Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Волинянин на Різдво приймав «колядників» в Антарктиді, а мера Львова в Луцьку вразили картини і... мешти

На Південному полюсі кутя смакує ще ліпше, аніж на Волині.

Фото зі сторінки Національного арктичного центру у фейсбуці.

Волинянин на Різдво приймав «колядників» в Антарктиді, а мера Львова в Луцьку вразили картини і... мешти

Хоч і без родин, і далеко від дому, та дослідники на станції «Академік Вернадський», серед яких уродженець Луцька Богдан Гаврилюк, традиційно відзначали день, коли «Син Божий народився…»

На Святвечір полярники накрили святковий стіл. Кухар Артем Ігнатенко із помічниками готували кутю та інші традиційні українські страви, аби якомога краще відтворити домашню атмосферу, розповіли на сторінці Національного антарктичного наукового центру у фейсбуці. Приходили на Різдво до учасників експедиції й колядники. Їхню роль, жартували полярники, виконували пінгвіни, яких на острові більше трьох тисяч і які постійно голосно співають.

Дослідники також розповіли, що цьогоріч через рекордні замети снігу (у три метри заввишки) вхід до каплиці Святого Володимира, розташованої на станції, заблокований. Але зимівники сподіваються, що незабаром зможуть розчистити
прохід.

Тетяна МЕЛЬНИК

Новорічний виріб 12-річної горохівчанки став окрасою виставки у Верховній Раді

Нардепи милуватимуться витвором юної волинянки.
Нардепи милуватимуться витвором юної волинянки.

Читайте також: Морози до 20 градусів і відлига: синоптики дали прогноз до кінця тижня

Творити прекрасне, оберігаючи при цьому найкращі українські традиції, навчають у Центрі музично­естетичної освіти школярів Берестечківської міської ради. Роботи вихованців різних гуртків цього закладу завжди привертають увагу прихильників мистецтва не лише на Волині, а й далеко за її межами

Галина ДМИТРУК

Вихованці установи беруть активну участь в різноманітних мистецьких конкурсах. Серед них і 12­річна Яна Войтович. Вона підопічна керівниці гуртків «Виготовлення сувенірів» і «Чарівний бісер» Інни Смаль. Торік школярці вдалося здобути першість в обласному конкурсі, організованому Національним еколого­натуралістичним центром учнівської молоді з роботою «Ялинкова прикраса». Крім того, дівчина перемогла у Всеукраїнському новорічно­різдвяному конкурсі «Новорічна композиція».

Виготовлена Яною Войтович новорічна іграшка нині є окрасою виставки творчих робіт юних митців у Верховній Раді України.

 

Мера Львова у Луцьку вразили картини і... мешти

Візит до обласного центру Волині Андрій Садовий здійснив 4 січня. Він вкотре побував у Музеї Корсаків, побачив, як у нас шиють взуття, і зустрівся з міським головою Ігорем Поліщуком

Тетяна МЕЛЬНИК

Обидва мери розповіли про зустріч на своїх сторінках у фейсбуці.

«Поговорили про Луцьк та про Львів. Розповів про цікаві проєкти, які реалізовуємо в нашій громаді, про плани в Старому місті та Вежу Чорторийських. Андрій Іванович розказав про цікаві ініціативи Львова, які можуть бути корисними для міст України», – написав Ігор Поліщук.

На зустріч з луцьким міським головою Садовий прийшов із колегами, дружиною та дітьми.

«День у Луцьку сповнений добрими враженнями завдяки неймовірним людям, які закохані в свою роботу і місто», – зазначив Садовий.

Вкотре він відвідав Музей сучасного українського мистецтва Корсаків та зустрівся із сім’єю лучан, які створили бренд взуття «Ікос».

«Дуже тішить, що наші митці мають можливість виставлятись і бути почутими», – написав він.

 

Магнітні бурі у січні 2022-го:

У перший місяць нового року на нас чекають чотири небезпечні хвилі космічної негоди

Антон БАМБУЛА

12 січня. І американське NASA, і російський Фізичний інститут імені П. М. Лебедєва сходяться в оцінці, що це будуть слабкі геомагнітні збурення. Обережність слід проявити людям, які страждають від хронічних захворювань.

