Курси НБУ $ 39.81 € 43.26
Цивільна людина загинула від кулі поліцейського. Фінал був очікуваним?

Шок: у соцмережах розбите обличчя поліцейської викликало менше співчуття, ніж дії бидлоти...

Фотоколаж із сайту 24tv.ua.

Цивільна людина загинула від кулі поліцейського. Фінал був очікуваним?

Україну сколихнув смертельний випадок у Дніпрі

Увечері 29 серпня у місті Дніпро просто посеред вулиці коп застрелив чоловіка. Пасажири легкового автомобіля, який порушував правила дорожнього руху, проігнорували вимогу вийти з салону. Потім чоловік почав матюкати правоохоронців, особливо – жінку-копа. Тоді поліція взялася силою витягувати їх із транспортного засобу та застосувала газовий балончик. Згодом під час бійки поліцейський застосував табельну зброю та тричі вистрелив у чоловіка. Від отриманих травм той помер.

Ситуацію проаналізував політик та блогер, який зараз перебуває в лавах ЗСУ, Віктор Трегубов.

«Отже, що поки що відомо по Дніпру достоменно.

1. Машина прямо на очах у патрульних чинить грубе порушення – лівий поворот з правої полоси. Є відео. 2. За кермом у той момент перебуває чоловік, 38-річний Джумбері Силогава. Є фото. 3. Поліція починає переслідувати машину. Машина тікає, зупинити її вдається не відразу, вже на іншій вулиці. 4. Під час зупинки водій та його жінка, що сидить на пасажирському, намагаються помінятися місцями.
ОСЬ ТУТ ПРИПУЩЕННЯ. Єдиний реальний привід робити таке – якщо водій напідпитку. Навіть якщо він без прав – там штраф 450 грн.

Хлоп був смертельно небезпечний для поліцейських, а до того – для всіх учасників дорожнього руху, включаючи себе та свою родину. 

Далі – все на відео.
5. Поліцейські вимагають від жінки вийти з авто, на відмову починають її витягати, оголосивши про затримання. 6. Жінка спокійно просить дітей знімати на телефони, потім починає кричати, що їй боляче. Потім знов спокійно перепитує дітей, чи знімають. Потім знов кричить, що боляче. 7. Жінку витягають та просять лягти на живіт. 8. Чоловік вискакує з авто та нападає на копів. 9. Копи задувають чоловіка з газового балончика. 10. Це не допомагає. Чоловік б’ється з копом. Напарниця копа намагається допомогти своєму колезі, але її обхватує ззаду дружина водія. 11. Чоловік скидує копа на землю через стегно та біжить до його напарниці. 12. В кадрі коп витягає зброю та впродовж однієї секунди робить три постріли. В той же час чутно жіночі крики. 13. За дві секунди камера повертається. Напарниця копа лежить на землі без свідомості (потім з’ясовується, що їй зламано носа та лицьову кістку). Нападник лежить поруч із нею.

Отже. Чолов’яга, незважаючи на дітей в авто, високовірогідно сів за кермо бухим і точно грубо порушував правила, створюючи небезпеку для інших. Коли копам вдалось його зупинити, спробував помінятися місцями з жінкою, щоб уникнути відповідальності. Коли копи затримували жінку, напав на них, завдавши поліцейській серйозних тілесних ушкоджень. І лише в цей момент коп відкрив вогонь на ураження.

Я тут не бачу інших варіантів. Хлоп був смертельно небезпечний для поліцейських, а до того – для всіх учасників дорожнього руху, включаючи себе та свою родину. На кожному етапі взаємодії він вів себе максимально агресивно та максимально протиправно. Фінал був очікуваним».

А ЩО КАЖУТЬ ЮРИСТИ? «Поліцейський уповноважений застосовувати вогнепальну зброю тільки після попередження»

У юридичній компанії «Міллер» проаналізували доступні відеозаписи події в Дніпрі. У спільній заяві правники нагадують, що п. 1 ч. 4 ст. 46 Закону України «Про Національну поліцію» допускає використання поліцейським у виняткових випадках вогнепальної зброї, «зокрема, для відбиття нападу на поліцейського або членів його сім’ї, у випадку загрози їхньому життю чи здоров’ю».

Водночас, згідно із законом, поліцейський мав попередити про намір застосувати зброю, зазначають у компанії. На відео видно, як патрульний одразу скерував пістолет у бік правопорушника і тричі вистрілив… Судячи із наявних відео, застосовувати зброю без попередження поліцейський не міг, вважають у юридичній компанії.

Експерти вважають, що слідчі повинні встановити докладний розвиток події та що їй передувало, а також психологічний стан учасників. При цьому, на їхню думку, має бути окремо розслідувано факт нападу на поліцейських, «у якому буде надана також оцінка діям водія та пасажирки авто».

Пряма мова

Сергій ФУРСА, інвестиційний аналітик Dragon Capital, фінансовий експерт, публіцист, радіо- і телеведучий:

Найдивніше в історії з підстреленим бидлом у Дніпрі те, як багато людей його захищають і звинувачують поліцію. Це означає, що дуже багато людей асоціює себе не з копом, який виконує свою работу, а з бидлом, яке порушує закон...

Люди ставлять себе на місце порушника і тому жаліють його. Адже на його місці «можу бути я». І це ненормально. Бо не може здорова людина уявляти себе на місці такого бидла. Це дуже поганий знак. Тому не хочу жити в країні, де офіцер поліції почуває себе беззахисно перед бидлом. Тим більше, що бидло буде знати, що коп боїться. І це буде штовхати порушників на більшу агресію.

Читайте також: «У 2023 році війна точно не закінчиться»: прогноз військового експерта.

Реклама Google

Telegram Channel