Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
«І закрити нарешті «Дружбу»: через Україну і далі тече російська нафта

«Санкції і зброя, зброя і санкції – це те, що забезпечить наближення нашої спільної Перемоги і такий довгоочікуваний мир».

Фото із сайту eurosolidarity.org.

«І закрити нарешті «Дружбу»: через Україну і далі тече російська нафта

Петро Порошенко запропонував 7 кроків, щоб залишити путіна без грошей

П’ятий Президент вказує на той невтішний факт, що ВВП росії знизився торік лише на 3,5%. Відтак Порошенко у статті для французького видання «Фігаро» закликав світ запровадити такі санкції проти росії, які б мали швидкий вибухоподібний ефект, «хвиля від якого якщо не знесе путіна, то принаймні точно позбавить його ресурсу для тривалої війни».

1. Перше, що має зробити G7 у березні, – опустити стелю цін на російську нафту «нижче плінтуса». Бо зараз гранична ціна надто висока.

2. Суворо контролювати і карати тих, хто тишком перевантажує російську нафту і видає її за свою.

3. Блокувати вхід до Суецького каналу російських підсанкційних експортних товарів. Тоді росіяни витрачатимуть на транспортування нафти до Південної Азії в кілька разів більше часу, ніж навпростець через Суец.

4. Суворо дотримуватися обмежень на російську торгівлю скрапленим газом.

Порошенко закликав світ запровадити такі санкції проти росії, які б мали швидкий вибухоподібний ефект, «хвиля від якого якщо не знесе путіна, то принаймні точно позбавить його ресурсу для тривалої війни».

5. Закрити нарешті нафтогін «Дружба». «Це ж абсурд, коли росіяни знищують нашу інфраструктуру, а ми змушені прокачувати приблизно 12 мільйонів тонн російської нафти! За згодою із партнерами, не маю жодних сумнівів, Україна зупинить і «Дружбу», і нашу частину ГТС. Єдина причина, чому ми й досі качаємо нафту та газ, – рахуємося з думкою тих наших партнерів, які й досі споживають російські енергоносії», – зазначає Порошенко.

6. Необхідно позбавити росію майже десяти мільярдів доларів за послуги зі збагачення урану і будівництва АЕС. «Росатом» як співучасник злочинів російської воєнщини на Чорнобильській та Запорізькій АЕС заслуговує на найсуворіші санкції», – вважає Порошенко.

7. Зробити абсолютно неліквідними золотовалютні запаси росії. «Замало заборонити купувати золото у росії. Має бути заблокована будь-яка можливість використовувати його як заставу. Російське золото – це криваве золото, російські діаманти – це криваві алмази, особливо якщо врахувати брудний бізнес групи «Вагнер» в африканських країнах», – наголошує Порошенко.

«За прогнозами, реальні обмеження в нафтогазовому секторі, якщо вони повною мірою запрацюють у 2023 році, обвалять російський експорт з 530 до 300 мільярдів доларів, а пропоновані нами кроки позбавлять росію ще 30 мільярдів доларів експортного доходу», – пише Петро Порошенко. Він наголошує: поки світ очікує на кумулятивний ефект попередніх санкцій, в Україні працює російський молох смерті, який знищує українців. «Санкції – це не мета, а лише засіб, а ціль – перемога у війні і справедливий мир», – зазначає п’ятий Президент.

Ольга СОКОЛОВА.

Реклама Google

Telegram Channel