Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
«Імена Луцька». Волиняни їх знають?

Монастир Луцького братства XVII–XVIII ст.

Фото із сайту google.com

«Імена Луцька». Волиняни їх знають?

До музею заходив чоловік, представився депутатом міської ради, запитував керівництво. Я саме проводила музейний захід, він чекати не став, передзвонив пізніше. Повідомив, що представляє рекламну фірму, сказав про міський грант «Імена Луцька» чи «Люди міста», не запам’ятала. А далі й каже, у вас тут зручний шмат стіни, де можна розмістити мурал. Хочемо увічнити відому людину – луцького художника

Про шмат стіни, тобто місце для муралу… Йдеться про фасад пам’ятки архітектури національного значення «Монастир оо. Василіан. 1647 р.», а якщо точніше – монастир Луцького братства XVII–XVIII ст. (на фото).

(Якусь мить у розмові телефоном я думаю, що ми говоримо про відомого українського художника Йова Кондзелевича, для котрого згаданий монастир – це меморіальна будівля).

Але ні. Бо співрозмовникові йшлося про луцького «Gaudi», тобто про луцького скульптора Миколу Голованя, який рік тому пішов у засвіти. 

Я кажу, ідея про мурал мені подобається, готова підтримати, обговорити й інші імена та місця. Але пропозицію імені сучасника для увічнення на пам’ятці підтримати не можу, категорично проти. Тому що це видатна пам’ятка історії, яка пов’язана з багатьма – БАГАТЬМА – видатними діячами минулого, серед яких... – називаю ряд імен, але співрозмовник про них не знає. І пояснює мені, що ці старі імена вже мало кому відомі, тому не цікаві. На моє питання, чи чув він про дім-пам’ятку, відверто зізнається, що ні, не встиг поцікавитись. Але зручну стіну для муралу побачив.

Врешті мені було сказано, що я маю право мати власну думку, її врахують, але у них є своє бачення. 

І пояснює мені, що ці старі імена вже мало кому відомі, тому не цікаві. 

Фініш. Або ні. Бо мене цікавить, чи знайдуться в Луцьку такі ж вірні друзі у Данила Братковського, Галшки Гулевичівни, Лаврентія Древинського, Йова Кондзелевича, Петра Косача та багатьох-багатьох менш відомих інших українців, для кого цей дім був меморією?

Мені важко дається усвідомлення, як так сталося, що луцькі обранці громади настільки відірвані від культурної спадщини тисячолітнього міста…

Олена БІРЮЛІНА, завідувачка Музею історії Луцького братства, науковиця Волинського краєзнавчого музею.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel