Курси НБУ $ 39.58 € 42.85
Потіште рідних горіховими смаколиками: підбірка найкращих рецептів

Смачного!

Фото shuba.life.

Потіште рідних горіховими смаколиками: підбірка найкращих рецептів

Cкуштуйте! Горіхове меню доволі різноманітне, адже з цими плодами готують безліч страв, додаючи їх у супи, котлети, соуси, паштети, закуски. Але, звичайно, найчастіше використовують їх у десертах

Медівник з горіхами

Коли готуватимете, запах меду та горішків заповнить усю оселю

Інгредієнти: 2 яйця, 1 скл. цукру, 150 г меду, 2 ст. л. олії, 1 скл. кефіру, 
1 ст. л. кориці, 10 ст. л. борошна (з чубком), 1 ст. л. соди, 1 скл. подрібнених волоських горіхів (можна додати ще родзинки, чорнослив).

Приготування. Яйця збити з цукром, додати кефір, мед, олію, корицю і все ретельно збити міксером, додати просіяне разом із содою борошно, подрібнені горіхи, все збити, форму змастити маргарином або смальцем і випікати, перевіряючи готовність сухою шпажкою.

Печиво «Лускунчик»

Така випічка до чаю підійде і на свята, і на будень

Інгредієнти: 3 варені жовтки, 100 г горіхів, 100 г сметани, 70 г цукру, 110 г вершкового масла, 30 мл молока, 180 г борошна, дрібка солі, 1 ч. л. розпушувача, ванілін або ванільний цукор – до смаку.

Приготування. Варені жовтки змішуємо з 10 г цукру, розминаємо до стану крихти. Додаємо 80 г вершкового масла, розтираємо до однорідної кремової маси. Вливаємо сметану, всипаємо ванілін та сіль. Вимішуємо інгредієнти в щільну масу, до якої просіваємо борошно з розпушувачем. Тісто залишаємо в теплі під кришкою на 
20 хвилин. Тим часом у сотейнику змішуємо цукор, молоко та вершкове масло. На середньому вогні розтоплюємо, постійно помішуючи масу, по кількох хвилинах кипіння можна знімати з вогню отриману глазур. Тісто розділяємо на маленькі кульки завбільшки з волоський горіх. У кожну кульку кладемо зерня горіха, щільно защипуємо і викладаємо на деко, застелене пергаментом. Випікаємо в попередньо розігрітій духовці при 180 градусах близько 20 хвилин. Горіхи, що залишилися, подрібнюємо на крихту. Готове печиво покриваємо глазур’ю та обкачуємо 
у горіховій крихті.

Читайте також: Наполеонівські плани: підбірка рецептів найсмачніших десертів.

Пляцок «Білочка»

Випічка виходить вологою, м’якенькою, пухкою, високою, красиво нарізається

Інгредієнти:  для тіста – 250 г цукру, 200 г порізаних волоських горіхів, 300 г борошна, 3 ст. л. какао, 50 мл олії, 1 пакетик розпушувача, 100 мл мінеральної води; для глазурі – 5 ст. л. цукру, 5 ст. л. води, 3 ст. л. какао, 1 ст. л. олії без запаху.

Приготування. В миску просіяти борошно, какао, розпушувач, додати порізані горіхи, перемішати, поступово влити мінеральну воду, орієнтуючись на консистенцію тіста – воно має бути як густа сметана, наприкінці додати олію, ретельно вимішати до однорідності. Форму застелити пергаментом, вилити тісто, акуратно розрівняти по всій поверхні, випікати в попередньо розігрітій духовці за температури 180 градусів приблизно 50 хвилин (до сухої шпажки). Поки корж охолоне, приготуємо шоколадну глазур. Всі інгредієнти ретельно змішати і варити на слабкому вогні 2–3 хвилини до загустіння. На охолоджений пляцок нанести шоколадну глазур, акуратно розрівняти, прикрасити горіхами.

У чашу блендера кладемо розм’якле вершкове масло, цукрову пудру, сіль, ванілін і яйце, збиваємо до пишної маси.

Пісочне печиво з горішками

Просто і смачно!

Інгредієнти: 2 яйця, 4–5 ст. л. цукру, 1 ч. л. ванільного цукру, дрібка солі, 
1 ч. л. розпушувача, 100 г маргарину, 350–400 г борошна, 0,5 скл. подрібнених волоських горіхів. 

