Курси НБУ $ 39.58 € 42.85
Чим небезпечна стара бульба з паростками 

Стара картопля містить отруйну речовину.

Фото із сайту cbo.org.ua.

Чим небезпечна стара бульба з паростками 

Щоб не отруїтися, потрібно знати,  як готувати пророслу картоплю

Адже у бульбинах, які пустили пагони, сильно збільшується рівень токсичної речовини соланіну. Вона міститься і у свіжій щойно викопаній картоплі, але там її дуже мало – від 2 до 10 мг у 100 г продукту. У такій кількості соланін не може сильно нашкодити організму. При цьому свіжа бараболя містить багато вітамінів і поживних речовин, тому вживання її принесе лише користь.

Але у картоплі, яка зберігається взимку, уже з січня різко зменшується кількість вітамінів, натомість зростає рівень соланіну. Найбільше цієї речовини біля шкірки та навколо місць, звідки ростуть паростки, – там збирається 80–90% соланіну, який міститься у всій картоплині.

Під час чищення слід зрізати товстий шар шкірки – приблизно 2–3 мм, щоб позбутися місць із найбільшим вмістом токсичної речовини.

Однак пророслу картоплю таки можна споживати, але треба дотримуватися таких правил:

1. Під час чищення слід зрізати товстий шар шкірки – приблизно 2–3 мм, щоб позбутися місць із найбільшим вмістом токсичної речовини.

2. Крім цього, потрібно добре вирізати ножем вічка, з яких ростуть паростки. Самі паростки теж отруйні.

3. Також пам’ятайте, що дуже токсичними через вміст соланіну є ділянки, де бульба позеленіла, тому їх обов’язково відрізайте.
Якщо дотримуватися цих правил, можна вживати пророслу картоплю у їжу в помірних дозах. Але варто врахувати, що взимку у цьому продукті набагато менше вітамінів і поживних речовин, ніж влітку.

Тільки факт

4-е місце у світі займає Україна з вирощування картоплі. Саме в нас збирають 6% від світового та понад 15% від європейського врожаю. 

Василина СМЕТАНА.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel