Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
«На городі бузина, а в Києві дядько...»: найкращі рецепти

А якщо додати цвіт бузини до молодого вина, воно набуде мускатного аромату.

Волинь-нова

«На городі бузина, а в Києві дядько...»: найкращі рецепти

Травень-червень – період цвітіння бузини, здавна відомої цілющими властивостями: протизапальною, дезінфікувальною, потогінною дією. Рослина популярна в народній медицині – при застуді і грипі, захворюваннях дихальних шляхів, сечостатевої системи, шлунково-кишкового тракту, порожнини рота. Ще у IV ст. до н. е. Гіппократ використовував бузину як ліки, а в середні віки її вважали деревом довголіття, вірили, що в ній живуть добрі духи-охоронці. Бузину й досі висаджують як живопліт. Завдяки фітонцидам її цвіт оберігає від тарганів, мишей, тому садили кущі й біля вуликів, хлівів, комор… А екстрасенси кажуть, що за тиждень вживання бузини у будь-якому її вигляді з аури людини зникають чорні і темно-сірі тони. Вірити чи не вірити – вирішувати вам. А до чого тут дядько, запитаєте ви? Де б він не був – у Києві, Львові чи Лондоні, – гадаємо, він оцінить різноманітні напої з бузини, тож радимо запастися її цвітом, поки сезон ☺

Квас із цвіту бузини

У спеку часто хочеться освіжитися, втамувати спрагу. У цьому допоможуть охолоджувальні напої, наприклад квас – традиційний напій, одержаний способом живого бродіння. Окрім звичних хлібного, яблучного, м’ятного, готують його і з квітів бузини

Інгредієнти: 40 суцвіть бузини, 1 кг цукру (1 л банка), 1 ст. л. лимонної кислоти, 10 л води.

Приготування. Бузину необхідно перебрати, аби серед квітів не було жучків, мошок чи павуків. Проте мити її не варто. У велику каструлю висипати цукор, лимонну кислоту, влити 1 л води і ретельно перемішувати, доти, доки кристали цукру не розчиняться повністю. Тоді додати суцвіття бузини і решту води, ще раз добре перемішати, накрити ємність кришкою, переставити в темне місце, періодично настій необхідно відкривати та помішувати.
Приблизно через 3–4 дні готовий квас слід процідити й розлити у пляшки. За бажанням можна додати м’яту. Зберігати пляшки з квасом із бузини потрібно в холодильнику.

Бузиновий кордіал

«Слово «кордіал» у цьому випадку вживається в своєму первісному значенні – витяжка чи настоянка, корисна для здоров’я, особливо для серця. Так його називають і в англомовній літературі, звідки, ймовірно, походить рецепт. Та й звучить «бузиновий кордіал» значно поважніше, ніж «бузиновий сироп» ☺· Тому хай буде», – пише на своєму сайті panistefa.com відома українська письменниця, яка спеціалізується на кулінарній спадщині Галицького регіону, Маріанна Душар (публікує рецепти під псевдонімом Пані Стефа)

Інгредієнти: 20 суцвіть бузини, 1,8 кг цукрового піску або цукрової пудри, 1,2 л води, 2 невощені лимони, 75 г лимонної кислоти.

Приготування. Струсіть квіти бузини, щоб позбутися комах, а потім складіть їх у велику миску. Всипте цукор у каструлю з водою і доведіть до кипіння, помішуючи, щоб цукор розчинився. Поки цукровий сироп нагрівається, зніміть цедру з лимонів широкими смужками і вкиньте в миску з цвітом бузини. Наріжте лимони скибочками та додайте їх у миску. Залийте киплячим сиропом, всипте лимонну кислоту, перемішайте. Накрийте серветкою і залиште за кімнатної температури на 24 години. Наступного дня процідіть кордіал через сито, вистелене марлею в кілька шарів, і розлийте в ретельно вимиті скляні або пластикові пляшки. Закрутіть кришки, і сироп готовий до використання. Як подавати? Розбавте кордіал за смаком газованою водою та подавайте з льодом.

Коктейль Hugo

«Він з'явився на кулінарному небосхилі начебто восени 2005 року в Південному Тіролі, кажуть придумав його бармен Роланд Грубер. Хоча дехто запевняє, що бачив майже такий самий рецепт у 2003 році в якійсь книжці. Як би там не було, напій поширився в Південному Тіролі, де я його і пробувала. З 2007-го рецепт набув деяких модифікацій з бузиновим сиропом, а з 2010 року став доволі популярним і в Німеччині», – розповідає у фейсбуці Руслана Радчук і ділиться рецептом

Інгредієнти: 2 скибочки лайма (або лимона), 2 гілочки м’яти, 1 ст. л. бузинового сиропу, 150 мл білого вина (або шампанського), 150 мл мінеральної води.

Приготування. У великий винний келих всипати кілька кубиків льоду, вкинути 2 скибочки лайма (можна замінити на лимон), кілька листочків м'яти, влити бузиновий сироп, залити все це білим вином і мінералкою.

Чай із бузини

Це добрий потогінний, жарознижувальний, відхаркувальний, сечогінний засіб, який до того ж підвищує захисні сили організму 

Інгредієнти: 2 ч. л. подрібнених квіток чорної бузини, 400–500 мл води.

Приготування. Висипте квітки бузини у сотейник або каструльку. Доведіть до кипіння воду й залийте нею рослинну сировину. Поставте ємність на киплячу водяну баню на 15 хвилин. Після цього засіб повинен настоятися не менше 45 хвилин. Процідіть суміш. Є два способи вживання такого відвару при застуді: можна пити теплим по 100 мл за 15 хвилин до їди або ж розбавити пів склянки засобу окропом і пити як чай також до прийому їжі. Вживати бузину необхідно 3-4 рази на день.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel