Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
На столі не пусто, коли є капуста: 6 смачних рецептів для господинь

За те, що дуже корисна і відносно недорога, білоголова під час війни стала справжньою королевою серед овочів.

Фото із сайту ukr.net.

На столі не пусто, коли є капуста: 6 смачних рецептів для господинь

Цей овоч не тільки здавна увійшов до нашого повсякденного раціону харчування, а й став одним із улюблених. Страв із нього можна приготувати безліч: борщі, вареники, пиріжки, солянки, тушкована, запечена, фарширована капуста, різноманітні салати, капустяні котлети і зрази...

Салат «Лада»

Інгредієнти: 1 невелика капустина, 3 гілочки селери, 2 кисло-солодкі яблука, пів лимона, пучок кропу, 2 ст. л. олії, 0,5 ч. л. цукру, сіль за смаком, насіння кунжуту за бажанням.

Приготування. Капусту тонко нашаткувати. Селеру дрібно нарізати. Посікти кріп. Яблука очистити від шкірки й насіння, покраяти соломкою і зразу ж полити лимонним соком, щоб не потемніли. Капусту посолити, всипати цукор, перем’яти. Додати селеру, яблука та кріп, заправити олією, перемішати, викласти гіркою на пласку тарілку чи блюдо і посипати насінням кунжуту. 

Cалат «Барвистий»

Інгредієнти: пів капустини середньої величини, 1 морквина, 1 буряк, пів лимона, оливкова олія, сіль та цукор за смаком.

Приготування. Сирі моркву та буряк натерти на крупній тертці. Капусту дрібно нашаткувати, присолити і перетерти, щоб стала м’якшою. З лимона витиснути сік. У салатниці змішати подрібнені овочі, посолити, посипати цукром, полити лимонним соком та оливковою олією і перемішати.

Борщі, вареники, пиріжки, солянки, тушкована, запечена, фарширована капуста, різноманітні салати, капустяні котлети і зрази... 

Овочевий плов по-грецьки

Інгредієнти: 400 г капусти білоголової, 1 скл. рису, 2 цибулини, 1 скл. томатного соку, 3 ст. л. оливкової олії, сіль, перець, спеції – за смаком.

Приготування. Цибулю нарізати півкільцями, капусту тонко нашаткувати. Розігріти в глибокій сковородці олію, всипати цибулю і трохи обсмажити, додати капусту, смажити, періодично помішуючи, поки вона набуде світло-коричневого кольору. Вкинути лавровий лист і спеції (підійдуть кмин, коріандр, паприка, грецькі трави). Добре промити в кількох водах рис і всипати його до овочів, влити приблизно 150–200 мл окропу. Посолити, довести до кипіння, а тоді зменшити вогонь до мінімуму, додати томатний сік, накрити кришкою і тушкувати хвилин 25 до готовності рису. Перед подачею посипати зеленню.

Запіканка 

Інгредієнти: 0,5 кг капусти, 3 яйця, 5 ст. л. сметани, 3 ст. л. майонезу, 6–7 ст. л. борошна, 1 ч. л. солі, 2 ч. л. розпушувача, зелень, кунжут.

Приготування. Капусту нашинкувати або потерти на грубій тертці, посолити і злегка відтиснути. Додати дрібно посічену зелень. Яйця збити, додати сіль, сметану, майонез, борошно з розпушувачем і добре вимішати. Форму змастити вершковим маслом, викласти капусту і залити тістом, посипати кунжутом. Поставити у розігріту до 180°С℃духовку і випікати 30 хвилин.

Капуста по-селянськи

Інгредієнти: на 1 кг свіжої капусти – 1 л води, 3 ст. л. цукру, 4 ст. л. оцту, 2 ч. л. солі, 1 головка часнику, 2 ст. л. зерен гірчиці (або французьку із зернятками, 4 ст. л. олії (запашної), чорний перець горошком.

Приготування. Капустину розрізаємо на 4 частини, складаємо в пакет для запікання, зав’язуємо і ставимо в духовку при 150°С на 40–50 хвилин. У воду для маринаду всипаємо сіль, цукор, кілька горошин перцю, кип’ятимо, вливаємо оцет і відразу знімаємо з вогню. Охолоджуємо. Теплу печену капусту нарізаємо шматочками, заливаємо маринадом і лишаємо на 2 доби. Головку часнику чистимо, подрібнюємо, змішуємо з гірчицею та олією. Капусту відціджуємо від маринаду і змішуємо із заправкою (можна все скласти в лоточок, закрити кришкою і кілька разів струсити). Настоюємо ще добу і подаємо до столу.

Бігос

Інгредієнти: капуста квашена, свіжа капуста, нежирна свинина, грудинка копчена, бекон, ковбаса, розсіл з капусти, морква, цибуля, спеції, м’ясний бульйон, олія. 

Приготування. Нарізати свіжу капусту, поставити її тушкувати, додавши натерту на грубу тертку моркву й пасеровану цибулю. Всі види м’яса нарізати невеликими шматочками й обсмажити. Покласти до м’ясних продуктів промиту квашену капусту, влити бульйон і трохи розсолу, додати свіжу тушковану капусту, приправити, перемішати, протушкувати все разом 5 хвилин. Можна використовувати для приготування бігосу тільки один чи два види м’яса – все одно буде смачно! 

Реклама Google

Telegram Channel