Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
Хлопчик переніс COVID-19 і… залишився прикутим до ліжка

Назарко заново вчився сідати, тримати рівновагу, вставати та ходити...

Фото пресслужби Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру.

Хлопчик переніс COVID-19 і… залишився прикутим до ліжка

Хвороба, яка знерухомила 10-річного Назарка зі Львівщини, почалася з тривалої гарячки. Збити високу температуру не вдавалося впродовж двох місяців. Пацієнта госпіталізували в інфекційну лікарню

Далі раптово, за один день, у дитини з’явилися розлади травлення та наросла неврологічна симптоматика. Хлопчик впав у кому. Коли отямився, за його лікування взялися фахівці Західно-українського спеціалізованого дитячого медичного центру. 

Як розповіла «Високому замку» імунологиня Соломія Тимчишин, характерна клінічна картина й результати лабораторних та інструментальних досліджень дали лікарям підстави запідозрити у пацієнта аутоімунний енцефаліт. З цим захворюванням імунна система помилково сприймає структури головного мозку як ворожі й продукує у відповідь антитіла, внаслідок чого в мозку розвивається запальний процес. Медики припускають, що у Назарка такий збій стався через перенесену коронавірусну хворобу. Йому призначили терапію, як зазвичай у таких випадках (імуносупресивні довенні імуноглобуліни плюс гормони), і вона виявилася ефективною. Зараз хлопець продовжує лікуватися гормонами, поступово зменшуючи їх дозу.

Якщо ж температура в дитини не спадає довгий час, необхідно проконсультуватися з імунологом чи гематологом. 

Шлях до одужання виявився довгим. Над тим, щоб поставити пацієнтові правильний діагноз та призначити лікування, працювало багато медиків: педіатр, невролог, лікар фізичної реабілітаційної медицини, фізичний терапевт, фахівці діагностичного відділення, анестезіологи тощо. 

«Коли я тільки почав працювати з хлопчиком, то він просто лежав і не рухався, – згадує реабілітолог Олег Бурій. – Поступово ми вчилися з ним сідати, тримати рівновагу, вставати та ходити.

Спочатку з використанням допоміжного технічного засобу. Далі він усе це робив уже самостійно». 

За три тижні функціональний стан хлопчика покращився настільки, що його вже можна було виписати додому. Зараз він самостійно себе обслуговує, а головне – може нарешті повернутися до навчання!

Принагідно медики закликають батьків звертати увагу на найменше погіршення самопочуття дитини. Якщо підвищилася температура тіла і цьому не можна знайти пояснення, слід відразу звернутися до сімейного лікаря. За можливості варто протестуватися на грип і ковід. Якщо ж температура в дитини не спадає довгий час, необхідно проконсультуватися з імунологом чи гематологом. 

Джерело: wz.lviv.ua.

Наталія ГЕЛИЙ.

Реклама Google

Telegram Channel