15-­го. Буря силою в три бали, можливі головні болі, відчуття тривожності і втоми, проблеми зі сном і психологічним станом.

18-­го. Її хвилі не повинні перевищити трьох–чотирьохбальний поріг. Але від надмірних фізичних навантажень у цей час варто відмовитися.

19–21 січня. Очікується, що це буде вже серйозний удар. Варто заздалегідь розібратися з усіма важливими справами, що потребують підвищеної концентрації фізичних і розумових зусиль, а кінець семиденки максимально розвантажити від справ.

 

Календар

13 січня

Сонце (схід – 7.55, захід – 16.24, тривалість дня – 8.29).

Місяць у Тельці, Близнюках. Дні Місяця 11/12.

Іменинники: Давид, Меланія, Михайло, Петро.

14 січня

Сонце (схід – 7.54, захід – 16.26, тривалість дня – 8.32).

Місяць у Близнюках. Дні Місяця 12/13.

Іменинники: Василь, Емілія.

15 січня

Сонце (схід – 7.53, захід – 16.27, тривалість дня – 8.34).

Місяць у Близнюках, Раці. Дні Місяця 13/14.

Іменинники: Петро, Сергій, Уляна.

16 січня

Сонце (схід – 7.52, захід – 16.29, тривалість дня – 8.37).

Місяць у Раці. Дні Місяця 14/15.

Іменинники: Павло, Жанна.

17 січня

Сонце (схід – 7.51, захід – 16.30, тривалість дня – 8.39).

Місяць у Раці. Дні Місяця 15/16.

Іменинники: Артем, Денис.

18 січня

Сонце (схід – 7.51, захід – 16.32, тривалість дня – 8.41).

Місяць у Раці, Леві. Дні Місяця 16/17.

Іменинники: Григорій, Роман.

19 січня

Сонце (схід – 7.50, захід – 16.33, тривалість дня – 8.43).

Місяць у Леві. Дні Місяця 17/18.

Іменинники: Роман, Андрій, Лідія.

 

Дощ на Василя – до снігу на Великдень

13 січня українці сідають за щедрий стіл, аби відзначити Маланку та зустріти Новий рік за старим стилем. Цього дня господині готують багато страв: свинину, птицю, рибу, кутю із сухофруктами, медом, горіхами, печуть пироги з маком. Пишні святкування тривають і наступного дня – на Василя. Наші предки вірили, якщо в переддень празника – сонячно й відлига, то буде тепле літо. Сніг у цей день обіцяє врожайний рік. А от дощ у Василів день віщує холодну Пасху зі снігом

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометцентру Світлани Дриганюк, 13 січня – мінлива хмарність без істотних опадів, ожеледиця. Вітер північно­західний, 7–12 метрів за секунду, вдень пориви 15–20 метрів. Температура повітря вночі – 9 –14 градусів морозу, удень від мінус 2 до плюс 3. За багаторічними спостереженнями, найтепліше цього дня було у 2007­му – плюс 10, а найхолодніше – 1972­го – мінус 28 градусів.

14-­го – хмарно з проясненнями, вночі переважно без опадів, удень невеликий дощ і мокрий сніг, ожеледиця. Вітер північно–західний, 7–12 метрів за секунду, місцями пориви 15–20. Температура повітря вночі – від 0 до 5 градусів морозу, вдень – мінус 2 – плюс 3.

15-­го – хмарно з проясненнями, місцями невеликий сніг, ожеледиця. Вітер південно­західний, 7–12 метрів за секунду, місцями пориви 15–20. Температура повітря вночі від 0 до 5 градусів морозу, удень – мінус 2 – плюс 3.

16-­го – мінлива хмарність, без опадів. Вітер південно­західний, 7–12 метрів за секунду, місцями пориви 15–20. Температура вночі – від 0 до мінус 5 градусів, удень мінус 2– плюс 3 градуси.

У Рівному 13 січня впродовж дня буде хмарно. Ввечері піде дрібний дощ. Температура повітря становитиме від мінус 11 до плюс 1 градуса. 14­го погода також буде похмурою: день мине без опадів, а ввечері знову дощитиме. Температура – плюс 1–3 градуси. 15­го буде ясно без опадів. Температура від 0 до 2 градусів морозу. 16 січня небо над Рівним вкриють хмари, але опадів не передбачається.

Telegram Channel