Готуємо апетитні чебуреки - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.19 € 32.29
Готуємо апетитні чебуреки

Фото із сайту gastronom.com.

Готуємо апетитні чебуреки

Ця універсальна страва, по суті, може замінити собою повноцінний обід. Ситні, ароматні, соковиті, ці смажені пиріжки, що прийшли до нас із Криму, зазвичай до вподоби абсолютно всім. Спершу чебуреки готували тільки із прісного тіста з баранячим фаршем та гострими приправами, згодом почали використовувати сирну начинку. Нині ж рецептів цієї страви — ​на всі смаки та випадки життя: з картоплею і зеленню, з грибами, з капустою

Традиційні «Кримські»

Інгредієнти: 0,5 кг борошна, 250 мл води (+100 мл до фаршу), 30 мл олії, 1/3 ч. л. солі, 400 г фаршу, пучок зелені, сіль та спеції — ​за смаком, олія для смаження.

Приготування. Просіяти борошно, влити в нього олію, у воді розчинити сіль. Тісто, вимішувати близько 10 хвилин і залишити, щоб постояло протягом 30 хвилин. До фаршу додати свіжу зелень, спеції, посолити й добре вимішати. Тісто розділити на рівні шматки, кожен із них розкачати на тонкі палянички, змастити начинкою, загорнути і щільно защипати краї. Смажити на олії.

З картоплею і черемшею

Інгредієнти: для тіста — ​борошно, вода (гаряча), олія, сіль, цукор; для начинки — ​картопля (варена), зелена цибуля, черемша (або інша зелень + 2 зубочки часнику), сіль, перець.

Приготування. Борошно заварити окропом з олією, сіллю і цукром. Ретельно вимісити ложкою, остудити і поставити на 6–10 годин у холодильник. Для начинки посмажити зелену цибулю, наприкінці готування додати черемшу і відразу змішати з картопляним пюре. Тісто тонко розкачати, прикласти тарілку як трафарет і вирізати круг. На половину палянички викласти начинку, щільно защипати краї (можна попритискати виделкою) і смажити на олії з двох боків до золотистої скоринки.

Цибулі не шкодуйте, вона надасть начинці соковитості. Якщо ж фарш все одно сухуватий, влийте кип’яченої води.

Пісні

Інгредієнти: 2 скл. борошна, 1 скл. дуже гарячої води, 2 ст. л. оливкової олії, 0,5 кг картоплі, 200 г печериць, 2 зубочки часнику, 1 ст. л. соєвого соусу, сіль, перець — ​за смаком, невеликий пучок петрушки, 1 стручок свіжого перцю чилі.

Приготування. Зваріть картопляне пюре. Поки воно схолоне, у глибоку миску просійте борошно, влийте склянку гарячої води, 2 столові ложки оливкової олії, всипте дрібку солі, ретельно перемішайте і замісіть м’яке еластичне тісто. Накрийте його харчовою плівкою і залиште. Цибулю дрібно наріжте й обсмажте на олії до прозорості. Додайте подрібнений часник та покраяні невеликими шматочками печериці, чилі, соєвий соус, посоліть, поперчіть і тушкуйте до готовності. До картопляного пюре додайте приготовані гриби, посічену зелень петрушки і ретельно перемішайте. Тісто розділіть на невеликі шматки, кожен розкачайте, покладіть начинку, згорніть удвоє, трохи придавлюючи, щоб вийшло повітря, защипніть і обсмажте в олії до рум’яної скоринки.

На мінералці з начинкою із твердого сиру

Інгредієнти: 0,5 кг борошна, 1 яйце, 250 мл мінеральної води, 1 ч. л. солі, 2 ч. л. цукру, 300 г твердого сиру, олія для смаження.

Приготування. Замішуємо тісто і залишаємо його на 20–30 хвилин. Тим часом натираємо сир на велику тертку. Тісто ділимо на невеликі рівні шматочки. Тонко розкачуємо палянички, кладемо сир, складаємо навпіл і защипуюємо краї, притискаємо виделкою. Обсмажуємо в розігрітій олії. Оскільки начинка готова, то смажать такі чебуреки хвилину­дві, не більше.

Чебуречні секрети

- М’ясо для начинки краще перекрутити самостійно, купований фарш рідко буває хорошої якості. Бажано використовувати жирне м’ясо або додати сало.

- Цибулі не шкодуйте, вона надасть начинці соковитості. Якщо ж фарш все одно сухуватий, влийте кип’яченої води.

- Щоб чебуреки менше горіли при смаженні, з них потрібно обтрусити борошно, перш ніж класти на сковороду. Можна для обробки тіста використовувати не муку, а олію, змащуючи нею стіл та руки.

- Смажать чебуреки на середньому вогні. Якщо класти їх у нерозігріту олію, то тісто її вбиратиме, якщо в киплячу — ​горітиме, а начинка залишиться сирою. Тому важливо знайти золоту середину.

- Тісто на чебуреки треба розкачувати дуже тонко. Особливо важливий цей момент при роботі з дріжджовим тістом, адже при смаженні воно стане ще пишнішим.

- Готові чебуреки спочатку викладіть на паперовий рушник, щоб забрати надлишки жиру.