Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Весна – час шпинату: які страви з ним можна приготувати

Фото із сайту al3iadalive.com

Весна – час шпинату: які страви з ним можна приготувати

Цікаво, що про цінність цієї рослини заговорили тоді, коли один із дослідників помилково вказав на великий вміст у ній заліза, що вдесятеро перевищував реальну величину. Хоч пізніше помилку виявили, все ж шпинат по праву вважається корисним продуктом, який благотворно впливає на організм. Вітамін А робить зелений шпинат важливим для дитячого харчування. Йод, що міститься у зелених листочках, живить мозок та покращує роботу щитоподібної залози. При стресах та напруженій роботі теж не забувайте про тарілочку з зеленим салатом зі шпинату – він заспокоює нерви, допомагає справлятися з депресією, виводить з організму токсини, покращує травлення. І найважливіше те, що всі свої корисні властивості шпинат зберігає у будь-якому вигляді – свіжому, замороженому і навіть після швидкої термічної обробки. Тож не забудьте ще й зберегти якомога більше листочків шпинату на зиму

Суп із кропиви та шпинату

Мабуть, це найкраща весняна перша страва – принаймні за вмістом вітамінів

 

 Інгредієнти: 50 г шпинату, 20 г свіжої кропиви, чверть цибулини-порею, 1 зубчик часнику, 2 картоплини, 500 мл води або овочевого бульйону, пучок свіжої петрушки,
2 ст. л. кефіру або йогурту, 2 ст. л. оливкової олії, сіль та мелений білий перець – за смаком.

Приготування. На оливковій олії обсмажте подрібнену цибулю-порей і часник до появи аромату. Сюди ж всипте дрібно нарізану кубиками картоплю і залийте всі інгредієнти бульйоном, варіть 20 хвилин або до готовності картоплі. Додайте листя шпинату, кропиву і петрушку. Кількох хвилин для зелені в гарячому бульйоні цілком достатньо, щоб зберегти насичений зелений колір і багатство вітамінів. Збийте масу блендером до консистенції крем-супу. Приправте страву сіллю та перцем, додайте кефір або йогурт.

Зелені млинці

Це не лише окраса столу, а й доволі корисний смаколик. Особливо припадуть до вподоби такі кольорові млинці малечі, адже це не звичайні золотисті, а наче казкові...

 

 Інгредієнти: 500 мл молока, 3 яйця, 100 шпинату (свіжого чи мороженого),
300 г пшеничного борошна, 3 ст. л. олії, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі (можна також додати за бажанням трохи меленого чорного перцю).

Приготування. Шпинат, вливши до нього трохи молока, подрібнити за допомогою блендера до однорідної консистенції. Ретельно збити яйця і змішати з рештою молока, сіллю та цукром. Потроху досипаючи борошно (щоб не було грудочок), приготувати тісто. Додати до нього шпинатно-молочну суміш, влити олію, знову все ретельно розмішати і залишити тісто постояти 10–15 хвилин. Тим часом розігріти сковорідку, потім зменшити вогонь до середнього, змастити дно пательні шматком сала на виделці або ж олією за допомогою кулінарного пензлика і, наливаючи ополоником тісто, смажити по хвилині-дві з кожного боку. Готові млинці можна перемастити розтопленим вершковим маслом або ж подавати з будь-якою начинкою: м’ясом, грибами, слабосоленим лососем із вершковим сиром тощо.

Салат зі шпинату з беконом і яйцем

Простий у приготуванні, але дуже смачний

 

 Інгредієнти: 150 г бекону, 4 перепелиних яйця, 1 солодка цибулина, 1 пучок шпинату, половинка лимона, щіпка цукру, сіль та чорний мелений перець – до смаку.

Приготування. Бекон покраяти тонкими слайсами й обсмажити, щоб він став хрустким. Відварити перепелині яйця, остудити і порізати на четвертинки. Цибулю покраяти кільцями, посипати цукром і скропити лимонним соком. Листя шпинату крупно порвати руками. Змішати бекон, цибулю, шпинат, посолити й поперчити. Зверху викласти яйця, скропити лимонним соком і подавати на стіл.

Конвертики із сиром та шпинатом

Така випічка може бути чудовим варіантом дієтичного сніданку

Читати також: Як приготувати п’ять смачних страв з редискою 

 

 Інгредієнти: 1 упаковка лаваша, 200 г сиру, 100–120 г твердого сиру, 300 г шпинату, пучок кропу, 1 жовток.

Приготування. Шпинат і кріп помити, дрібно посікти. Натерти твердий сир і змішати із зеленню та сиром. Лаваш нарізати на смужки завширшки близько 5–6 см, викласти начинку і згорнути конвертиками. Змастити жовтком і обсмажити на краплі оливкової олії або запекти в духовці.

Спанакотіропіта

Це традиційний грецький пиріг зі шпинатом і фетою. Як варіант можна доповнити його курятиною – також дуже смачно

 

 Інгредієнти: 250 г листкового тіста, 200 г сиру фета, 200 г замороженого шпинату, 4 столові ложки оливкової олії, 2 яйця,
1 цибулина, 1 зубчик часнику, петрушка, кріп, зелена цибуля.

Приготування. Розморозьте, просушіть і наріжте шпинат. Обсмажте цибулю на оливковій олії (2 ст. л.) до золотистого кольору. В окремій ємності збийте яйця і змішайте їх із фетою, додайте обсмажену цибулю, оливкову олію (2 ст. л.), дрібно посічену зелень і часник. Тонко розкачайте попередньо розморожене тісто, викладіть у форму для запікання, розподіліть по ньому начинку і накрийте ще одним пластом, ретельно защипніть краї. Можна також приготувати спанакотіропіту порційно, розрізавши тісто на квадратики і виклавши на кожен із них по 2 столові ложки начинки, згорнути пиріжки трикутниками й викласти їх на деко, застелене пергаментним папером. Випікати в духовці, прогрітій до 180°С, порційні пиріжки 20 хвилин, великий – 25–30.

Торт «Лісова галявина»

Шпинат чудово підходить не лише для закусок та основних страв, а й для десертів

 

 Інгредієнти (з розрахунку на форму діаметром близько 20 см): для шпинатного бісквіту – 4 яйця, 120 г цукру, 120 г борошна, 1 пакетик ванільного цукру, 40 мл олії без запаху, 100 г шпинату, 2 ч. л. розпушувача; для крему – 250 г вершкового сиру, 250 мл жирних вершків, 100 г цукрової пудри; для конфітюру – 1 скл. чорниць, 3 ст. л. цукру, 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю, 1 ст. л. води.

Приготування. Для бісквіту шпинат і олію збити блендером до однорідного пюре. Яйця, цукор і ванільний цукор також збити до пишності. Обидві маси акуратно перемішати силіконовою чи дерев’яною лопаткою. До яєчно-шпинатної маси просіяти борошно і розпушувач, обережно вимішати. Форму застелити пергаментом, викласти тісто. Випікати близько 40 хвилин при 180 градусах. Готовий бісквіт розрізати на 3 коржі. Чорниці з цукром на малому вогні довести до закипання і зняти з плити. Збити масу блендером. Крохмаль розвести у воді, додати до ягідної маси, проварити хвилину-півтори до загустіння і дати конфітюру повністю вистигнути. Для крему вершковий сир кімнатної температури збити з цукровою пудрою і холодними вершками. Скласти торт у такій послідовності: бісквіт, крем, конфітюр, бісквіт, крем, конфітюр, бісквіт. Прикрасити ягодами.

Telegram Channel