Приготування. Взяти 1 яйце і 1 жовток (відділити білок, залишити для змащування), злегка збити з цукром, ванільним цукром, дрібкою солі, розпушувачем. Маргарин кімнатної температури розтерти з борошном, влити яєчну масу і замісити тісто. Поставити в холодильник на 20 хвилин, а потому виробляти печиво: розкачати тісто в пласт, витискати формочками різні фігурки або розрізати ножем і перекладати на змащене чи застелене папером для випічки деко. Змастити верх печива збитим білком і посипати подрібненими горіхами (підсмажувати їх не обов’язково, під час випікання вони підсмажаться). Пекти в попередньо прогрітій духовці 20 хвилин при 
180 градусах.

Чи знаєте ви, що...

•У плодах волоських горіхів – маса корисних речовин: поліненасичені жирні та інші цінні кислоти, вітаміни, мінерали, дубильні речовини, фітонциди – недарма ж їх рекомендують при безсонні, стресах, хворобах шлунка та проблемі кислотності, підвищеному тиску, колітах, порушеному обміні речовин і багатьох інших захворюваннях. 
•Стиглі горіхи містять значно більше калорій, аніж білий хліб, тому кажуть, що більше 7 ядер на день з'їдати не варто. 
•Волоські горіхи потрібно зберігати в сухому прохолодному темному місці, щоб вони не прогіркли.
•На Кавказі волоський горіх завжди вважався священним деревом, тому тут можна натрапити на рослини віком 400 років.

Це традиційне татарське печиво має вигляд рулетиків із горіховою начинкою. У перекладі слово «бармак» означає «палець», тому в народі ці смаколики відомі також як «дамські пальчики».
Це традиційне татарське печиво має вигляд рулетиків із горіховою начинкою. У перекладі слово «бармак» означає «палець», тому в народі ці смаколики відомі також як «дамські пальчики».

 Чорнослив із горіхами у сметані

У 1980–1990-х роках це був чи не найпопулярніший десерт. Нині ж їх різноманіття вражає. Але чом би не згадати про смаколик за рецептом наших матусь

Інгредієнти: 200 г чорносливу, 100 г горіхів, 600 мл сметани, 5 ст. л. цукрової пудри, 1 пакетик ванільного цукру, пів плитки чорного шоколаду.

Приготування. Чорнослив промити та замочити на 10 хвилин у гарячій воді, тоді відцідити й просушити на рушничку. Горіхи підсушити на сковорідці і нафарширувати ними чорнослив. Добре збити сметану з цукровою пудрою та ванільним цукром. Половину крему розподілити в порційні креманки, викласти в них чорнослив з горіхами, залити другою частиною сметани та посипати зверху тертим шоколадом. Перед подачею на стіл десерт бажано на 2–3 години поставити в холодильник.

Ковбаска «Вітамінна»

Солодощі бувають корисними! Не вірите? Оце саме той варіант

Інгредієнти: 250 г фініків, 100 г кунжуту, 200 г горіхів, 250 г кураги, 50 г насіння соняшнику, 1 ст. л. апельсинової цедри, дрібка кориці, дрібка кардамону.

Приготування. Очистіть фініки від кісточок і замочіть разом із курагою в окропі на 15–20 хвилин, потому пропустіть через м’ясорубку або подрібніть у блендері. Горіхи і 50 г кунжуту злегка прожарте на сковороді чи в духовці і додайте до сухофруктів. Всипте соняшникове насіння, апельсинову цедру, корицю і кардамон, ретельно перемішайте. Сформуйте з отриманої маси ковбаски, обваляйте їх у кунжуті. Поставте в холодильник на кілька годин.

Домашня «Нутелла»

Порадуйте свою малечу солодким шоколадним десертом. Через високу вартість «Нутелли» не кожен може дозволити собі її купити. Пропонуємо рецепт бюджетного варіанта цього десерту

Інгредієнти: 250 мл домашнього молока, 25 г чорного шоколаду, 80 г масла (82% жирності), 3 ст. л. борошна, 90 г цукру, 0,5 скл. подрібнених горіхів, 3 ст. л. какао.

