Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Гарбуз і секретом: «Для тебе, для себе застелю ціле небо, Xей, ші–кі–дай, ші–рі–кі–дан–xей…»

«Бо сльози — вода, А стогін — не спів. Дивись — я танцюю у зграї вовків…»

Фото із сайту amazon.es.

Гарбуз і секретом: «Для тебе, для себе застелю ціле небо, Xей, ші–кі–дай, ші–рі–кі–дан–xей…»

Ой, як хочеться пуститися в дикі танці з переможницею конкурсу історій пошуку правильної відповіді! Але…

Але насамперед маю повторити запитання, щоб новачки гри, тобто ті, хто вперше знайомиться з «Цікавою газетою на вихідні», легко могли влитися до нашого музичного гурту.

«Гарбуз із секретом» — 18 (2021)

У 2011–му вік Тараса дорівнював сумі цифр року його народження. Рік його народження став тріумфом однієї картини і початком злету іншої, в назвах яких згадуються персонажі з українських народних приказок чи казок про безпідставне вихваляння чи про довірливість і жорстокість.

А в гарбузі ми заховали фото вітчизняної особистості, яка прославилась щонайменше на всю Європу в іншій галузі, скопіювавши назву однієї із картин.

Чия світлина знаходиться у гарбузі?

А тепер я маю всі підстави надати слово славній представниці озерного поліського краю — жительці села Кропивники Ковельського району Волині Ользі Сидорук, яка буквально до молекул розклала наше непросте запитання.

«Мені здається, що, придумуючи нинішнє завдання, Грицько тішився. Надто вдалим і заплутаним воно вийшло, — зазначає пані Ольга. — Думаю, що більшість «гарбузоманів» обчислили чи здогадались, що йдеться про 1991 рік: 2011 — 1991 = 20, 1+ 9 + 9 + 1 = 20. Українських приказок і казок, на щастя, є сила–силенна, тому треба було спочатку відгадати назви картин. Мабуть, не одна я поставила запитання: «Йдеться про фільми чи живопис?»

Прочитала про талановитого українського художника Олега Шуляка. Він пише картини–двовзори, які популярні не тільки в Європі, а й у світі. У рік народження України написав картину–ілюзію, портрет Тараса Шевченка. Художник розповів, що малював її в час, коли рідна країна нарешті здобула незалежність. «Усіх сповнювали радість та надія на краще. А хто, як не Шевченко, стільки мріяв про незалежність?» — говорив митець. Та інтуїтивно я відчула, що треба шукати картини з назвами, де б згадувалися тварини, тому стала збагачуватись інформацією про фільми–шедеври світового кіно.

«Той, що танцює з вовками» був визнаний найкращим фільмом 1990 року, відзначений найпрестижнішими преміями і увійшов до золотого фонду світового кінематографа. На 63–й церемонії вручення премії «Оскар», що відбулася 25 березня 1991–го в Лос–Анджелесі, фільм був номінований у дванадцяти категоріях, сім з яких виграв.

Того ж року був знятий американський психологічний трилер «Мовчання ягнят». Картина виборола приз Берлінського кінофестивалю і стала третьою в історії, яка отримала «Оскари» у п’яти найпрестижніших номінаціях. 2020–го ця стрічка посіла 23–тю сходинку у списку 250 найкращих фільмів за версією IMDb .

І знову процитую улюбленого Пауло Коельйо: «Ніщо в цьому світі не відбувається випадково».

Тут розповідь можна доповнити приказками «Хвалилася вівця, що в неї хвіст, як у жеребця, та ніхто тому не вірив», «Вовче нутро під овечою личиною» тощо.

Я «зачепилася» за «Мовчання ягнят» — вислів, який часто цитують політики і журналісти. Та мегабайти прочитаної інформації в гуглі не допомогли розгадати завдання. Трохи розчарувалася…

І знову процитую улюбленого Пауло Коельйо: «Ніщо в цьому світі не відбувається випадково»….У новинах ішлося, що представник України на «Євробаченні-2021» провів першу репетицію на головній сцені в Роттердамі. Гурт Go_A виконав україномовну пісню Shum, яка підкорила іноземну публіку. І тут я прозріла…

16 травня 2004 року у Стамбулі на Міжнародному пісенному конкурсі «Євробачення» перемогла українська співачка Руслана Лижичко з піснею «Дикі танці» (англ. Wild Dances). Руслана першою серед наших виконавців здобула перемогу. А 2005–го світ побачив «Танці з вовками» (англ. Dance with the Wolves). На пісню було знято два кліпи. В одному з них Руслана танцює в клітці з вовками, а інший, який був заборонений у Росії, містить хроніку Помаранчевої революції.

У переддень фіналу «Євробачення» бажаю перемоги українському гурту Go_A! І нехай світ аплодує стоячи! Вони найкращі!»

І ви, пані Олю! За цю історію одержуєте заслужено і заліковий бал у конкурсі знавців, і 150 гривень призових.

А по 100 гривень отримають Віта Бобко із села Затурці Володимир–Волинського району та Наталія Белая із міста Винники Львівської області. Так, сьогодні нам не довелося проводити жеребкування, адже лише троє учасників дали правильну відповідь — слово «Руслана» (Руслана Лижичко) — і одну з переможниць — Ольгу Сидорук — ми вже відзначили в літературній частині нашого конкурсу.

Час задавати нове завдання.

Реклама Google

«Гарбуз із секретом» — 20 (2021)

Іменник, споріднений прикметнику із приказки про Варвару; шлях; населений пункт; допоможе вазелін; вид спорту; природна стихія; є в людини; пора доби; кущ, улюблене дерево росіян; найдорожча людина.

Що за слово, яке в одному творі об’єднало всі попередні, ми заховали?

Слово–відповідь треба надіслати до 30 травня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Піст», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова–відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «М’яч (Максим Мохнюк)»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав відповідь.

Грицько ГАРБУЗ.

Читайте також: «Заберіть від мене цих кошенят, інакше я закохаюся» (Інтелектуальна вікторина)

Telegram Channel