Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Гарбуз із секретом: «Заберіть від мене цих кошенят, інакше я закохаюся» (Інтелектуальна вікторина)

І хоч Сер Вінстон Черчилль заповідав, щоб у його домі завжди жив рудий кіт, одного разу маленьке чорне кошеня допомогло йому перемогти на дуже важливих дебатах, на яких він виступав, тримаючи на руках пухнастика.

Фото із сайту pa.gov.

Гарбуз із секретом: «Заберіть від мене цих кошенят, інакше я закохаюся» (Інтелектуальна вікторина)

От захотів Грицько Григорович розіграти вас у Великодні дні і запропонував запитання про того ж героя, відповідь про якого учасники конкурсу тільки що на цій сторінці й прочитали. Навіть для більшого ефекту – щоб ви повірили в те, що такого просто не може бути, аби «двічі снаряд втрапляв у ту ж воронку» – вписав його прізвище у зразок, як надсилати варіант розгадки («Цікава газета на вихідні» за 29 квітня). І ви клюнули! Точніше, не клюнули на мою приманку-підказку...

Але спочатку нагадаю запитання, яке для всіх учасників нашого інтелектуального конкурсу цього разу стало непідйомним.

«Гарбуз із секретом» – 17 (2021)

Захований ниньки нами персонаж заявив, що вони вкрадуть його серце, тому краще забрати тих «злодіїв» із горизонту його очей. Це так я перефразував відомий зворушливий вислів неймовірно талановитої у різних галузях людини-суперлідера, яка пройшла крізь вогонь, воду і мідні труби. Навіть у прессекретарки Волинської обласної прокуратури вже кілька днів у закладках мудрі й дотепні цитати цієї людини. В мене також є книга з ними, щоправда, укладачі нинішнього українського правопису хапалися б за серце і говорили б, що видавці охрестили героя на російський манер.

Інші слова-підказки: острів, верста, невезіння, «6х9», «по 50», перший, «зверху вниз», масниця, суєта, дим, Джеррі, шампанське, Крим, кохання.:)

Чиє фото ми заховали в гарбузі?

Якщо чесно, то спеціально вибрав непоєднуваний ряд слів, щоб збити вас із пантелику. Чого варте «6х9» (таке прізвисько мав фотограф Григорій Ушивін (Гріша) – другорядний герой популярного в радянські часи фільму «Місце зустрічі змінити не можна» про банду «Чорна Кішка»), і «верста» з пісні «Черный кот»: «Даже с кошкой своей за версту приходилось встречаться коту...»), і острів – Англія, а не Невезіння із кінокомедії «Діамантова рука», як ви надсилали...

Я люблю свиней. Собаки дивляться на нас знизу вгору, коти – зверху вниз. Лише свині дивляться на нас як на рівних.

Жоден із наших найбільших асів так і не докумекав, що в гарбузі ми знову заховали Сера Вінстона Леонарда Спенсера-Черчилля (1874 – 1965). А перше речення в загадці я перефразував з відомої цитати найзнаменитішого у світі британського прем’єра: «Заберіть від мене цих кошенят, інакше я закохаюся». Виявляється, суворий політик настільки обожнював цих тварин, що перед смертю побажав, аби в його домі в місті Чартвелл завжди жив кіт рудого кольору. До того ж уточнив: тварина повинна мати білу шерсть на грудях, білі лапи і відкликатися на кличку Джок...

Хоча найвідоміший у світі британський прем’єр мав у своєму арсеналі мудрих думок і абсолютно протилежну: «Я люблю свиней. Собаки дивляться на нас знизу вгору, коти – зверху вниз. Лише свині дивляться на нас як на рівних».

Ось так, любі мої, коротко про запитання, яке ви не розкусили. Але не час посипати голову попелом. Час розгадувати нове завдання. Сподіваюсь, цього разу я вже підніматиму білий прапор.

Читайте також: Виявили динозаврів, які росли, як дерева.

«Гарбуз із секретом» – 19 (2021)

На цю невеличку тварину, пов’язану з погодою для більшості з нас, полюють наприкінці літа в одному селі на волинському Поліссі неподалік Польщі. Звісно, нелегально. Кажуть, із неї корисне м’ясо і смалець... А ми сьогодні заховали предмет, яким приблизно 2,5 тисячі років тому за близько 2,5 тисячі кілометрів від нинішнього Києва теж полювали на цю тварину, але не з метою поживи. А щоб виготовити з неї інструмент, який допоміг би прикрасити тих чотириногих, які в наших народних прислів’ях і приказках мають не дуже позитивну характеристику. Цей предмет ми і заховали.

Що знаходиться у гарбузі?

Слово-відповідь треба надіслати до 23 травня тільки у вигляді sms-повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Піст», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «М’яч (Максим Мохнюк)»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз – 150 гривень – отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав відповідь.

Увага! Домашнє завдання № 8!

Друзі, читаємо «Поліанну» Елеонор Портер, дивимось фільм «Піаніст» (2002) і слухаємо пісні Кузьми Скрябіна. Скоро знадобиться!

А на закуску найцікавіше – інформація про те, хто ж має найбільше очок у нашій інтелектуальній вікторині.

Лідери конкурсу «Гарбуз із секретом» після 16 турів:

1 місце – Тетяна РЕПЕТИЛО

(Черкаська область) – 10 очок

2 місце – Віта БОБКО

(Волинська область) – 9 очок

3 місце – Анатолій СКАЛЬТ

(Вінницька область) – 8 очок

4 місце – Ольга СИДОРУК

(Волинська область) – 7 очок

5 місце – Василь МОМОТЮК

(Чернівецька область) – 7 очок.

Будьте кохані і здорові!

Грицько ГАРБУЗ

Telegram Channel