Курси НБУ $ 39.52 € 42.36
У Нововолинську релоковане підприємство відходи перетворює на доходи

Андрій Михайлов упевнений, що вони роблять потрібну справу, яка сприяє і покращенню екологічної ситуації, і розвитку економіки краю.

Фото із сайту Нововолинської міської ради.

У Нововолинську релоковане підприємство відходи перетворює на доходи

Підприємство «Грін Компані НВ», яке спеціалізується на переробці пластику, дає можливість комунальникам поправити своє фінансове становище

Цьому виробництву ще двічі довелося змінювати прописку. Власники релокували свій бізнес спочатку у 2014 році, коли в Маріуполь прийшла так звана днр. Тоді компанія забрала працівників і переїхала в Запоріжжя. До слова, там планували запускати ще лінію сортування та встановити обладнання для переробки кришечок від пляшок і наклейок, щоб виготовляти, наприклад, полімерпіщану плитку. Війна, на жаль, ці плани перекреслила.

Після повномасштабного вторгнення рашистів, у березні 2022 року, евакуювалися на Волинь. Зваживши всі «за» і «проти», вирішили зупинитися у Нововолинську, де активно пропонували придатні виробничі прощі з необхідними комунікаціями. Там, на місці колись потужного ВАТ «Оснастка», взялися перезапускати виробництво. 

– «Грін Компані» – підприємство з переробки ПЕТ-пляшок. За зміну переробляє 4–5 тонн пляшок, за місяць – від 100 до 200 тонн, – розповів співзасновник Андрій Михайлов. – Це пластик не лише нашої Нововолинської громади, доставляють ПЕТ-матеріал із Києва, Івано-Франківська, Вінниці та Рівного. Потужності підприємства дають змогу за місяць переробити весь накопичений у західному регіоні України пластик.

Потужності підприємства дають змогу за місяць переробити весь накопичений у західному регіоні України пластик.

Зібрані пляшки сортують за кольорами, миють. В окремих відділяють корки та етикетки, бо вони з іншого матеріалу. А тоді розпочинається процес подрібнення для зручності перевезення. Подрібнену пляшку відправляють далі, за кордон, де її знову використовують для продукування нових пляшок або синтепону.

Для багатьох підприємств це просто знахідка. Так, виробниче управління комунального господарства шахтарського міста ще торік відновило процес утилізації ПЕТ-пляшок. Зараз вони ефективно співпрацюють із релокованим підприємством «Грін Компані НВ», бо бачать у цьому неабияку вигоду.

За словами директора Нововолинського ВУКГ Олега Голяна, спочатку вони збирають пляшки у спеціальні контейнери, потім їх доставляють на підприємство.

Уже здійснено 5 відвантажень ПЕТ-відходів. Це додатковий заробіток для комунальників. За отримані кошти ВУКГ придбало причіп до трактора для вивезення сміття, завдяки чому роботи з благоустрою у громаді будуть ефективнішими.

Реклама Google

Telegram Channel