Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Фіналіст «Євробачення» з Луцька пообіцяв акапельно заспівати «Волинь моя»

Ігор Діденчук каже, що музика, як і Луцьк, завжди у його серці.

Фото з особистого архіву Ігоря ДІДЕНЧУКА.

Фіналіст «Євробачення» з Луцька пообіцяв акапельно заспівати «Волинь моя»

Цьогоріч на пісенному конкурсі Україна «наробила шуму» на пів світу. Наша «веснянка» стала лідером в італійському рейтингу музичних хітів Spotify. При тому, що представники країни із Апеннінського півострова посіли перше місце, а ми — ​5. Композиція зайняла четверту сходинку в європейському рейтингу iTunes, а також десяту — у світовому. Нині пісня продовжує підривати YouTube, її переспівують відомі музиканти та цитують блогери. Голосно заявити про себе Україні вдалося завдяки електрофолькгурту Go_A, учасником якого є і лучанин Ігор Діденчук. В ексклюзивному інтерв’ю для «Газети Волинь» він розповів, чому вважає оцінки суддів справедливими, а чемпіонів конкурсу Maneskin достойними перемоги

65–те «Євробачення» відгриміло цьогоріч в Роттердамі (Нідерланди). А вже наступного дня наші музиканти повернулися додому, де в аеропорту Бориспіль прихильники зустріли їх як переможців.

— Ми відчували шалену підтримку. Люди, яких бачив уперше, запропонували відвезти мене додому, мовляв, «ваш гурт так багато зробив для нашої країни, давайте тепер і ми хоч чимось вам віддячимо!». Не люблю, коли їх називають фанами, вони радше наші друзі, — розповідає Ігор Діденчук.

22–річний лучанин грає з Go_A вже два роки. Каже, що з групою познайомився випадково.

— Я виступав із фольклорним ансамблем «Кралиця» на одному з польських фестивалів. Там і побачив Go_A. Відтоді почали спілкуватися. Чесно, навіть не пам’ятаю, чи сам напросився до них грати, чи це вони запросили, — усміхаючись, пригадує волинянин.

Нині Ігор проживає в Киє­ві. Окрім роботи в гурті, навчається у столичному виші на кафедрі фольклору й грає на сопілці в оркестрі місцевого театру. Про себе музикант говорить скромно: «Робота й університет. От і все моє життя». Втім, хлопець — майстер своєї справи. Його соло на сопілці підкорило багатьох європейців. А ще вражає список інструментів, на яких він грає: дримба, сопілка, ріжок, трембіта, окарина, флоярка, фрілка, флояра довга, контрабас, фортепіано, гітара, кларнет, саксофон, барабани великі, орган, джембе… І це далеко не всі. Він уже перестав їх рахувати.

Українська веснянка підкорила всю Європу.
Українська веснянка підкорила всю Європу.

 Музикант каже, колись і гадки не мав, що професійно гратиме на народних інструментах, бо з 6 років у музичній школі вивчав класику. Те саме практикував й у луцькому коледжі.

— Взагалі мені не подобався фольклор. А коли переїхав на навчання у столицю, почав по–іншому його сприймати, і з часом цей стиль мене затягнув. Тепер, напевне, вже не відпустить. Людям треба показувати нашу культуру і колорит, — каже Ігор.

Європейська сцена стала для Діденчука найбільшою за його музичну кар’єру. Він зізнається: коли грав, відчував гордість, бо вперше за всю історію конкурсу у фіналі пісня пролунала повністю українською мовою.

 Вражає список інструментів, на яких грає Ігор Діденчук: дримба, сопілка, ріжок, трембіта, окарина, флоярка, фрілка, флояра довга, контрабас, фортепіано, гітара, кларнет, саксофон, барабани великі, орган, джембе…

У той момент такі емоції відчували й мільйони його земляків. Вражав не тільки виступ, а й гучна реакція людей у залі. До речі, саме завдяки публіці (267 балів) Україна піднялася в турнірному табло на 5 місце. Адже судді віддали нам усього 97 голосів. Такий контраст викликав неабияке обурення серед слухачів. Втім, Ігор Діденчук каже, що не вважає оцінки журі несправедливими.

— Одні люди морозиво люблять, а інші — ні. Маю на увазі, що у кожного власна думка. Головне, що ми виконали свою роботу якісно. А те, що відбулося далі, те відбулося, — прокоментував він.

Переможцем «Євробачення-2021» став італійський гурт Maneskin. За словами лучанина, під час конкурсу вдалося потоваришувати з цими рокерами.

— Дуже хорошої думки про них. У перервах між репетиціями ми завжди разом грали в теніс. Вони мають певний образ на сцені, але в житті — дуже щирі та прості, а головне — без зірок у голові. Поважаю їх за сильну музику, до того ж виконують пісні рідною мовою, — поділився Ігор.

Самі ж переможці виступом України вражені. У мережі навіть з’явилося відео, де вокалістка Go_A Катерина навчає їх співати українською. А на запитання журналістів про найкращий виступ на конкурсі, італійці відповідають коротко: «Ukraine».

Після дебюту у Нідерландах Go_A продовжує працювати на Батьківщині. На запитання, коли приїдете до Луцька, Ігор відповів: «Коли запросите». Тож ми запросили. У редакції нашої газети виконати пісню Степана Кривенького «Волинь моя». На що музикант швидко промовив: «Поліський краю дорогий»? Та ми її навіть акапельно заспіваємо!»

Ірина КРАВЧУК.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel