Курси НБУ $ 39.58 € 42.85
Наполеонівські плани: підбірка рецептів найсмачніших десертів

У Франції та Італії торт «Наполеон» називається mille-feuille (1000 шарів).

Фото із сайту zira.uz.

Наполеонівські плани: підбірка рецептів найсмачніших десертів

Оригінальний його рецепт «Наполеона» відомий з 1850 року і за тривалий період зазнав багатьох змін. Нині чи не кожна господиня має свій фірмовий рецепт. Однак у всіх них спільним є те, що саме листкове тісто має вирішальне значення: чим тоншими і легшими вийдуть коржі, тим смачнішим буде торт. Його приготування не назвеш простим і швидким, але результат, безумовно, вартий затрачених зусиль. Тож для тих, хто має наполеонівські плани, пропонуємо добірку цікавих рецептів

З апельсиновим кремом

Інгредієнти: 300 г маргарину, 1 ст. л. яблучного оцту, 2 яйця, дрібка солі, 200 мл води, 200 г вершкового масла, 1 скл. цукру, 1 ч. л. цедри апельсина, 1 скл. молока, 3 скл. пшеничного борошна (плюс 1 ст. л. для приготування крему і додатково для розкачування коржів).

 

 Приготування. Охолоджений маргарин посікти з борошном на дрібну крихту гострим ножем або спеціальним блендером для тіста. Можна також маргарин потерти на тертці, а потім змішати руками з борошном – головне, діяти швидко, щоб маргарин не почав танути. У суміші борошна і маргарину зробити заглиблення. У склянці змішати одне яйце з оцтом і сіллю, долити доверху водою. Поступово влити отриману рідину в центр ямки і ложкою замісити тісто. Акуратно зібрати його в грудку і викласти на стіл. Розрізати грудку на три рівні частини, загорнути кожну в плівку і покласти в холодильник щонайменше на пів години. У маленькій каструльці вимішати цукор з 1 столовою ложкою борошна і яйцем, тоді повільно вливати молоко, постійно перемішуючи. Поставити на невеликий вогонь і варити до загустіння, безперервно помішуючи і не даючи кипіти. Щойно маса почне булькати, зняти з вогню й остудити. В охолоджений крем додати вершкове масло кімнатної температури, апельсинову цедру і добре збити. Кожну частину охолодженого тіста по черзі розкачати в тонкий пласт, викласти на деко, проткнути ножем у кількох місцях і випікати при 180 градусах 12–15 хвилин. З обрізків тіста зліпити окрему грудку, теж розкачати і спекти (для обсипання торта). Готові коржі охолодити, викласти на обробну дошку, гострим ножем акуратно обрізати краї, надавши їм рівної прямокутної форми, скласти стосиком і розрізати навпіл. Перемастити коржі кремом і обережно притиснути руками. Верхній ярус намазати кремом і густо посипати крихтою, отриманою з подрібненого останнього коржа. Готовий торт поставити в холодильник мінімум на кілька годин, а краще – на ніч.

Лінивий 

Інгредієнти: 5 яєчних жовтків, 1,5 кг листкового бездріжджового тіста, 400 г цукру, 250 г пшеничного борошна, 1,2 л молока, 1 ч. л. ванільного цукру, 10 мл коньяку, 1 скл. волоських горіхів.

Приготування. Розморозити тісто. Налити молоко в сотейник і довести його до кипіння. Змішати борошно з цукром і ванільним цукром, додати 5 жовтків і ретельно вимішати. Влити коньяк, молоко і перемішати. Поставити на слабкий вогонь. Варити до загустіння, обов'язково безперервно помішувати. За консистенцією маса повинна нагадувати густу сметану. Крем охолодити. Присипати поверхню для розкачування тіста борошном. Розкласти пласт тіста і трохи розкачати його до бажаної форми. Розігріти духовку до 200 градусів. Застелити деко пекарським папером, викласти шар тіста і випікати приблизно 15 хвилин. Повинно вийти мінімум 5 пластів. Потім розділити остиглі коржі навпіл. Перемазати їх кремом, складаючи один на другий рум'яною стороною вниз (крім останнього коржа). Кожен шар крему посипати подрібненими волоськими горіхами. Останній корж кладемо рум'яним боком догори. Акуратно притискаємо торт, намазуємо верх кремом, підрівнюємо краї, змащуємо кремом боки. Подрібнюємо обрізки (або один корж) і рясно обсипаємо крихтою та горіхами торт. Поставити в холодильник мінімум на 6 годин.

Читайте також: Що приготувати з квашеної капусти: підбірка рецептів.

Реклама Google

Telegram Channel