Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Президент просить посунутись старих олігархів — ідуть нові

Згідно з опитуванням, 57,4% не вірять у щирість оголошеної Зеленським боротьби проти олігархів, водночас 31,5% оцінюють її позитивно.

Фото із сайту glavcom.ua.

Президент просить посунутись старих олігархів — ідуть нові

За допомогою так званого законопроєкту про олігархів, внесеного у Верховну Раду, Володимир Зеленський вбиває одразу кілька зайців

По–перше, спробує витиснути з політики або принаймні попсувати нерви Петру Порошенку, до якого має явну неприязнь. У команді Зеленського вже заявили, що п’ятий Президент і лідер партії «Європейська Солідарність» — перший у черзі у реєстр олігархів. Хоч взагалі сумнівно, що він має бути у цьому списку. Адже Порошенко не володіє жодною монополією і його бізнес не залежить від державних замовлень, тобто бюджету. Електрику, нафту, газ тощо українцям продають зовсім інші люди. А Петро Порошенко торгує солодощами, конкуруючи з іншими виробниками. Хочете — купуйте, хочете — ні. А боротьба з олігархами — це насамперед позбавлення їх монополії, а цього законопроєкт якраз не передбачає.

Реклама Google

По–друге, коли «простий хлопець» з народу на посаді президента оголосив вендету багатіям, це сподобається значній частині виборців. Чудовий піар. Хоча Ігор Коломойський, який повернувся в Україну після того, як за допомогою телеканалу «1+1» допоміг Зеленському виграти вибори, фактично нічим не ризикує, бо на відміну від Порошенка не бере безпосередньої участі у політичній діяльності. Вже сміється, що пошиє костюм та нашиє і на нього зірку «Олігарх».

 Володимир Зеленський іде шляхом Володимира Путіна — прикриваючись красивими гаслами, прибирає з арени політичних конкурентів, дозволяючи залишитись при справах тим олігархам, які хвалитимуть його у своїх ЗМІ.

По–третє, згідно із законопроєктом, ті люди, яких Зеленський вустами РНБО призначить олігархами, не зможуть брати участі у великій приватизації. Це означає, що ще недорозпродані залишки державної власності можуть дістатись його друзям із «95 кварталу». І тоді олігархів, навпаки, може стати ще більше…

Словом, Володимир Зеленський іде шляхом Володимира Путіна — прикриваючись красивими гаслами, прибирає з арени політичних конкурентів, дозволяючи залишитись при справах тим олігархам, які хвалитимуть його у своїх ЗМІ. «Клоун», як не раз називали Зеленського, набагато хитріше і вправніше вибудовує авторитаризм, ніж це робив, наприклад, бандит Віктор Янукович.

ЩО У ЗАКОНОПРОЄКТІ?

РНБО може внести особу в «реєстр олігархів», якщо вона одночасно відповідатиме трьом із чотирьох ознак: бере участь у політичному житті; має значний вплив на засоби масової інформації; володіє активами в розмірі понад один мільйон прожиткових мінімумів для працездатних осіб (2,27 млрд грн, або 84 млн дол.); є кінцевим бенефіціарним власником суб’єкта природних монополій або монополістом на загальнодержавному товарному ринку.

Читайте у нас також: Порошенко в річницю безвізу: це історія успіху України, символ прощання із «совком»​.

Для внесених до реєстру олігархів передбачені санкції: їм буде заборонено здійснювати внески на підтримку політичних партій, а також бути покупцем у процесі приватизації великих об’єктів.

Дарія КЛИЧ.

Telegram Channel