Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Чому не хочуть рости картопля, цибуля, буряки і кавуни

Кислий ґрунт не для овочів

Фото ілюстративне.

Чому не хочуть рости картопля, цибуля, буряки і кавуни

Бо кислий ґрунт. Зробити його нейтральним можна вапнуванням та внесенням органіки

Землю з підвищеною кислотністю люблять люпин, жито, льон, овес. Непогано почувається на ній і картопля. А от цибуля, буряки, кавуни геть не хочуть рости. Та й інші овочі і зернові культури надають перевагу нейтральному середовищу. Хоча для Волині, а особливо Волинського Полісся, характерні саме кислі ґрунти.

Визначити кислотність можна і без лабораторії. Візьміть 30—50 г землі, додайте стільки чи трохи більше води, розбовтайте і дайте відстоятися. Тоді намочіть лакмусовий папірець і порівняйте зі шкалою, яка до нього додається. Чим він червоніший, тим кисліше середовище. Якщо на ділянці ростуть такі рослини, як хвощ польовий, щавель кінський, мокрець, мати-й-мачуха, то це теж свідчить про кислотність.

Відновити нейтральність землі можна, внісши вапно або інші засоби, що містять кальцій

Відновити нейтральність землі можна, внісши вапно або інші засоби, що містять кальцій. Допоможе і гній ВРХ, якщо ним щороку удобрювати город. Лише пам’ятайте, що вносити вапно на власний розсуд не варто, щоб не передати куті меду. Особливо це стосується піщаних ґрунтів: для таких необхідні точні дози. Тож краще порадитися із фахівцями.

Читати також:  Є новий сорт найулюбленішої каші українців

Telegram Channel