Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
На Волині вандали підпалили Будятичівську чудотворну ікону Божої Матері

Рука якогось сатаніста знищила святиню, але вона відродилася і повернулася...

Фото з архіву Юрія ВЕЛІНЦЯ.

На Волині вандали підпалили Будятичівську чудотворну ікону Божої Матері

Нещодавно нічної пори біля Святого джерела, що поблизу сіл Будятичі та Космівка Володимирського району, побували невідомі зловмисники. Вони пошкодили дерев’яні двері каплички та підпалили репродукцію Будятичівської чудотворної ікони Божої Матері

До цієї святині впродовж багатьох років у десяту п’ятницю після Пасхи люди йдуть молитися  і просити заступництва.​

 На щастя, оригінал ікони не постраждав, адже зберігається під охороною в іншому місці.

З якою метою зловмисники здійснили акт вандалізму – невідомо. Це – робота правоохоронців.

А натомість віруючі почали думати, як повернути до життя ікону. Варіант запропонував провідний науковий співробітник Нововолинського історичного музею, краєзнавець Юрій Велінець.

Як проходила реставрація чудотворного образа – про це працівникові музею Юрію Велінцю  (справа) розповів майстер реставрації Артем Погрібний (зліва)
Як проходила реставрація чудотворного образа – про це працівникові музею Юрію Велінцю (справа) розповів майстер реставрації Артем Погрібний (зліва)

 За роботу взявся переселенець – харківський художник-реставратор Артем Погрібний, який ще торік реставрував частину іконостаса XVIII століття, що до 1990 року прикрашав Успенський Низкиницький чоловічий монастир. Він заново відтворив копію Будятичівського благодатного образу, щоб її назад повернути на звичне для прихожан місце – в капличку Святого Джерела.

 

Фото з архіву Юрія ВЕЛІНЦЯ.
Фото з архіву Юрія ВЕЛІНЦЯ.

 Образ Почаївської Божої Матері знайшли на горищі церкви села Заболотці на Іваничівщині. При уважному огляді побачили, що рельєфний німб не співпадає із зображенням.

До речі, Артем Погрібний – ще й прекрасний художник. До початку повномаштабної війни працював у харківській філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України. Пізніше разом із родиною переїхав до Нововолинська. Торік разом зі своєю дружиною Валентиною, активною волонтеркою, у Нововолинському історичному музеї презентували мистецьку виставку під назвою «Фрагменти сну». Було представлено понад 20 робіт.

Також нещодавно Артем Погрібний реставрував образ Почаївської Божої Матері, який знайшли на горищі церкви села Заболотці на Іваничівщині. При уважному огляді побачили, що рельєфний німб не співпадає із зображенням. Після цього ікону обстежили на рентгені та вирішили реставрувати.

Завдяки Майстру з великої літери Нововолинський історичний музей поповнюється унікальними експо-
натами.

Читайте також: «19 серпня: прийшов Спас - яблучко запас».

Реклама Google

Telegram Channel