Курси НБУ $ 39.81 € 43.26
Легіонельоз: світом шириться «хвороба цивілізації»

Захворювання, що характеризується ураженням дихальної системи.

Фото із сайтуuk.wikipedia.org.

Легіонельоз: світом шириться «хвороба цивілізації»

Рідкісну недугу легіонерів нещодавно виявили в Жешуві та інших містах Польщі біля кордону з Україною

Станом на 30 серпня у Польщі відомо про 155 випадків легіонельозу. З них померло 16 осіб (віком від 64 до 95 років), у всіх були супутні захворювання. Найбільше смертей, а також хворих – у Жешуві.

В Україні станом на 31 серпня жодного випадку захворювання не виявлено.

Легіонельоз – це гостре інфекційне захворювання, що характеризується ураженням дихальної системи. Вперше недугу було зареєстровано у США 1976 року у вигляді спалаху на конгресі колишніх військовослужбовців Американського легіону (звідси і назва – легіонельоз). Невідома хвороба, що викликала важку пневмонію, вразила 220 учасників з майже 4,5 тисячі осіб, 34 хворих померли.

Легіонельоз – це важка форма пневмонії, викликана впливом бактерій легіонела. Захворювання є дуже серйозним, близько 10% випадків хвороби можуть бути смертельними для пацієнтів.

 У медицині не зареєстровані випадки передачі легіонельозу від людини до людини.

Як поширюється хвороба? Легіонели перебувають у воді та ґрунті, проте нерідкісні випадки життєдіяльності таких бактерій у домашніх умовах. Наприклад, легіонела міститься в системах водопостачання: обприскувачах, джакузі, питних фонтанах і зволожувачах повітря, кондиціонерах. Звідси і пішло, що легіонельоз – хвороба «цивілізації» і в зоні ризику насамперед розвинені країни. Значна кількість спалахів легіонельозу відбувається у великих будинках, оскільки складні системи водовідведення, кондиціонування і зволоження повітря дуже цьому сприяють.

Саме з активним використанням кондиціонування в останні роки різко зросла кількість спалахів легіонельозу. В системі охолодження кондиціонера накопичується конденсат, який під сонячними променями нагрівається до високої температури, створюючи сприятливі умови для життєдіяльності збудника цього захворювання – бактерії Legionella pneumophillia. Інфікування відбувається, якщо вдихнути воду у вигляді дрібнодисперсного аерозолю, що містить цю патогенну бактерію. У медицині не зареєстровані випадки передачі легіонельозу від людини до людини, зараження можливе лише при контакті з водою, що містить Legionella pneumophillia. 

Слід зазначити, що не всі особи, які зазнали впливу бактерії, хворіють. Існують окремі категорії людей, ризик хвороби у яких набагато вищий. До них належать:

  • курці, адже вони загалом більш схильні до всіх видів легеневих інфекцій;
  • люди з ослабленою імунною системою в результаті ВІЛ / СНІДу або прийому кортикостероїдів і препаратів, що вживаються для запобігання відторгнення органів після трансплантації;
  • особи з хронічними захворюваннями, наприклад емфіземою, цукровим діабетом, хворобами нирок і раком;
  • люди, старші 65 років. Хвороба легіонерів є проблемою лікарень і будинків престарілих, оскільки люди, які там перебувають, легко вразливі.

Симптоми легіонельозу. Хвороба зазвичай розвивається протягом 2–10 днів після потрапляння легіонели в легені людини. Найчастіше з’являються головний і м’язовий біль, лихоманка, температура вище 38 градусів. На другий-третій день розвиваються задуха, біль у грудях, кашель із кров’ю і слизом, нудота, блювота і діарея; зміна стану психіки. При легкій формі хвороби, понтіакській лихоманці, легені людини не страждають, а сама хвороба проявляється лише головним і м’язовим болем, лихоманкою і підвищеною температурою.

При появі підозрілих симптомів необхідно звертатися по медичну допомогу. Що раніше почнеться терапія, то менша ймовірність серйозних ускладнень або летального результату.

За матеріалами ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ».

Читайте також: Щоб уберегтися від сальмонельозу.

Реклама Google

Telegram Channel