Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У чоловіків також буває клімакс

Лікуватися за порадою кума чи сусіда, «підстьобувати» організм препаратами, які самі собі призначили, — небезпечно, кажуть медики.

Фото із сайту fb.ru.

У чоловіків також буває клімакс

У професійних колах цей стан має назву «андропауза». Про неприємну проблему представники сильної статі воліють не говорити, намагаються її перетерпіти. І даремно

Деякі чоловіки – приблизно двоє з десяти – переносять клімакс важко. Так само, як і в жінок, у них можуть виникати припливи жару, раптове почервоніння обличчя і шиї, запаморочення, оніміння рук і ніг, прискорене серцебиття, задишка, безсоння. Спокійні й урівноважені стають дратівливими, відчувають безпричинну тривогу і необгрунтований страх за своє здоров’я. Коли виникають такі порушення, лікарі ставлять діагноз «клімактеричний синдром».

Відмінність чоловічого клімаксу від жіночого полягає в тому, що він настає непередбачувано: когось підстерігає після 40, когось удвічі пізніше. Все залежить від індивідуальних особливостей організму та спадковості. Однак якщо вірити статистиці, майже половина чоловічого населення Землі (45%) починає відчувати проблеми, пов’язані з андрогенним дефіцитом, тільки після 70 років.

Майже половина чоловічого населення Землі (45%) починає відчувати проблеми, пов’язані з андрогенним дефіцитом, тільки після 70 років.

Якщо у представниць прекрасної статі клімакс чітко пов’язаний із втратою репродуктивної здатності (вони не можуть більше народжувати), то у чоловіків усе відбувається трохи інакше: багато хто стає батьком у досить поважному віці. Та все ж гормональна перебудова організму дається взнаки.

Андропауза супроводжується незмінним і досить відчутним зниженням тестостерону в крові. Внаслідок цього виникає збільшення жирового прошарку на тілі, підвищена пітливість, відчуття втоми, порушення ерекції і зниження сексуальної активності. Може турбувати й аденома простати. Тому лікарі настійливо радять усім чоловікам за сорок років час від часу відвідувати андрологів, урологів.

Реклама Google

Якщо прояви клімаксу виходять за фізіологічні рамки і зумовлюють розлади важливих функціональних систем організму, тоді потрібне спеціалізоване комплексне лікування.

Але до гормонотерапії слід ставитися дуже обережно і проводити її лише під наглядом спеціаліста, який індивідуально підбере пацієнтові і препарат, і його дозу, попередньо виключивши всі можливі протипоказання.

Марія КАЩУК.

Telegram Channel