Приготування. Змішайте у сотейнику борошно, цукор та какао. Влийте молоко, ретельно розітріть і поставте на вогонь. Доведіть до кипіння і проваріть хвилину-півтори. Відставте сотейник на стіл хвилин на 20. Потому додайте масло, натертий шоколад та горіхи. Вимішайте, перекладіть пасту у контейнер чи банку та поставте 
у холодильник.

«Бармак»

Ці рулетики ще називають горіховими круасанами по-татарськи. Вони начинені цукром із волоськими горіхами і завдяки тісту на кремовій основі просто тануть у роті. Смакуватимуть такі роли з теплим молоком, ароматним чаєм 

Інгредієнти: для тіста – 250 г борошна, 150 г сметани, 90 г вершкового масла, 1 ч. л. ванільного цукру, 1/4 ч. л соди, дрібка солі; для начинки – 100 г волоських горіхів, 80 г цукру, 25 г розтопленого вершкового масла; цукрова пудра для посипання.

Приготування. До просіяного борошна додаємо розм'якшене вершкове масло і січемо ножем на дрібну крихту – завдяки цьому маса вийде повітряною, а готове печиво буде ніжним й розсипчастим. Якщо перетирати руками, масло швидко танутиме і тісто перетвориться на щільну грудку. У сметану висипаємо соду і перемішуємо. Сюди ж додаємо дрібку солі та ванільний цукор. Добре перемішуємо всі інгредієнти і замішуємо еластичне тісто.

Загортаємо тісто у харчову плівку, щоб не обвітрилося, і ставимо в холодильник на годину. Потому на посипаний борошном стіл викладаємо кульку тіста і розкачуємо тонким шаром, завтовшки не більше міліметра. Нерівні краї обрізаємо і ділимо на рівні квадрати. Начинка: волоські горіхи підсушуємо на сухій сковороді і січемо ножем або подрібнюємо качалкою. До горіхів додаємо 80 г цукру і 25 г розтопленого вершкового масла. Добре перемішуємо масу. У центр кожного квадрата викладаємо приблизно чайну ложку начинки і рівномірно розподіляємо, не доходячи до краю. Скручуємо трубочкою, краї не защипуємо. Перекладаємо рулетики на застелене пергаментом деко зрізом донизу. Випікаємо 20 хвилин за температури 180°C. Готове остигле печиво «Бармак» посипаємо цукровою 
пудрою.

Чи знаєте ви, що...

•  В Ірані жодна страва не обходиться без цих плодів – від супів до національних десертів. А в Північній Кореї їх вживають солоними, маринованими, сирими і навіть зеленими. 
• Гіппократ радив використовувати їх у лікувальних цілях. А Платон вважав, що горіхи володіють не тільки здатністю пересуватися, стрибаючи 
з гілки на гілку, але й... мислити, адже їхні ядра нагадують формою людський мозок.
• Волоські горіхи містять вітаміни (Е, РР, К, С, групи В, каротин), мінеральні речовини (залізо, кобальт, цинк, калій, магній, кальцій, йод, фосфор), органічні кислоти. У них багато білка (18–25 %) 
і жирів (до 76 %).
• Щоб легше було зняти тонке лушпиння з ядра, потримайте горіхи 
в підсоленій воді, потім промийте і висушіть. Якщо прожарити горіхи в гарячій духовці, їх легше буде очистити від шкаралупи. 

Малюкам сподобається не тільки їсти, а й готувати це симпатичне печиво.
Малюкам сподобається не тільки їсти, а й готувати це симпатичне печиво.

 Медові кекси з яблуками та горіхами

Родзинка цих кексів у тому, що тісто замішується без додавання цукру. Солодкості випічці надає мед, завдяки якому за смаком і ароматом вона нагадує медівник, та й колір характерний – карамельний і насичений

Інгредієнти: 350 г яблук, 100 г меду, 100 г вершкового масла, 2 яйця, 30 г горіхів, 170 г борошна (трохи більше 1 скл. ємністю 250 мл), 0,5 ч. л. соди, дрібка солі.

