Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
Чому не хочуть рости картопля, цибуля, буряки і кавуни

Кислий ґрунт не для овочів

Фото ілюстративне.

Чому не хочуть рости картопля, цибуля, буряки і кавуни

Бо кислий ґрунт. Зробити його нейтральним можна вапнуванням та внесенням органіки

Землю з підвищеною кислотністю люблять люпин, жито, льон, овес. Непогано почувається на ній і картопля. А от цибуля, буряки, кавуни геть не хочуть рости. Та й інші овочі і зернові культури надають перевагу нейтральному середовищу. Хоча для Волині, а особливо Волинського Полісся, характерні саме кислі ґрунти.

Реклама Google

Визначити кислотність можна і без лабораторії. Візьміть 30—50 г землі, додайте стільки чи трохи більше води, розбовтайте і дайте відстоятися. Тоді намочіть лакмусовий папірець і порівняйте зі шкалою, яка до нього додається. Чим він червоніший, тим кисліше середовище. Якщо на ділянці ростуть такі рослини, як хвощ польовий, щавель кінський, мокрець, мати-й-мачуха, то це теж свідчить про кислотність.

Реклама Google

Відновити нейтральність землі можна, внісши вапно або інші засоби, що містять кальцій

Відновити нейтральність землі можна, внісши вапно або інші засоби, що містять кальцій. Допоможе і гній ВРХ, якщо ним щороку удобрювати город. Лише пам’ятайте, що вносити вапно на власний розсуд не варто, щоб не передати куті меду. Особливо це стосується піщаних ґрунтів: для таких необхідні точні дози. Тож краще порадитися із фахівцями.

Читати також:  Є новий сорт найулюбленішої каші українців

Telegram Channel