Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Можна зруйнувати музей Сковороди, але не вбити  його філософії

Про філософа «говорили» в Луцьку через образотворче мистецтво. Серед ораторів – відомий художник Ростислав Лужецький (чоловік письменниці Оксани Забужко).

Фото з архіву Музею Сучасного Українського мистецтва Корсаків.

Можна зруйнувати музей Сковороди, але не вбити його філософії

Скажіть, хіба не актупальні сьогодні слова Григорія Савича: «Неправда гнобить і протидіє, але тим дужче бажання боротися з нею»

25 листопада в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків, що в обласному центрі Волині, відкрили виставку «Сковорода у Луцьку». Подію приурочили до 300-ліття з дня народження мислителя в рамках міждисциплінарного проєкту з однойменною назвою, який започаткувала луцька літературна резиденція «Місто натхнення», кураторкою якої є відома письменниця Ольга Ольхова  

Як розповіла кураторка заходу та одна з організаторок луцької літературної резиденції Катерина Теліпська, ювілейний рік – не єдина причина, чому вирішили обрати для проєкту саме Сковороду.

– росіяни нищать українську спадщину. Вони зруйнували музей Сковороди на Харківщині. Війна не дала змоги організувати низку заходів літературної резиденції, задіюючи до участі впродовж кількох тижнів різних письменників України. Тому лучани вирішили віртуально «запросити до себе видатного філософа» – пояснила керівниця управління туризму та промоції міста Луцька.

Лучанка Катерина Теліпська та львів’янка Христина Валько знайомили волинян  з глибокою філософією Григорія Сковороди.
Лучанка Катерина Теліпська та львів’янка Христина Валько знайомили волинян з глибокою філософією Григорія Сковороди.

 За словами організаторів, віртуальне гостювання Григорія Савича у луцьких локаціях є логічним продовженням формату резиденції в умовах війни і водночас символічною підтримкою колег-літераторів, які опікуються питанням відновлення української культурної спадщини, що зазнала знищення та руйнувань під час російської агресії в Україні. І ця виставка – своєрідна присутність мандрівного філософа в житті сучасного міста. Таким чином лучани та люди, які через війну вимушено опинилися в нашому краї, мають можливість переосмислити «сковородівську» мудрість в сучасних урбаністичних  контекстах.

«Це можливість поглянути на Сковороду крізь інші види мистецтва – крізь рефлексії художників», – наголосила Катерина Теліпська. 

Кураторка виставкового проєкту «Сковорода у Луцьку» львів’янка Христина Валько, яка зголосилася бути гідом проєкту в Луцьку, розповіла, що кожна картина має назву, яка є афоризмом філософа і передає її зміст. До творення композиції, за її словами, залучили різних художників України – від Закарпаття до Києва. Цінним для організаторів є також те, що до проєкту доєдналися і професійні митці, й аматори. Серед представлених в експозиції картин – робота молодої лучанки, яка має інвалідність. І ця праця, за словами кураторки виставкового проєкту, абсолютно вписалася в професійний простір. 

Мислитель зазвучав голосами відомих лучан.
Мислитель зазвучав голосами відомих лучан.

Віртуальна «присутність Сковороди» у Луцьку не могла відбутись і без сучасного звучання його текстів. На відкритті експозиції твори філософа читали керівниця Музею сучасного українського мистецтва Корсаків Леся Корсак, режисерка театру «Гармидер» Руслана Порицька, заступниця луцького міського голови Ірина Чебелюк, психологиня Дарина Самолюк, лідер гурту «Флайза» Сергій Тимчук, журналістка Олена Лівіцька, директорка фестивалю «Фронтера» Елла Яцута,  модельєрка луцького взуттєвого бренду «Ікос» Іванна Ковальчук та інші.

Виставка триватиме до 25 грудня.

Telegram Channel