Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
Без каші обід – сирота: доступні всім смачні рецепти

Смачного!

Фото ілюстративне.

Без каші обід – сирота: доступні всім смачні рецепти

Крупи надзвичайно поживні, багаті вітамінами та складними вуглеводами, які забезпечують організм силами й енергією. З них можна приготувати молочну кашу з медом чи родзинками на сніданок, повноцінний обід або вечерю, смачні закуски і десерти. Не обійтися без страв із круп і під час посту. У нинішній добірці пропонуємо рецепти на всі смаки

Банош

Інгредієнти: 1,5 скл. дрібної кукурудзяної крупи, 500 г нежирних вершків або рідкої сметани, сіль, копчене сало або бекон, бринза.

Приготування. Бекон чи сало порізати на смужки й обсмажити на сковороді до шкварочок. Сметану (вершки) залити у чавунний казан і довести до кипіння. При потребі розвести водою. Кукурудзяну крупу засипати тоненькою цівкою, помішуючи, у сметану й готувати на повільному вогні до загустіння (тістоподібної консистенції, схожої на манну кашу). Зменшити вогонь до мінімуму і розтирати кашу дерев’яною ложкою, доки на поверхні не виступлять крапельки масла. Як заблищить, знімаємо з вогню. Цей етап дуже важливий, банош треба добре збити, аби сметана чи вершки в ньому перетворилися на масло. Викласти на простору тарілку, додати бекон і подрібнену бринзу. Подавати банош гарячим із малосольними огірочками.

До речі. Зважайте на те, що зі сметаною банош виходить кислуватий, якщо такий не любите, обов’язково беріть вершки.

 

Гречка, запечена з грибами 

Інгредієнти: 1 жменя сушених грибів, 2 скл. перебраної гречки, 1 велика цибулина, 4 ст. л. олії, 2 лаврові листки, сіль.

Приготування. Гриби промиваємо і замочуємо заздалегідь на кілька годин у 4 –5 склянках води. Потім їх відварюємо протягом 30–40 хвилин. Дрібно січемо цибулю і підсмажуємо її на олії до прозорості у чавунному казані або товстостінному керамічному чи скляному горщику для запікання. Гречку (не миту, але дуже добре перебрану) додаємо до цибулі й обсмажуємо протягом 2–3 хвилин до золотистості. Заливаємо її грибами (разом із рідиною), солимо, додаємо улюблені приправи. Закриваємо кришкою і ставимо в розігріту духовку на 40 хвилин (180 градусів, конвекція). Якщо страва не пісна, безпосередньо в тарілки додаємо по шматку вершкового масла.

 

Бабка рисова з яблуками

Інгредієнти: 1 скл. рису, 1 яйце, 1 велике яблуко, 2 ст. л. цукру, 20 г вершкового масла, 60 г сметани, кориця.

Приготування. Зварити в’язку кашу, додати масло, яйця, посолити й вимішати. Яблука дрібно нарізати та пересипати цукром із корицею. Третину каші викласти у змащений маслом сотейник, перекласти шаром із половини нарізаного яблука, зверху – ще третину рису і пласт яблук, далі розподілити кашу, що залишилася, поверхню розрівняти й полити сметаною. Запекти в духовці. Подавати зі сметаною або фруктовим соусом.

 

Каша пшоняна з гарбузом

Інгредієнти: 2 скл. пшона, 1 л молока, 0,5 кг гарбуза, 1 ст. л. масла вершкового, цукор та сіль за смаком.

Приготування. Свіжий гарбуз порізати на шматки, очистити від зернят, волокон і шкірки, промити, нарізати невеликими кубиками і, додавши трохи води, зварити до м’якості, після чого розтерти на пюре. Пшоно перебрати і кілька разів промити в теплій воді. У каструлю з киплячим молоком покласти гарбузове пюре і промите пшоно, посолити, підсолодити за смаком, додати масло і варити при слабкому кипінні до загустіння (15–20 хвилин). Потім накрити каструлю кришкою, поставити в духовку і витримати 50 хвилин, щоби пшоно «впріло». Перед подачею до столу кашу в тарілках заправляють вершковим маслом або посипають цукровою пудрою.

 

Читайте також на volyn.com.ua: «На честь Перемоги приготую десерт із мордою путіна», – відомий український кухар».

Реклама Google

Булгур з овочами

Інгредієнти: 200 г булгуру, 1 цибулина, 1 морквина, 2–3 помідори, 2–3 зубчики часнику, 0,5 ч. л. меленої паприки, 0,5 ч. л. сушеного чебрецю, по щіпці червоного і чорного меленого перцю, кілька гілочок петрушки, 2–3 ст. л. олії, сіль до смаку.

Приготування. Булгур ретельно промити, залити 300 мл окропу і залишити на 30 хвилин, щоб крупа набухла. Помідори ошпарити на 3–5 хвилин, потім занурити в холодну воду і зняти шкірку. Цибулю почистити, промити й нарізати дрібними кубиками. Моркву потерти на крупній тертці. У глибокій сковороді на олії обсмажити цибулю протягом 3 хвилин, додати моркву і готувати ще 3 хвилини. Заправити пропущеним через прес часником і дрібно покраяними помідорами, перемішати і тушкувати 2–3 хвилини. Перекласти в сковороду розпарений булгур, додати спеції і сіль. Вимішати й тушкувати під кришкою 10 хвилин. Петрушку промити, обсушити паперовим рушником, дрібно посікти, всипати у сковорідку, перемішати і вимкнути вогонь.

 

 

Telegram Channel