Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Мало переночувати  в окопі з бійцями —  їх треба підтримати  фінансово

Ми можемо приїхати на «Промку» і за кілька годин відлетіти до мирного Києва. Солдат так не може.

Фото Радіо Свобода.

Мало переночувати в окопі з бійцями — їх треба підтримати фінансово

Протягом двох років президентства Зеленського військовим не піднімають зарплат

Зеленський поїхав на лінію зіткнення і залишився з бійцями на ночівлю. Це правильно для Верховного Головнокомандувача. Регулярні уїк–енди в екзотичні країни на фоні ескалації виглядають менш доречно.

Зеленський закликав політиків частіше приїжджати на фронт, аби на власні очі бачити правду. Можна вітати і це прозріння людини, яка чотири рази уникала повістки й мобілізації в критичні 2014–2016 роки. Хоч заклик до таких поїздок — теж інфантильно–безглуздий, бо кому болить армія, той регулярно буває на лінії зіткнення, ночує у військових підрозділах, аби знати побут, харчування, умови життя воїнів, розуміти безпекову ситуацію, і головне — допомогати у вирішенні певних питань. Примітно, що коли ми з колегами після кожного відрядження озвучували проблематику — про невиплати премій, недостатність зброї, відсутність контрснайперських груп, складність і тривалість отримання дозволу на вогонь у відповідь, — чули від влади і її екзальтованих речників про «брехню/нагнітання». А навіщо ж тоді їздити і спілкуватися? Візит на фронт — це не екскурсійна прогулянка, не поїздка на сафарі за екзотичними враженнями. В армії і досі сміються з передвиборчого PR–туру «слуг», які начепили на себе військові пікселі, наробили селфі, написали по посту у фейсбуці і зникли! І потім прийняли бюджет-2021, де підняли зарплати прокурорам, ДБР, поліції, тільки не військовим!

Ми можемо приїхати на «Промку» і за кілька годин відлетіти до мирного Києва. Солдат так не може.

Тому кожен візит на фронт має мету і повинен бути результативним! Закликаємо Зеленського і «слуг» негайно переглянути бюджет на 2021 рік і перекинути видатки з карально–репресивних органів на армію, на виплати бійцям на першій лінії фронту. Вперше за період війни, за часів Верховного Головнокомандувача Зеленського, два роки поспіль військовим не піднімають зарплати ні на гривню, а премії прив’язують до «не стрілять». Наша армія сьогодні інакша, ніж в 2014–2015 роках! Вона сильна, вона професійна. Вона має бути мотивована. Не лише патріотично. Але й фінансово.

Ми можемо приїхати на «Промку» і за кілька годин відлетіти до мирного Києва. Солдат так не може.

Ірина ГЕРАЩЕНКО, народний депутат від «Європейської Солідарності».

Читайте також: Снайпер РФ убив 24-річного Ярослава: рвався на фронт із 18 років, устиг одружитися і стати батьком

Telegram Channel