Приготування. Вершкове масло заздалегідь вийміть із холодильника, щоб воно розм’якло. Увімкніть духовку розігріватись до 180 градусів. Яйця з рідким медом і дрібкою солі збийте міксером на високій швидкості протягом хвилини до піни. Додайте масло і збивайте ще хвилину. Просійте борошно з содою і на повільних обертах вимішайте однорідне гладеньке тісто. Яблука очистіть від шкірки, видаліть серцевину. Наріжте маленькими кубиками і всипте в тісто, вимішайте до рівномірного розподілу. Тісто розкладіть у формочки для кексів. Горіхи посічіть ножем на дрібну крихту і розподіліть по формах поверх тіста. Випікайте в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 25 хвилин. Готові кекси вийміть із форм, викладіть на тарілку. Подавайте після повного остигання.

Пляцок «Фанта з горіхами»

Легкий десерт із сирним кремом та ароматною апельсиновою глазур'ю

Інгредієнти: для горіхового коржа – 
5 яєць, 5 ст. л. борошна, 5 ст. л. мелених горіхів, 5 ст. л. цукру, 1 ч. л. розпушувача; для сирного крему – 500 г жирного сиру, 200 г вершкового масла (80%), 150 г цукрової пудри, 1 пакетик ванільного цукру, цедра одного лимона; для глазурі – 750 мл газованої солодкої води «Фанта» (зі смаком апельсина), 2 пакети ванільного пудингу (по 40 г), 4 ст. л. цукру; для декору – 1–2 ст. л. мелених горіхів.

Приготування. Збийте яєчні білки з дрібкою солі і цукром, щоб вийшло пружне безе. У нього додайте яєчні жовтки (по одному), мелені горіхи і борошно з розпушувачем. Акуратно перемішайте всі інгредієнти ложкою. Постеліть на дно форми (розміром 25 х 35 см) пергаментний папір і викладіть тісто. Випікайте корж за температури 
170 градусів. Для крему ретельно збийте всі інгредієнти (вони повинні бути кімнатної температури) протягом 3–4 хвилин. Готовим кремом змастіть горіховий корж. Поставте десерт у холодильник. Вміст пакетиків із пудингом змішайте з цукром, тоді потроху влийте в суміш «Фанту», поставте на середній вогонь і варіть, безперервно помішуючи, до загустіння. Остудіть глазур 10–15 хвилин, викладіть її на крем і знову поставте десерт у холодильник на ніч або до тих пір, поки глазур не застигне. Готовий десерт посипте меленими горіхами.

Шоколадна паста з волоськими горіхами

Магазинні аналоги дорогі, та й не завжди корисні, адже містять консерванти. А зробити власноруч таку намазку зовсім не складно

Інгредієнти: 3 скл. цукру, 2 яйця, 4 ст. л. пшеничного борошна, 2 ст. л. какао, 
130 г волоських горіхів, 1 ст. л. вершкового масла, 2 скл. молока, щіпка ванілі.

Приготування. Розітріть цукор з яйцями і додайте какао, борошно, подрібнені горіхи, ванілін і вершкове масло. Добре вимішайте і додайте молоко. Знову ретельно перемішайте і варіть на маленькому вогні до загустіння.

«Їжачки» та «Жолуді»

Це дивовижне печиво просто обожнюють діти, причому і їсти, і готувати, тож можете сміливо залучати їх до роботи. Ідеальна випічка до зимових свят. Можна зробити солодкий подарунок, приготований самотужки

Інгредієнти: для печива – 90 г цукрової пудри, 1 яйце, 180 г вершкового масла, 300 г пшеничного борошна, дрібка розпушувача, дрібка солі, 1 пакетик ванільного цукру; для оздоблення – 60 г шоколаду, 1 ч. л. олії, кокосова стружка, волоські горіхи.

Приготування. У чашу блендера кладемо розм’якле вершкове масло, цукрову пудру, сіль, ванілін і яйце, збиваємо до пишної маси. Додаємо борошно з розпушувачем та замішуємо тісто. Накриваємо його плівкою та ставимо в холодильник на 30 хвилин. Потому дістаємо, ділимо на 2 частини. З підготовленого тіста формуємо їжачків і жолуді. Заготовки перекладаємо на деко, застелене пергаментним папером. Випікаємо в духовці, розігрітій до 180 градусів, протягом 20 хвилин. Тим часом готуємо декор. Шоколад розтоплюємо в мікрохвильовці або на водяній бані, додаємо олію і перемішуємо. Коли печиво схолоне, вмочуємо його в шоколад, а тоді в кокосову стружку або подрібнені волоські горіхи. За допомогою шоколаду робимо очі і носик їжачку. 

Реклама Google

Telegram Channel