Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
І на Ратнівщині можна виростити кавуни вагою 10–15 кілограмів

Ятчуки рекомендують сорти Чарльстонгрей, Кримсонсвіт, Продюсер, Ау продюсер, Цукровий малюк, Красень, Леді.

Фото Валентини Борзовець.

І на Ратнівщині можна виростити кавуни вагою 10–15 кілограмів

Сім’я Оксани та Олександра Ятчуків із Прохода вже три роки плекає баштанні культури

Про кавуни на Волині наша газета вже не раз писала. Достигають смугастики і на Ратнівщині. Багатодітна мама Наталія Ятчук поділилася з «Волинню-новою» порадами, як виростити південну ягоду в наших умовах.

– Розпочинаю висівати насіння на розсаду ще десь із середини квітня, але можна й пізніше, та перед цим насіння обов’язково потрібно проростити, – розповідає Оксана Михайлівна. – Використовую півлітрові пластмасові склянки, в яких на дні прорізаю дві дірочки, щоб під час поливу зайва вода стікала. Наповнюю землею із листяного лісу (вона пухка), сантиметрів 2–3 не досипаю до верху. З хвойного лісу брати не раджу, це кислий ґрунт, який не підходить для баштанних. Кладу пророщені зернини і легенько присипаю. Склянки ставлю у пластмасові ящики на вікно з південної сторони. Коли вже на вулиці до 15 градусів тепла, виношу ящики з розсадою надвір і таким чином загартовую її, а на ніч забираю назад. У хаті при постійному теплі і якщо не вистачає світла, розсада витягується. Тож уночі вмикаю світло. Отаким чином розсада у стаканчиках росте до початку червня. А тоді вже висаджую її у поле.

Для кавунів та солодких динь бажано, щоб земля була удобрена гноєм, розпушена, рівненько заволочена. Господиня застеляє її чорною плівкою, в якій через один метр акуратно прорізає дірки завбільшки як чайне блюдце. Ці вирізи мають бути рівними (не розрізані, для прикладу навхрест), бо інакше вітер може клаптиком плівки накрити розсаду і вона підпариться й пропаде. Тоді викопує лунку. Для цього використовує літрову консервну банку, в якій зрізане дно: встромляє її всю у землю і акуратно виймає вже із ґрунтом. Банка тупиться і треба мати їх декілька на заміну. У лунку наливає водичку і висаджує. Але при цьому не зрівнює землю, а залишає виямку, щоб потім добре було поливати (має вміститися десь пів літра води).

Радить садити на піщаному ґрунті, на південній стороні, де більше світла. А на північно-західній і східній можна посадити кукурудзу – вона дає затишок.

Поблизу кавунів не можна садити кабачків, огірків і кормових гарбузів, бо перезапиляться і врожаю хорошого не буде. 

– Один раз на тиждень поливаю розсаду прогрітою на сонці водою. Так роблю протягом місяця. Коли вже кавуни заплетуть плівку, поливати взагалі не потрібно. Два рази підживляю: один раз розведеним коров’яком, другий – курячим послідом. Беру один літр перебродженої органіки і розводжу у 10 літрах води, – каже господиня. – Посадила, через тиждень підживила, через тиждень-два знову підживила. Хочу звернути увагу, що на нерівному полі під час дощу вода може застоюватись на плівці, тож у таких місцях її треба проколоти, аби вода витекла.

– Розкажіть, як вирощуєте кавуни і дині із зернин прямо у відкритому ґрунті?

– Висіваю також на плівку. У лунку кладу по 3 пророслі зернини і накриваю агроволокном. Для поливу та підживлення знімаю агроволокно, а тоді знову накриваю. Тримаю так до справжнього тепла. При 8–10 градусах баштанним холоднувато. І якщо виросли дві або три стеблини, зайві потрібно видалити, залишити тільки одну. Минулого року в лунках залишила по дві стеблини, то було загусто і плоди виросли меншими. При вирощуванні на плівці грядка не заростає, під плівкою довгий час тримається тепло та волога. Відтак плоди ростуть значно більшими. Щодо плівки, то беремо її товщиною 100 мікрон.

Реклама Google

– Скажіть, від хвороб та шкідників баштанні варто обробляти?

– Коли мокрий рік був, то мусили обробляти двічі від фітофтори. Якщо поряд картопля – фітофтора швидко переходить і на баштанні. Тому краще розміщувати подалі від бульби. Поблизу кавунів не можна садити кабачків, огірків і кормових гарбузів, бо перезапиляться і врожаю хорошого не буде. А ось солодкі дині садити поряд можна.

Читайте також: Простий рецепт проти фітофтори для кожного городника.

– Порадьте, які сорти кавунів та динь для вирощування краще брати?

– У нас до 12 сортів кавунів, різних навіть за кольором. Раджу брати великоплідні сорти. Сподобались кавуни Чарльстонгрей, Кримсонсвіт, Продюсер, Ау продюсер, Цукровий малюк, Красень, Леді. Великими і смачними ростуть солодкі дині Кар’єра, Ананас, Олеся, Амір.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel