Курси НБУ $ 39.81 € 43.26
«Донечка ні на що не реагувала»: 2-річна Маріанна з Маріуполя через війну перестала ходити

За курс реабілітації фахівці команди «Охматдиту» покращили якість ходи та тримання рівноваги.

Фото із фейсуб-сторінки ЛОДКЛ «ОХМАДИТ».

«Донечка ні на що не реагувала»: 2-річна Маріанна з Маріуполя через війну перестала ходити

Дитина пережила дуже сильний стрес, що одразу ж позначилося на її здоров’ї

Сімʼя дівчинки жила у Маріуполі. Коли почалася війна, 2-річна Маріанна з мамою змушені були ховатися від обстрілів у підвалі будинку. Так вони прожили 2 місяці. Виходили на вулицю лише на годину, аби приготувати їсти на відкритому вогні. Але інколи і це не вдавалося: йшли надзвичайно активні бойові дії.

«Були дуже сильні вибухи. Місто все гуділо. Одного разу через потужну ударну хвилю возик із донькою відкинуло до стіни. Маріанна сильно вдарилася головою. Донечка мовчала і не видавала жодної реакції цілу добу. Аж на наступний день увечері вона заплакала. Такий був сильний шок. Враження, що вона просто свідомість наполовину втратила. А за якийсь час у неї почав дуже погано працювати шлунок. Ми не мали достатньо їжі. Зварити нормально теж можливості не було. Губи, пальчики синіли, очі закривалися. Донечка ні на що не реагувала. Вона була ніяка. Я вже не знала, чи зможу її врятувати», – пригадує страшні моменти Марія, мама дівчинки.

Коли Марія зрозуміла, що донька вже у дуже поганому стані, на свій страх і ризик вирішила вибиратися з міста. Спершу переїхали до Бердянська, а далі – до Львівської області. Тут уже вдалося звернутися до обласної дитячої лікарні «Охматдит».

«На момент поступлення Маріанни до медзакладу були скарги на часті падіння під час ходьби та бігу. Маму дуже хвилювала ця тенденція. Ми провели обстеження і виявили порушення рівноваги, причиною яких був пережитий дитиною стрес під час бойових дій», – розповіла завідувачка клініки реабілітації дітей Оксана Гдиря.

З дівчинкою працювали фізичні терапевти, ерготерапевт, психологи, терапевт мови та мовлення. За курс реабілітації фахівці команди «Охматдиту» покращили якість ходи та тримання рівноваги. Результат чудовий. Тепер Маріанна пересувається цілком самостійно і без падінь. Її вже виписали з лікарні.

За матеріалами ЛОДКЛ «ОХМАТДИТ».

Читайте такж: Львівські лікарі наново сформували пораненому бійцю череп.

Реклама Google

Telegram Channel