (1+9+7+3 = 20, 2+0 = 2), але був відкладений на 3 місяці з політичних міркувань – через візит у ці дні радянського лідера Леоніда Брежнєва до ФРН. Тому першу серію картини глядачі побачили лише 11 серпня. За даними Держтелерадіо, прем’єру «Сімнадцяти миттєвостей весни» подивилися більше 200 мільйонів глядачів.

Протягом дванадцяти вечорів вулиці населених пунктів СРСР порожніли, знижувалося споживання води, падав навіть рівень злочинності – усі люди були прикуті до екранів телевізорів.

Події відбуваються навесні 1945 року, наприкінці німецько-радянської війни. Герой фільму Штірліц, радянський розвідник, що працює в центральному апараті СД, отримує завдання з’ясувати, хто з найвищих керівників рейху веде сепаратні переговори із Заходом.

Це був найбільш культовий персонаж радянської епохи. Розвідник Макс Отто фон Штірліц, образ якого створений завдяки талановитому перу Юліана Семенова, завжди викликав безліч дискусій. Генсек ЦК КПРС Леонід Брежнєв настільки повірив у реальність Штірліца, що навіть нагородив його Зіркою Героя Радянського Союзу. З великими труднощами вдалося переконати генсека, що такого розвідника в реальному житті не існує. Зате акторові В’ячеславу Тихонову, який зіграв Штірліца, присвоїли звання Героя Соціалістичної Праці.

«Істинний арієць. Характер – нордичний, витриманий…» – ці слова можуть досі пам’ятати ті, хто неодноразово переглядав фільм. Деякі цитати з нього актуальні донині: «Для того, щоб перемагати ворога, потрібно знати його ідеологію, чи не так? А вчитися цьому під час бою – прирікати себе на поразку», «А це, мабуть, найскладніше: навчити народ, весь народ, користуватися найдорожчим, що відпущено кожному, – свободою».

Читайте також: Чоловік «перетворив» свого пса на лева і лякав містян (Фото).

Знімаю капелюх перед Вами, пані Ольго! Ви заслужено стаєте володаркою 150 гривень призових за найкращу історію пошуку відповіді.

Ще 11 учасників надіслали нам есемески з розгадкою «17 миттєвостей весни». Кожен із них отримає по заліковому балу. Але грошових переможців, як ви знаєте, має бути лише два. Тому ми знову вдалися до жеребкування. І допомогла нам у цій справі прима Волинського обласного академічного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка, народна артистка України Людмила Приходько.

З легкої руки пані Людмили на 100 гривень збагатяться Наталія Лущ із селища Східниця Дрогобицького району Львівської області і Юрій Фарима із села Мосир Ковельського (донедавна Любомльського) району Волині.

Щоб отримати грошову винагороду, треба на адресу редакції надіслати копії першої та другої сторінок свого паспорта (або ID-картки), а також ідентифікаційного коду (номер телефону нашої бухгалтерії: (0332)72-71-07).

Переможців назвали – час шукати нових щасливців. Сподіваємось, цього разу це будете ви.

«Гарбуз із секретом» – 15 (2021)

 

 На якій клітинці буде стояти «дамка», щоб утворилася «застава», яка нейтралізує ворога, що матиме утричі кількісну перевагу (зразок написання відповіді: с7 або а1 чи b8). Підказка – станеться це під час ходу №6. Назва цієї клітинки асоціюється з одним відомим футбольним клубом чи музичним гуртом. А цифру бояться в крутих країнах Сходу.

Яку назву клітинки ми заховали у гарбузі?

Слово-відповідь треба надіслати до 26 квітня тільки у вигляді sms-повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Піст», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «М’яч (Максим Мохнюк)»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз – ​150 гривень – отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]найяскравіше опише, як шукав відповідь.

Увага! Домашнє завдання № 5!

Друзі, читаємо «Алісу в дивокраї» Льюїса Керролла, дивимось однойменний фільм-фентезі Тіма Бертона 2010 року випуску і слухаємо пісні гурту «Kozak System». Скоро знадобиться!

Грицько ГАРБУЗ


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel