Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Вперше в історії британський монарх прийняв Президента України

«Ми маємо свободу. Дайте нам крила, щоб її захистити».

Фото із сайту president.gov.ua.

Вперше в історії британський монарх прийняв Президента України

Чарльз ІІІ і Володимир Зеленський провели зустріч за чаєм

«Ми всі так довго хвилювалися за вас і думали про вашу країну, що я не можу передати словами», – такими словами у Букінгемському палаці зустрів українського лідера король Великої Британії і Північної Ірландії Чарльз III.

І це не просто протокольні слова. Королівський фотокореспондент Шон Кофлан вважає, що для Чарльза зустріч із Володимиром Зеленським – більше ніж фотосесія. «Це була глибоко особиста справа. Король був надзвичайно відвертим щодо України, тому візит очільника України означатиме набагато більше ніж рукостискання та фотосесія. Після російського вторгнення тодішній принц Уельський засудив «брутальну агресію» набагато різкіше, ніж зазвичай нейтральні королівські тони», – зазначив кореспондент.

Нагадаємо, що ще раніше король Чарльз відвідав українську громаду у Британії, побував в українській церкві у Лондоні та зустрівся з тими, хто допомагає біженцям. Також він був першим високопоставленим членом королівської родини, який раптово у травні 2022 року відвідав кордон України з Румунією, де мільйони українських біженців рятувались від російського нападу. У центрі допомоги король говорив про «кошмар», з яким зіткнувся український народ.

– Король – це пілот Військово-повітряних сил. А в Україні сьогодні кожен пілот Військово-повітряних сил – це король, – заявив Президент Зеленський, викликавши гучні оплески у парламенті Великої Британії.

Володимир Зеленський у боргу не залишився. Під час виступу перед парламентом Великобританії у 900-річній Вестмінстерській залі український Президент закликав надати нашим воїнам винищувачі, нагадавши, що Чарльз III є кваліфікованим військовим пілотом: «Король – це пілот Військово-повітряних сил. А в Україні сьогодні кожен пілот Військово-повітряних сил – це король», – заявив він, викликавши оплески. Володимир Зеленський також подарував британським законодавцям шолом пілота ЗСУ, на якому була написана фраза: «Ми маємо свободу. Дайте нам крила, щоб її захистити».

Щоправда, твердої обіцянки, що українці отримають британські військові літаки, Київ наразі так і не має, однак прем’єр Ріші Сунак заявив, що наші пілоти розпочнуть навчання на британських винищувачах. Лондон обіцяв також нову партію військової допомоги Києву, ймовірно, до неї входитимуть і дальнобійні ракети. Загалом Велика Британія з початку повномасштабного вторгнення надала нам військової допомоги на суму у 100 мільярдів гривень, – приблизно стільки грошей Україна раніше виділала на армію на рік. 

Василь РОГУЦЬКИЙ.

Реклама Google

Telegram Channel