Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Викладач англійської…  ходить у 7-й клас

«Іграшки сина майже ніколи не цікавили. Зате справжній захват викликали книжки», — каже мама вундеркінда Ольга Звянцева.

Фото із сайту vecherniy.kharkov.ua.

Викладач англійської… ходить у 7-й клас

Харків’янину Леву Бондаренку лише 11 років, а він уже склав міжнародний іспит Кембриджського університету з англійської та отримав сертифікат найвищого рівня зі знання мови

Хлопець змалечку дивує своїми надзвичайними здібностями. Перший національний рекорд України він встановив, коли йому було п’ять: прочитав із найвищою швидкістю незнайомий текст. За хвилину зумів вимовити 141 слово. Наступного року Бондаренко шокував екзаменаторів феноменальними для свого віку знаннями з географії: без помилок назвав столиці усіх країн світу. Згодом було випробування з біології: Леву показали зображення 310 живих істот — і він озвучив їхні наукові назви. У вісім років вундеркінд встановив ще один рекорд завдяки знанням iз квантової фізики та астрофізики. А в одинадцять — бездоганно самотужки оволодів англійською.

Лев згадує, коли прийшов у приватну харківську школу, де знаходиться Кембриджський центр оцінювання, екзаменатори дуже здивувалися появі семикласника на іспиті такого рівня.

«Подумали, може, я не туди прийшов, може в мене екзамен на інший рівень: В1, А2 або В2», — каже Бондаренко.

Втім, уже за кілька хвилин від початку іспиту, який загалом тривав п’ять годин, усі були надзвичайно вражені словниковим запасом хлопця та здатністю дискутувати на різні теми. Лев отримав максимальні бали з читання, письма та спілкування і склав екзамен на найвищий рівень знання мови — С2 — як у носія.

Уже за кілька хвилин від початку іспиту, який загалом тривав п’ять годин, усі були надзвичайно вражені словниковим запасом хлопця та здатністю дискутувати на різні теми.

«Це свідчить про те, що він абсолютно все розуміє, що говорять іноземці, — пояснює викладач з англійської Сергій Бойко. — Лев може читати будь–яку сучасну літературу чи статті. Він здатен спілкуватися англійською мовою з будь–якими людьми».

Нагадаємо, 82-річна бабуся стала зіркою Тік-Току.

11–річний вундеркінд переконує: досягти такого високого рівня під силу кожному. Достатньо просто щодня виділяти трохи часу на запам’ятовування хоча б кількох слів із правильною вимовою і не скаржитися на брак часу.

Лев каже, що головне — бажання, а підручниками можуть слугувати соцмережі й інтернет: «Треба просто дивитися багато фільмів із субтитрами. Це для мене спрацювало. Не назвав би подібне навчанням, тому що я відпочиваю, розслабляюся. Як більшість із вас дивиться YouTube російською, так я — англійською. Також багато спілкуюсь з іноземцями, граю в ігри англійською».

Не натішиться успіхами сина мама Лева Ольга Звянцева. За її словами, він із дитинства мав здібності до мов. Але таких результатів вона зовсім не очікувала. Адже англійська хлопцю сподобалася не одразу.

«Я йому увімкнула відео у сім років, але він сказав, що нічого не розуміє, й вимкнув. Тоді вирішила, що ще зарано. А потім Лев захопився статтями у Вікіпедії. Оскільки переклад був не надто вдалим, почав читати в оригіналі, — розповідає мама. — Мова не повинна бути метою. Біологія чи квантова фізика, історія — я знаю, він цікавиться, дивиться YouTube–канали. Там же лексика дуже складна».

Читайте також: Павуки-птахоїди, дивовижні метелики: волинянин Павло Войтко вперше показав свою зооколекцію у Луцьку.

Тепер Лев Бондаренко сам викладає англійську і навіть заробляє кишенькові гроші. Однак мріє він про іншу професію.

«Я намагаюся вчити ще й інші мови. Якщо і їх осилю, то зможу працювати в ООН, літати до інших країн на роботу. У майбутньому хотів би бути морським біологом та плавати на дослідницьких суднах», — розповідає хлопець.

Тож зараз у вільний час юний поліглот опановує японську, китайську, іспанську та німецьку.

Ольга ВЕКЕРИК.
За матеріалами umoloda.kyiv.ua, 5.ua, suspilne.media.

Telegram Channel