Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
«Запахла весна м’ятою...». Кулінарні секрети

Фото із сайту agroday.com.ua.

«Запахла весна м’ятою...». Кулінарні секрети

Мабуть, багато хто навіть не здогадувався, що з цієї опоетизованої та оспіваної в народній творчості рослини можна приготувати чимало смачних і корисних страв. Не вірите? Сиропи і коктейлі, цукерки й салати, суп та варення вражають свіжістю, незвичністю, ароматом. Якщо ж ви досі тільки запарюєте м’ятний чай, то наші рецепти — у ваш записничок

А ви знали, що...

= Однією з цікавих особливостей м’яти є здатність знімати спазми в животі завдяки тому, що вона розслаблює м’язи травного тракту. Навіть лікарі рекомендують використовувати цю рослину в якості добавки до чаю або просто запарювати з лимоном, щоб зменшити болі в шлунку.

= Не менш вражаюча особливість м’яти – запобігання поширенню інфекції, адже рослина володіє дуже сильною антибактеріальною дією, тому регулярна наявність її у раціоні – хороша профілактика грибкових та інфекційних захворювань. При цьому слід пам’ятати, що м’ята – досить сильний алерген.

= Цікаво, що її здавна використовували для боротьби з мишами: специфічний запах відлякує гризунів.

= Для чистоти й приємного аромату в оселі господині миють підлогу з м’ятою. Після такого вологого прибирання свіжість тримається протягом довгого часу.

= М’ята володіє неймовірними заспокійливими властивостями. З неї роблять відмінний скраб. При цьому завдяки вмісту в ній ментолу, крім заспокійливої дії, матимете ще й свіжість. Невропатологи рекомендують цукерки з ментолом після важкого робочого дня.

= Яскравий і незабутній запах м’яти – складова популярних парфумерних брендів, що використовується для створення і чоловічих, і жіночих ароматів.

М’яту не рекомендується вживати більше одного разу на тиждень, оскільки вона може пошкодити зубну емаль.

= Вважається, що молоко довше залишиться свіжим, якщо до нього додати м’яту. Також вона надасть капусті неповторного смаку при засолюванні.

= При головному болю, пов’язаному зі спазмами судин, м’ята допомагає, як і при болю у шлунку, тобто знімає симптоми та заспокоює. Для цього достатньо просто покласти один листочок у чай.

= З нею можна робити інгаляції і для подолання застуди, і з профілактичною метою.

= Гілочка м’яти може зняти стрес. До того ж вона не викликає побічних ефектів і легка в застосуванні.

= Цю рослину завжди вважали супутницею хорошого сну. Її пучечки розвішували у кімнатах, де відпочивали, клали в подушки.

= У країнах зі спекотливим кліматом м’яту часто використовують як заправку до салатів. А взагалі вона підходить практично до всіх страв. Однак вважається, що «правильну» рецептуру приготування наїдків, до яких входить м’ята, можна знайти лише в Азії.

= Найпоширеніше застосування цієї рослини – для свіжості подиху. Дивно, але це під силу тільки м’ятній олії. Сама ж по собі м’ята (її листя) навряд чи забезпечать такий ефект. До речі, у жуйках та багатьох інших продуктах використовується не м’ята, а її замінник.

= А ще м’яту не рекомендується вживати більше одного разу на тиждень, оскільки вона може пошкодити зубну емаль.

 

Низькокалорійний горохово-м’ятний суп

 

 Інгредієнти: 1 ст. л. оливкової олії, 6 великих цибулин, 1 смужка бекону, 500 мл овочевого бульйону, 500 г свіжого або замороженого горошку, 1 пучок салату, велика жменя м’яти, сіль, мелений білий перець, 4 ст. л. вершків та кілька гілочок м’яти для подачі.

