Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Мер німецького міста – колезі з Нововолинська: «Україна захищає і нас у цій війні. Тому наша підтримка  буде необмеженою»

Німецькі гості зізналися, що не очікували побачити в Нововолинську такі сучасні підприємства.

Фото Алли ЛІСОВОЇ.

Мер німецького міста – колезі з Нововолинська: «Україна захищає і нас у цій війні. Тому наша підтримка буде необмеженою»

Мер Ноймюнстера Тобіас Бергман поділився своїми враженнями від триденної поїздки в тилове прикордонне містечко на Волині

Співпраця з паном Тобіасом, ноймюнстерцями й Нововолинськом розпочалася практично з перших днів війни, з березня минулого року, і зараз вийшла на серйозний рівень – триває підготовка підписання угоди про партнерство.

За виділені німецькими друзями кошти в шахтарському місті відремонтували будиночки у таборі «Прикордонник», закупили потужний генератор для підприємства «НВтеплокоменерго». Надходила гуманітарна допомога у вигляді комунальної техніки, продуктів, засобів гігієни. Торік 200, цьогоріч 100 дітей нововолинської громади відпочивали у Ноймюнстері.

Під час теперішнього перебування пана Бергмана у Нововолинську домовилися про реалізацію двох проєктів: щодо співпраці з обласним ліцеєм-інтернатом, а також із міськими комунальниками, який передбачає придбання екскаватора для одного з підприємств.

Тобіас Бергман і його друг Олівер Вольгафт, представник компанії «TOWII Renewables», побачили, чим і як живе прикордонне волинське містечко під час війни, побували в школах і волонтерських центрах, укриттях, на собі відчули, що таке повітряна тривога, та ще й уночі, відвідали Львів і скуштували українських страв. Значна частина візиту була приділена промисловій частині – ознайомленню з роботою ряду підприємств міста.
Скромний, щирий і відвертий, він випередив численні запитання журналістів і з німецькою чіткістю поділився враженнями.

Наша співпраця розпочалася у важкий період, але так перевіряються людські якості.

– З першими повідомленнями про війну я був безпорадний, як і весь світ, – сказав німецький гість. – Але це тривало недовго. Оперативно зібрав своїх заступників, і ми почали думати про допомогу Україні. Наша співпраця розпочалася у важкий період, але так перевіряються людські якості. У Нововолинську я по-іншому відчув цей час, ніж у Німеччині, побачивши біля мостів залишки блокпостів, сталеві їжаки, відчувши завивання повітряної тривоги. Вражений вашою сміливістю, силою духу і сталевою волею, а найбільше – оптимізмом. Я не зустрів сумних, заплаканих людей, а бачив на підприємствах кваліфікованих, зосереджених на роботі працівників. Дуже радий, що ми маємо таких партнерів, друзів у воюючій країні і, зокрема, в Нововолинську. Ми солідарні з вами, і наша підтримка буде необмеженою. У Німеччині вас розуміють і дають собі звіт: Україна захищає і нас у цій війні.

Читайте також: «А де поділися нардепи з Волині Палиця та Івахів?».

Пан Тобіас – уродженець Мюнхена, другий рік як обраний мером. До того працював менеджером з енергетики у Данії. Його дружина – іранка, яка в опозиції до нинішнього уряду цієї країни. Як колишній підприємець, Тобіас Бергман знається на промисловості й енергетиці і приємно вражений масштабністю, розмахом, культурою виробництва, умовами праці на таких нововолинських підприємствах, як «Промлит», «Володимирська фабрика гофротари», «Ханелектробау Україна», «Кроноспан УА», «ВМК». Вважає, що у них є широке поле для співробітництва і подальшого розвитку взаємин. Особисті контакти тут відіграють теж велику роль.
Приємно було почути, що мешканці і мер задоволені переселенцями з України – для них (переважно це жінки і діти) влада орендує квартири. Українці вивчають мову, працевлаштовуються, більшість із них прагнуть повернутися додому. У кого з’явилася така можливість – це вже зробили. Німецька сторона значну увагу приділяє якісному оздоровленню нововолинських дітей. Намагаються зробити так, аби відпочинок у Німеччині став для них пам’ятним.

Закордоні друзі покидали Нововолинськ із гарними враженнями. Запевнили, що наближатимуть Перемогу разом з нами. 

Алла ЛІСОВА.

Тепер про Волинь дізнається більше німців.
Тепер про Волинь дізнається більше німців.
Telegram Channel