Курси НБУ $ 39.81 € 43.26
«Тримали педагогів у камері  і змушували здати всіх, хто за Україну»: директорка школи про окупацію Нової Каховки

«Окупанти сказали, що ніяких українських шкіл у Новій Каховці більше не буде».

Фото із сайту tsn.ua.

«Тримали педагогів у камері і змушували здати всіх, хто за Україну»: директорка школи про окупацію Нової Каховки

Оксана Якубова – керівник Новокаховського ліцею №2 і викладачка зарубіжної літератури (на фото у центрі з учнями). До міста росіяни зайшли зранку 24 лютого 2022 року, але, попри окупацію, ліцей продовжував працювати дистанційно

«Незважаючи на те, що вулицями у нас їздили танки, БТРи, розташовувались гармати у подвір’ях. А далі було все гірше і гірше, тому що, звичайно, почалися і репресії, пошуки атовців і проукраїнськи налаштованих громадян», – пригадує початок окупації Оксана Якубова.

Завершити навчальний рік ліцею вдалося за українською програмою, а після цього на викладачів почали тиснути, аби вони перейшли на бік росіян. «Збирав так званий комендант Нової Каховки, гауляйтер Володимир Леонтьєв. Він один із місцевих мешканців. Тоді зібрав усіх директорів, керівників і запропонував, що нам будуть дуже добре платити в рублях. А коли час, який дали, щоб ми подумали, минув – тоді вже пішли утиски, погрози, і треба було далі розмірковувати», – зазначила директорка.

Оксані окупанти кілька разів пропонували очолити відділ освіти, але вона відмовилася. Тоді загарбники сказали, що вона, мовляв, «гальмує впровадження російських шкіл».

Спочатку схопили директора шостої школи, а потім через тиждень – мене і директора третьої.

Не переходили на бік ворога й інші директори. Тоді росіяни почали діяти. «Спочатку схопили директора шостої школи, а потім через тиждень – мене і директора третьої», – розповідає пані Оксана.

До її будинку росіяни увірвалися 17 серпня 2022 року. Силовиків було п’ятеро. Вони назвалися морпіхами. Директорці дозволили вдягнутися, взяти ліки та документи, а далі відвезли до захопленої будівлі поліції та кинули у приміщення паспортного столу, який перетворили на в’язницю. Оксану Якубову допитували чотири рази. Окупанти хотіли, щоб жінка написала заяву про співпрацю і склала список проукраїнськи налаштованих вчителів.

«Коли мене привели в камеру, де сиділи голови сільської та селищної рад, то вони, знаєте, так допомогли просто повернути себе до тями. Це були унікальні жінки. Камера в нас була дуже маленька, додалася ще й Ірина Петрівна, директорка третього ліцею, і тоді в нас уже все було зрозуміло. Коли нас багато, то й батька легше бити, правильно? То ми вже так трималися!» – згадувала педагогиня.

Якубову росіяни відпустили 24 серпня, не дочекавшись згоди перейти на їхній бік. Директорка запевняє, що вороги планували відкрити у Новій Каховці дві російські школи, але цього не вдалося зробити. Вона виїхала з міста 25 серпня. Вже з Києва дистанційно продовжила викладати та керувати Новокаховським ліцеєм. «Ми випустили у цьому році 19 випускників із 11-го класу. Набрали перший клас. Таких у нас 12 шкіл в окупованому місті Нова Каховка», – сказала вона.

Серед учнів другого новокаховського ліцею є і ті, хто досі в окупації. «Діти надіслали вірші Вільяма Шекспіра, Франческо Петрарки, які вони записували вночі під столом при світлі свічки. Ви можете собі таке уявити?» – констатує педагог. Оксана Якубова щиро зізнається, що і діти, і вчителі вже дуже хочуть додому, вірять у Збройні сили України та готуються відбудовувати рідну Нову Каховку.

Джерело: tsn.ua.

Василина СМЕТАНА.

Читайте також: Сам наклав собі турнікет та поповз до точки евакуації: боєць із Рівненщини прагне повернутися у стрій.

Реклама Google

Telegram Channel