Курси НБУ $ 39.68 € 42.83
Наситьтеся чорницею сповна

Ці ягоди – справжній скарб для здоров’я.

Фото із сайту etnosoft.com.ua.

Наситьтеся чорницею сповна

Чорницю відносять до суперфудів та називають «королевою антиоксидантних продуктів». Вона має протизапальну, жарознижувальну та сечогінну дію, нормалізує обмін речовин та виводить важкі елементи з організму

Переоцінити корисні якості чорниці неможливо. Тут є безліч необхідних для здоров’я елементів: вуглеводи, білки, клітковина, калій, магній, фосфор, вітаміни А, В1, B6, С, РР.

Корисні властивості ягоди: 

1. Підвищує імунітет
Завдяки великій кількості вітаміну С і антоціанів у ягоді ваш організм насититься вітамінами і зможе протистояти хворобам. Особливо чорниця стане у пригоді в період застуд. 

2. Сприяє запам’ятовуванню
Ця ягода покращує функціональність нейронів, завдяки яким ваша пам’ять буде ліпшою. Також вона запобігає хворобі Альцгеймера. Якщо ви хочете не забувати про важливе у відповідальні моменти, варто їсти якомога більше чорниці. Це дуже актуально для студентів під час сесії.

3. Поліпшує зір
Дуже багато вітамінів для очей виготовлені на основі чорниці. Вона необхідна тим, хто постійно працює біля комп’ютера, адже зір починає непомітно погіршуватися, очі перевтомлюються.

4. Знижує рівень холестерину
Вживаючи достатню кількість ягід, ви зможете вберегтися від багатьох захворювань, наприклад, жовчнокам’яної хвороби, холециститу.

5. Покращує роботу серця
Це зумовлено наявністю антиоксидантів і клітковини. Також чорниця сприяє стабілізації тиску.

6. Лікує інфекції сечостатевої системи
Саме журавлина і чорниця помічні в лікуванні і профілактиці будь-яких сечостатевих інфекцій. Можливо, ви не зможете одужати лише завдяки ягодам, але вони, безумовно, посилять дію ліків.

7. Зменшується ризик розвитку раку
Елагова кислота і птеростилбен, які містяться у ягоді, допомагають організму боротися з раковими клітинами. Враховуючи поширеність онкологічних хвороб, для профілактики з’їсти трошки ягід не завадить.

8. Допомагає травленню
Чорниця наповнена корисними волокнами, які регулюють обмін речовин в організмі. Завдяки чорниці можна вилікувати запори. Ваш обмін речовин почне працювати, як годинник, без дисбактеріозу і запорів. Також ягода зменшує жирові відкладення.

9. Уповільнює процес старіння
Завдяки антиоксидантам ваше тіло і шкіра будуть довше залишатися молодими і здоровими. 

10. Бореться з депресією
Чорниця покращує настрій за лічені хвилини. 

Відчути усю цю користь можна лише за умови дотримання рекомендованої денної норми споживання. Якщо з’їсти понад пів кілограма ягід, це може спровокувати розлади шлунка чи алергію.

ШКОДА І ПРОТИПОКАЗАННЯ ЧОРНИЦІ:

  • алергія на чорницю або вітамін С;
  • сечокам’яна хвороба;
  • захворювання підшлункової залози;
  • підвищена кислотність;
  • погане згортання крові.

Шкода чорниці проявляється при надмірному вживанні. Ці ягоди у великих кількостях не рекомендовані жінкам у період лактації і при вагітності.

За матеріалами korisno.24tv.ua, 
maximum.fm.

Telegram Channel