Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
Чиї штани заховали волинські журналісти?

Пропонуємо і вам приєднатися до нашого конкурсу. Переконані: вам сподобається!

Фотоколаж із сайту volyn.com.ua.

Чиї штани заховали волинські журналісти?

Вони «рівні, як не поверни»!? Згадали?

Тоді повторюємо уже разом: «Хто в сорочці Піфагора – піднось руки вгору!».  

Але, оскільки сьогодні ми підбиваємо підсумки одразу двох турів, то поки що залишимо пана Піфагора у його VI–V століттях до н.е., а нагадаємо запитання про «формулу, теорему чи аксіому кохання».

«Гранатобуз із секретом» – 29 (2023)

Один із героїв пригодницького роману Дена Брауна про штучний інтелект, доля якого трагічна, у важкі моменти намагався прогулятися столицею європейської країни тим місцем, на якому встановлювали предмети, що символізували водночас і «крила», і «обрізання крил». Слова, які можуть привести вас туди ж: казковий герой – втілення хитрості, стріла, традиція, клятва, «пароль», стихія, «7», казковий герой – символ мудрості, «ланцюги», місто в європейській країні із великою назвою, заборона, небесне явище...

А ще у цьому місці намагалися відмінусувати один предмет. Саме його ми і заховали.

Що знаходиться у гранатобузі?

Слово-відповідь, яке ми «відмінусували» – «Ключ». У багатьох містах світу є мости закоханих (зокрема, і в Будапешті, яким любив прогулюватись герой детективу «Джерело» Дена Брауна раббі Ієгуда Кьовіш), де молодята кріплять красиві замки з написаними своїми іменами і датами весілля. В давнину говорили: якщо закохані виконають цю традицію – дівчина вішає замок, а хлопець викидає всі ключі у воду, то буде у них міцніше кохання. Оскільки традиція перейшла і в наші дні, то вона, напевне, справді дієва: не гроші ж перепійні викидати молодятам у воду...

А зараз час нагадати математичне запитання із мудрою настільною грою «Го» і числом «пі» та антиматюкливим смайликом «пі-пі».

«Гранатобуз із секретом» – 30 (2023)

«Млин», «одна із семи», «одяг», «не ера, хоч і близько», «Таня + Вася», :), «вишнева гумореска», «настільна гра», «21», 😐, «кажи», «вітряний», «≈3», «є в рибі»...

Оцей асоціативний ряд і допоможе вам вийти на всесвітньовідому людину, світлину якої ми сьогодні і заховали.

Чиє фото знаходиться у гранатобузі?

Ті, хто побачив у завданні світлину давньогрецького генія Піфагора (570 до н.е. – 497 до н.е.), певно, на все життя запам’ятав зі школи таке формулювання: «У прямокутному трикутнику квадрат гіпотенузи дорівнює сумі квадратів катетів». Теорему Піфагора називають вічною. Їй уже понад 2 тисячі років. Вивчаючи її кілька століть тому, учні її ще називали «вітряний млин», малювали шаржі і складали вірші типу «Піфагорові штани – на всі боки рівні вони!» або «Хто в сорочці Піфагора – піднось руки вгору!».

Пізнали і штани, і сорочку, і згадали вчительку чи вчителя, які втовкмачили вам на всі роки цю істину.
Пізнали і штани, і сорочку, і згадали вчительку чи вчителя, які втовкмачили вам на всі роки цю істину.
 

 Теорема Піфагора настільки популярна, що у світі відомо понад 300 способів її доведення!

Хто з учасників нашої вікторини вказав правильну відповідь у 29-му турі – «Ключ», а в 30-му – «Піфагор» і яке становище лідерів у вікторині «Гранатобуз із секретом» після 30 турів – читайте на сайті volyn.com.ua і фейсбук-сторінці Грицька Гарбуза (за цим QR-кодом ви можете зайти на неї з будь-якої частини світу), а нам час оголошувати нове завдання.

«Гранатобуз із секретом» – 32 (2023)

З набору цих 38 букв складіть слова, а слова – у запитання з відомого твору, в якому згадуються класні рослини, плоди яких ми і заховали. Отож: /о /з /о /о /к /е /л /п /т /р /н /а /у /с /с /а /а /р /а /н /ч /б /х /а /е /и /л /и /т /о /н /ь /о /з /а /м /ч /ь /?

Що за плоди знаходяться у гранатобузі?

Відповідь треба надіслати до 21 вересня (включно) тільки у вигляді повідомлення на телеграм-номер Грицька Гарбуза: 093 381 32 45, обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я, прізвище і регіон, який представляєте (наприклад: «Байрактар» (Валерій Залужний, Житомирщина)).

А історії, як знаходили відповідь (що вразило, які були труднощі, хто допоміг розгадати), надсилайте на електронну адресу [email protected].

Приємних вам пошуків без повітряних тривог!

Читайте також: «Уславили літеру, без якої неможливо написати «Київ» та «Україна».

Реклама Google

Telegram Channel