Курси НБУ $ 39.58 € 42.85
Продукти також люблять... баню

Процедура виручить, якщо треба розтопити, приміром, шоколад.

Фото: smachnonews.24tv.ua.

Продукти також люблять... баню

Водяна баня – це спосіб, при якому можна нагріти до температури кипіння (розтопити, розплавити), але без прямого контакту з водою інгредієнти, чутливі до тепла. Таку процедуру часто використовують у кулінарії та кондитерці, косметології, виготовленні свічок, миловарінні – наприклад, щоб розтопити мед, масло або віск, заварити траву на водяній бані або яєчні білки для крему

Зробити водяну баню досить просто. Для цього знадобляться дві каструлі: більша й менша. У велику влийте воду і поставте в неї меншу з інгредієнтами, які потрібно нагріти чи розтопити. Зверніть увагу: вода у більшій каструлі повинна закривати тільки 1/2 висоти малої. Конструкцію з двох каструль поставте на вогонь і повільно доведіть до кипіння.

Завдяки цьому на водяній бані продукти не підгорають і зберігають свої якості. До того ж необхідну температуру можна підтримувати стільки, скільки потрібно.

Досвідчені кулінари радять: для водяної бані найкраще брати посуд із товстими стінками з нержавіючої сталі. 

Досвідчені кулінари радять: для водяної бані найкраще брати посуд із товстими стінками з нержавіючої сталі. Емальовані, керамічні або чавунні каструлі можуть зіпсувати смак продуктів.

Якщо йдеться про кулінарію, то найчастіше на водяній бані розтоплюють мед, вершкове масло, готують крем-брюле, чизкейки і пудинги. Також на водяній бані заварюють трави, щоб зберегти їх корисні властивості, топлять віск і парафін.

Не варто плутати водяну баню з паровою. Парова баня – це схожий спосіб нагріву, але при ньому вода у великій каструлі не торкається дна маленької. Між каструлями залишається вільний простір, у якому циркулює гаряче повітря – воно й нагріває інгредієнти у ємності. Інакше кажучи, нагріваємо продукт на парі, а не на воді.

Важливо пам’ятати ще один важливий момент: на водяній бані продукти поступово нагріваються до температури 100°C, на паровій – вище 100°C. Парова баня ідеально підходить, щоб розтопити шоколад: у цьому процесі важливо, щоб конденсат і вода не потрапили в шоколадну суміш. Також на паровій бані готують швейцарську меренгу, соус голландез і сабайон.

Читайте також: Смачного: і гарбузові родич, і огіркові брат

Реклама Google

Telegram Channel