Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
Як заступника міністра  зняли за яйця

Міністр оборони Олексій Резніков і оком не моргнув, пояснивши українцям, що яйця для армії закуповують у кілограмах.

Фотоколаж із сайту radiosvoboda.org.

Як заступника міністра зняли за яйця

Крадуть чиновники, а винними хотіли зробити журналістів

Гучний скандал із закупівлею Міністерством оборони України харчів для армії за цінами, що значно вищі, ніж ринкові (наприклад, яйця по 17 гривень за штуку), закінчився відставкою заступника очільника Міноборони В’ячеслава Шаповалова, відповідального за тилове забезпечення. Хоч спочатку міністр оборони Олексій Резніков називав «безпідставною інформаційною атакою» резонансну публікацію у виданні ZN.ua про завищені ціни і навіть грозився залучити Службу безпеки України для того, аби з’ясувала, звідки журналісти дістали дані про ціни.

«Заяви, що Міноборони «вкрало» чи «намагалося вкрасти» мільярди – це повна маячня. Просто хтось дізнався про додаткові перевірки і вирішив розгорнути інформаційну атаку, – заявив міністр. – Той, хто передав один із контрактів та додатки для оприлюднення, як мінімум вчинив службовий злочин. Цю особу буде обов’язково встановлено і притягнуто до відповідальності. Для цього підготовлено відповідні матеріали в СБУ. Зокрема, буде з’ясовано мотиви. Оскільки жодної фактичної складової у претензіях немає, крім маніпуляцій, най­очевиднішою ціллю виглядає спроба підриву довіри до Міноборони у дуже відповідальний момент (саме вирішувалось питання про постачання зброї. – Ред.)», – зазначив міністр. А щодо «космічної» ціни на яйця, то Олексій Резніков пояснив це… «технічною» помилкою: мовляв, в документі навпроти яєць вказано не «штуки», а... «кілограми». Ви коли-небудь купляли яйця в кілограмах?

Ті ж таки яйця прикордонники закуповують не по 17 гривень за штуку, як Міністерство оборони, а лише по 5.10–6.60 грн, гречку не по 83 грн, а по 56 грн, картоплю не по 22 грн, а по 6.90 грн, а курячі стегна не по 120 гривень за кілограм, а лише по 51–78 гривень.

Проте пану Резнікову таки довелося звітувати про закупівлю дорогих продуктів на засіданні комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики, на якому були присутні представники НАБУ, НАЗК та Рахункової палати. Член комітету, народна депутатка від «Європейської Солідарності» Вікторія Сюмар за наслідками засідання повідомила: «Міністр визнав, що в переліку харчів із 400 позицій є помилки. Не одна. Це не лише про яйця в кілограмах і тоннах, але і багато інших позицій. Саме тому пішов замміністра Шаповалов. Чому з’явилися «помилки» – мають з’ясувати ближчим часом».

Угоду про забезпечення харчуванням військових частин вартістю понад 13 мільярдів гривень уклали 23 грудня 2022 року. Проте ці контракти наразі не діють, харчування іде за параметрами 2022 року, оскільки тривають експертизи та перевірки, працюють правоохоронці. Попри це, в Міноборони відставку В’ячеслава Шаповалова пояснюють не зловживаннями у закупівлях, а його бажанням «зберегти довіру суспільства та міжнародних партнерів під час розслідування».

До речі, журналіст Юрій Ніколов, який і був автором резонансного матеріалу ZN.ua, навів цифри того, як відрізняються ціни на продукти в договорах Міністерства оборони та Державної прикордонної служби. Наприклад, ті ж таки яйця прикордонники закуповують не по 17 гривень за штуку, як Міністерство оборони, а лише по 5.10–6.60 грн, гречку не по 83 грн, а по 56 грн, картоплю не по 22 грн, а по 6.90 грн, а курячі стегна не по 120 гривень за кілограм, а лише по 51–78 гривень.

Тим часом

Скандал із можливими зловживаннями в Міністерстві оборони – не єдиний останнім часом у владних коридорах. Цими днями арештовано заступника міністра громад та територій Василя Лозинського за підозрою в отриманні хабара у розмірі 400 тисяч гривень.

Також після ряду скандалів звільнено заступника керівника Офісу Президента Кирила Тимо­шенка, який курував «Велике будівництво» і якого нещодавно зловили на тому, що він використовував у якості службового автомобіль, переданий американською компанією General Motors Україні для гуманітарних цілей і вивезення людей із зони бойових дій.

Звільнено і заступника Генпрокурора Олексія Симоненка, який, порушивши кримінальну справу проти п’ятого Президента України Петра Порошенка, з кінця грудня до середини січня їздив на відпочинок в Іспанію на машині львівського бізнесмена, «цигаркового короля» Козловського.

Коментар

Ірина ГЕРАЩЕНКО, народний депутат від фракції «Європейська Солідарність»:

«Поки країна продовжує збирати кошти на ЗСУ, хтось наживається на війні, закуповуючи найнеобхідніше для армії за вдвічі-втричі завищеною ціною. Це не просто аморально – це злочин, якому немає жодного прощення.
Так далі просто не може тривати. Тому «Європейська Солідарність» вимагатиме повернення години запитань для уряду і повної підзвітності Кабміну парламентові, повернення системи «Прозоро» для закупівель для ЗСУ і створення парламентської комісії щодо розслідування закупівель для армії… Ми щиро підтримуємо всі позитивні речі, які робить сьогодні Міноборони і співпрацюємо з Міністерством у темі тиску на партнерів щодо зброї і допомоги ЗСУ. Але не толеруємо мародерство під час війни».

Читайте також: За добу ЗСУ ліквідували ще 700 окупантів: свіжі втрати ворога станом на 5 лютого.

Реклама Google

Telegram Channel