Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
Президент Чехії Петер ПАВЕЛ: «Війна в Україні – це і наша війна»

Смерть ворогам!

Фото DW.

Президент Чехії Петер ПАВЕЛ: «Війна в Україні – це і наша війна»

Найяскравіші за тиждень думки і цитати

 

 Юрій БУТУСОВ, журналіст, про розтринькування державних коштів під час війни, коли державний телеканал «Дом» уклав угоди на дві телепрограми за 65 мільйонів гривень, одну з яких веде колишня учасниця «Кварталу 95» Олена Кравець:

«Справжні пріоритети держави: за дві розважальні програми на державному каналі, який ніхто не дивиться, Міністерство реінтеграції та телеканал «Дом» за рахунок платників податків заплатять друзям Президента Зеленського 65 мільйонів гривень. За ці гроші можна було б купити 700 квадрокоптерів Мавік-3 – основний засіб тактичної розвідки для ЗСУ. Але наша дивна влада під час війни з бюджету фінансує розважальні програми, а на озброєння квадрокоптерами армії бюджет не витрачається, волонтери та бійці мають самі собі збирати. А чому не навпаки?».


 

 Петер ПАВЕЛ, новообраний президент Чехії, про те, яку ціну платять українці у війні з росією і чому Прага підтримуватиме Київ: 

 «Солідарність має бути навіть ціною тимчасового зниження комфорту нашого життя. Війна в Україні – це і наша війна, бо стосується нас. Ми не є прямим учасником бойових дій, але це не означає, що ця війна не наша. Це війна за майбутнє міжнародних відносин, за майбутнє безпечної Європи...  

У такому разі, навіть коли ми тимчасово обмежуємо комфортність нашого життя, – це найменша жертва, яку ми можемо зробити. Ніхто не вбиває тисячі наших людей. Ніхто не руйнує вщент міста в нашій країні».



 

 Артем ЧЕХ, журналіст, воїн ЗСУ, про те, що насправді нам протистоїть дуже сильний і кровожерливий ворог, а не «смішні чмобіки», як інколи описують:

«Війна триває. Важка війна. Кривава. У цій війні борються очевидне добро з безумовним злом. Ворожі ракети, дрони, артилерія, техніка. Російські мобіки, контрачі, зеки, найманці різних категорій… Але направду це хоч і невмотивована армія, проте численна, з добре навченими підрозділами, що вміють і, найстрашніше, люблять вбивати. Вони на чужій землі, і їм байдужі страждання цивільного населення. Щоправда, їм байдужі страждання і своїх людей, тому нерідко вони користуються приказкою про «бий своїх, щоб чужі боялися».



 

 Олексій ДАНІЛОВ, секретар РНБО, про підготовку російських військ до нового масштабного вторгнення:

«Зараз вони готуються до максимальної активізації з урахуванням того, що це ж люди з «совка» (СРСР. – Ред.) і вважають, що до річниці повинні мати якісь досягнення. Немає жодної таємниці, що вони до 24 лютого готуються до нової хвилі, як вони самі кажуть. Є розуміння, на яких ділянках вони хочуть щось зробити».



 

 Микола РЯБЧУК, публіцист, вражений позицією українців щодо територіальних поступок:

«Коли 85% (проти 8%) в загальнонаціональному опитуванні стверджує (під ракетними обстрілами), що не готове заради миру робити агресорові жодних територіальних поступок, то це вражає. Але коли те саме стверджує 80–82% (проти 9–10%) опитаних на півдні та сході – тобто в регіонах, які від тих обстрілів потерпають найдужче, – то це вражає неймовірно».



 

 Віктор ТАРАН, політолог, вважає, що Захід ніколи не надасть нам далекобійних ракет:

«Чому? Бо це високі й секретні технології. США не давали їх жодному союзнику, включаючи Ізраїль, Південну Корею й Тайвань.

Тому єдиний вихід – налагодити своє виробництво. Іншого шляху немає.

Тим паче, свої аналоги в нас є. На початку 2018 року ми успішно презентували ракетний комплекс «Вільха» і крилаті ракети «Нептун». Але, починаючи із другої половини 2019-го, існуючу успішну ракетну програму не фінансували. Чому? Не знаю. Сподіваюся, ситуація поміняється – і держава нарешті знову почне повноцінно її фінансувати. І ми матимемо свої далекобійні ракети».



 

 Дмитро КУЛЕБА, міністр закордонних справ, про важливе рішення Швейцарії:

«Радощі щодо надання нам «Леопардів» повністю «затьмарили» інший епохальний зсув. На фоні цього прийняте Швейцарією рішення пройшло «мимохідь». Там відмінили заборону на передачу нам боєприпасів та зброї, які нам критично потрібні, адже, наприклад, боєкомплект для німецьких «Гепардів» – швейцарського виробництва. Швейцарці завжди дотримувалися принципу нейтральності у всіх війнах. Тепер ті, хто порушує міжнародне право, не заслуговують на нейтральне ставлення. Остання європейська країна, яка вирішила, що добро має бути зубастим. Це також зміна епох – і все через нашу війну з росією. Без жодної патетики: ми змінюємо світ».



 

 Роман СВІТАН, військовий експерт, вважає, що остаточний перелом у війні може відбутися протягом весни:

«Нам потрібно виконати два масштабні проєкти. Перший – перерізати сухопутний коридор, який живить херсонське та кримське угруповання, остаточно добити Кримський міст, перевести це угруповання в режим оперативного оточення. Потім далекобійними ракетами знищити гарнізон і прийняти капітуляцію принаймні його частини. Це можна зробити протягом двох місяців, за лютий та березень. Наступні завдання – це вже Донбас, вихід на межі 1991 року в районі Донбасу.

Все реально, якщо буде така ж динаміка постачання озброєнь, яку ми побачили на цьому «Рамштайні». У такому разі під кінець весни – на початку літа вийдемо на кордони 1991 року». 

Telegram Channel