Приготування. Нагріти олію у великій каструлі, всипати покраяні зелену цибулю, часник і бекон, смажити протягом 5–7 хвилин. Потому влити бульйон і довести до кипіння. Додати горошок, знову закип’ятити, зменшити вогонь і варити, поки горошок стане м’яким. Тим часом салат і м’яту помити, подрібнити, вкинути в суп і готувати ще 2–3 хвилини. Зняти з вогню, трохи охолодити і збити блендером до однорідності, приправивши за смаком. Для подачі налити страву в охолоджені супниці чи піали, додавши в кожну по столовій ложці вершків та прикрасивши гілочкою м’яти.

 

Салатна заправка

 

 Інгредієнти: 1 пучок м’яти, 3 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. меду, 2 ст. л. апельсинового соку, 1 ч. л. лимонного соку, 2 ст. л. винного оцту, 1 ч. л. солі (бажано морської).

Приготування. Всі компоненти збити в блендері до однорідного стану. Замість лимонного соку можна взяти апельсиновий. Кількість інгредієнтів можна регулювати за своїм уподобанням: соус має вийти не кислим, трішки солодкуватим із м’ятно-цитрусовим смаком.

 

М’ятний сироп

 

 Інгредієнти: листя і стебла м’яти, цукор, лимонний сік або лимонна кислота, вода.

Приготування. Зелень м’яти помити, порізати пагони разом із листям, скласти в каструлю і залили окропом так, щоб м’ята була повністю покрита водою. Накрити кришкою і залишили настоюватися на 12 годин, потому рідину процідити, в настій всипати цукор у співвідношенні 1:1,5 (тобто, якщо у вас вийшов 1 літр м’ятного настою, всипте до нього 1,5 літра цукру), довести до кипіння, додати сік лимона чи лимонну кислоту (на 1 літр рідини — сік одного цитруса або 1 ч. л. лимонної кислоти) і варити 10 хвилин на слабкому вогні. Гарячий сироп розлити у стерилізовані невеличкі баночки, закрити стерильними кришками. Зберігати в холодильнику чи погребі. До речі, такий сироп із м’яти допомагає швидко заснути.

 

Соус до м’яса

Інгредієнти: 80 г м’яти, 1 ч. л. винного оцту, 2 зубчики часнику, сіль до смаку, 25 мл холодної води, 1 ч. л. цукру, сік половини лимона, 100 мл олії.

Приготування. М’яту добре промити, з половини лимона вичавити сік. Усі компоненти скласти в чашу блендера і збити до однорідної консистенції.

 

М’ятно-лимонне варення

 

 Інгредієнти: 300 г листя м’яти зі стеблами, 1 кг цукру, 1 лимон, 0,5 л води.

Приготування. Лимон ретельно вимити і разом зі шкіркою нарізати маленькими кубиками. Подрібнити м’яту. Закип’ятити воду і вкинути в окріп лимон та м’яту, проварити 10 хвилин і відставити на добу. Наступного дня відвар процідити, додати цукор і варити 35–40 хвилин. Гарячим закатати у невеличкі попередньо простерилізовані слоїчки.

 

Печиво «Зелений розмай»

 

 Інгредієнти: 30 г листя свіжої м’яти, 100 г цукру, 100 г вершкового масла, 1 яйце, 200 г борошна, 0,5 ч. л. розпушувача для тіста.

Приготування. М’яту вимити, обірвати листочки, висипати на них цукор і збити блендером до утворення однорідної маси. В окремій ємності змішати борошно з розпушувачем і ретельно збити цю суміш із м’ятою. Додати розм’якшене вершкове масло та яйце, вимісити, тісто вийде трохи рідкувате. Формувати кульки, змочивши руки водою, трохи приплюснути їх і викласти на застелене пергаментом деко. Випікати 15 хвилин за температури 180 градусів. Увага: не перепечіть м’ятне печиво! Якщо перетримати його в духовці до зарум’янювання, воно пересохне і не буде таким ніжним на смак. За бажанням печиво можна прикрасити арахісом чи кунжутом. Найкраще смакує охолодженим.

Читайте також у нас: Волинянка Катерина Токарчук вчилася шити вбрання для жінок, а одягає в «спіднички»… квіти.

Telegram Channel