Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Я видалю її око, щоб врятувати їй життя»

«Чорна цвіль» може спотворити обличчя людини, вразити мозок або призвести до смерті.

Фото із сайту ввс.сом.

«Я видалю її око, щоб врятувати їй життя»

Не тільки коронавірус: в Індії людей косить «чорна цвіль»

Після Covid-19 — ще й смертоносний «грибок»

У суботу вранці доктор Акшай Наїр, очний хірург у Мумбаї, збирався оперувати 25–річну жінку, яка три тижні тому одужала від коронавірусу. Над пацієнткою, яка страждає на діабет, вже працював ЛОР–фахівець. Він вставив їй до носа трубку й видаляв тканини, інфіковані мукормікозом — рідкісною, але агресивною, небезпечною, грибковою інфекцією. Вона вражає ніс, очі, а іноді й мозок.

Після того, як його колега закінчить роботу, доктор Наїр проведе тригодинну операцію. «Я видалю її око, щоб врятувати їй життя. Ось як працює ця хвороба», — каже доктор Наїр.

У той час, коли смертельна друга хвиля Covid-19 спустошує Індію, лікарі повідомляють про випадки рідкісної інфекції, яку також називають «чорним грибком», серед пацієнтів, що перенесли коронавірус.

Що таке мукормікоз?

Це дуже рідкісна інфекція. Її спричиняє мукорна цвіль, яка зазвичай трапляється у ґрунті, рослинах, гної, фруктах та овочах, що гниють. «Вона є скрізь і міститься у ґрунті та повітрі, навіть у носі та слизі здорових людей», – каже доктор Наїр.

Ця інфекція вражає носові пазухи, мозок, легені і може загрожувати життю хворих на цукровий діабет або людей зі зниженим імунітетом, таких як онкохворі або недужі на ВІЛ/СНІД.

Єдиний препарат, ефективний проти захворювання, – протигрибкова внутрішньовенна ін’єкція – коштує
48 доларів США за дозу, яку слід вводити щодня до восьми тижнів.

Читайте також: Дуже висока смертність: інфекціоніст розповіла про фатальні помилки під час лікування коронавірусу.

Лікар вважає, що мукормікоз, загальний рівень смертності від якого становить 50%, може бути спричинений використанням стероїдів – рятувальним засобом для важких пацієнтів із Covid-19. Стероїди зменшують запалення в легенях і допомагають запобігти частині пошкоджень, які можуть статися, коли імунна система різко активізується для боротьби з коронавірусом. Але вони також знижують імунітет і підвищують рівень цукру в крові як у діабетиків, так і у хворих на Covid-19 без діабету. Існує думка, що саме ослаблення імунітету може спричинити такі випадки мукормікозу.

«Діабет знижує імунний захист організму, коронавірус посилює його, і тоді стероїди, які допомагають боротися з Covid-19, діють як паливо у вогні», – зазначає доктор Наїр.

Він працює у трьох лікарнях Мумбаї, одного з найбільш постраждалих від другої хвилі міст, і каже, що у квітні вже бачив близько
40 пацієнтів, уражених грибковою інфекцією. Багато з них були діабетиками, які одужали від Covid-19 вдома. Одинадцятьом із них довелося видалити око.

Лікарня Сіона в Мумбаї за останні два місяці повідомила про 24 випадки грибкової інфекції – порівняно з шістьма випадками на рік, розповіла Ренука Браду, керівниця ЛОР-відділення. Одинадцять із них втратили око, а шестеро людей померли. Більшість її пацієнтів – діабетики середнього віку, яких грибок уразив через 14 днів після одужання від Covid-19. «Ми вже спостерігаємо два-три випадки на тиждень. Це жах пандемії», – заявила вона.

У південному місті Бенгалуру Рагхурадж Хегде, очний хірург, розповідає подібну історію. За останні два тижні він стикнувся із 19 випадками мукормікозу, переважно в молодих пацієнтів. «Деякі були настільки безсилі, що ми навіть не могли їх оперувати», – наголошує він.

Як проявляється хвороба?

l закладеністю й кровотечами з носа;

l набряками і болем в очах;

l опущенням повік;

l розмитістю зору;

l появою чорних плям навколо носа.

«Інфекція вражає молодих людей»

Лікарі кажуть, що більшість пацієнтів приходить до них пізно, коли вони вже втрачають зір, і медики видаляють око, щоб уникнути потрапляння інфекції в мозок. У деяких випадках хворі повністю осліпли. Іноді навіть доводиться хірургічно видаляти щелепну кістку, щоб зупинити поширення хвороби…

Єдиний препарат, ефективний проти захворювання, – протигрибкова внутрішньовенна ін’єкція – коштує 48 доларів США за дозу, яку слід вводити щодня до восьми тижнів.

«Штам вірусу, здається, вірулентний, через що рівень цукру в крові злітає до дуже високого рівня. І, як не дивно, грибкова інфекція вражає багатьох молодих людей», – зазначає Рагхурадж Хегде.

Його пацієнтом минулого місяця став 27-річний чоловік, який навіть не був діабетиком. «Нам довелося прооперувати його під час другого тижня хвороби і видалити його око. Це спустошує», – каже лікар.

Читайте також: 42-річний чоловік під час гоління заніс смертельну інфекцію.

Сутік БІСВАС,
кореспондент ВВС

Telegram Channel